dcsimg

Vattenförsörjning och avlopp

Allt om vattenförsörjning och avlopp

Varmt eller kallt, dusch, badkar eller WC – rinnande vatten är standard i alla badrum! När du ska renovera och planera ditt nya badrum kommer du förr eller senare till den springande punkten: Hur och var kommer vattnet in och vart ska det sedan ta vägen? Här hittar du alla tips, knep och upplysningar om vatten- och avloppsledningar – så att du alltid har ditt på det torra!

Vattenledningar:
Vattenledningsrör står ständigt under tryck. De tillverkas av tunnare material och med mindre diameter än avloppsrör. Eftersom dricksvatten är att betrakta som livsmedel ställs också stora krav på att kvaliteten på vattnet måste upprätthållas. I matarledningar används framför allt polyetenplast, till tappställen i byggnader koppar eller polyeten.

Avloppsledningar:
Eftersom avloppsledningar bara ska leda bort vattnet står de under lägre tryck men har större diameter. Den exakta diametern bestäms av den anslutna sanitetsprodukten. Orsaker:

  • En för stor diameter kan medföra att för mycket fasta ämnen avlagras eftersom fyllnadsgraden inte blir tillräcklig. De fasta ämnena följer alltså inte med vattnet fullständigt om vattendjupet är för litet. På längre sikt kan avlagringarna göra att röret blir igensatt.
  • Om diametern å andra sidan är för liten rinner vattnet inte undan tillräckligt snabbt. Följden kan bli dålig lukt och gurglande ljud!

OBS: Tänk på att rörinstallation inte är ett gör det själv-arbete vilket som helst. Fråga alltid en fackman om du är osäker på något!

Upp

Mitt varuhus

 Hornbach Göteborg

Minelundsvägen 8

417 05 Göteborg

Tel.: 031-77 99 300

Öppettider:
Mån–Fre: 07:00–20:00 
Lör–Sön: 09:00–18:00