dcsimg

Gräsklippare

Gräsklippning med HORNBACH

Toppklippare! En gräsklippare köper man inte på nytt varje år. Därför bör man noga tänka igenom vilken modell som passar bäst för ens egna behov innan man beslutar sig för att köpa. Här har vi sammanställt den information och de hjälpmedel som är viktigast inför ditt köpbeslut åt dig.

Alla gräsmattor finner sin klippare!

Vid valet av rätt gräsklippare spelar flera egenskaper en roll. De viktigaste frågorna som du bör hitta svar på innan är följande:

 • Hur mycket tid vill/kan jag ägna åt att sköta gräsmattan?
 • Hur stor är min gräsmatta?
 • Hur mycket pengar vill jag lägga ut?

Har du rett ut de frågorna? Då är det betydligt lättare att välja rätt maskin. Men utbudet är ändå gigantiskt och varierat! Principiellt kan man dela in gräsklippare i följande typer:

 • Handgräsklippare/cylindergräsklippare
 • Grästrimmer/motortrimmer
 • Batteridriven gräsklippare
 • Eldriven gräsklippare
 • Bensindriven gräsklippare (med hand- eller elstart)
 • Robotgräsklippare
 • Gräsklippartraktorer och åkgräsklippare

Första uteslutningsmetoden

 • Mycket liten gräsyta

Mycket liten gräsyta: Har du bara en liten trädgård eller en liten gräsyta att klippa? För dessa syften kan en handdriven cylindergräsklippare räcka. Dessa modeller är enkla att använda, och de är dessutom miljövänliga, tysta och okomplicerade när det gäller underhåll och sparar plats i trädgårdsskjulet.

 • Stor yta

Mycket stora ytor: För mycket stora gräsmattor passar gräsklippartraktorer och åkgräsklippare utmärkt.

 • Bekväm klippning

Bekväm klippning: För dem som inte har lust att regelbundet skjuta en gräsklippare framför sig kan moderna gräsklipparrobotar som gör arbetet åt dem vara intressanta.

 • Finslipning

Finslipning: Gräs- och motortrimmers utför det fina arbetet i din gräsmatta. Exempelvis når de svårtillgängliga ställen och är praktiska för att klippa kanter eller längs väggar.

Gräsklippare: Bland de klassiska gräsklipparna finns det många skillnader - vi har sammanfattat de viktigaste nedan.

De klassiska gräsklipparna

1. Olika driftstyper
a) Bensindrivna gräsklippare
Bensindrivna gräsklippare passar till större ytor. De är ofta mycket kraftfulla. Tack vare sina höga varvtal kan de även klippa högt gräs. De är inte beroende av batteriladdare och strömanslutningar - det gör dem fria från sladdar, vilket ofta är praktiskt. Men en bensindriven gräsklippare är högljudd och släpper ut avgaser i miljön. Dessutom är de flesta modeller tunga, vilket begränsar manövreringen.

Bensindrivna gräsklippare skiljer sig bland annat när det gäller modeller med hand- eller elstart.

 • Handstart: Genom att man drar kraftigt i startsnöret startar gräsklipparen via startaxeln.
 • Elstart: Högkvalitativa modeller har elstart. Principen är att ett inbyggt batteri skapar den nödvändiga startenergin, vilket underlättar eftersom man slipper ansträngningen att dra i startsnöret. Högkvalitativa bensindrivna gräsklippare är dessutom självgående, vilket gör det betydligt lättare att skjuta gräsklipparen.

b) Eldrivna gräsklippare
Billigare, lättare att hantera och miljövänligare än bensindrivna gräsklippare är gräsklippare med elmotor. De måste dock anslutas med en kabel, vilket ibland kan försvåra arbetet. Framför allt vid mark med många träd, buskar och blommor blir det med tiden besvärligt att ta med sig kabeln. Den stora fördelen med en eldriven gräsklippare är en bättre manövrering. Den är enkel att styra eftersom maskinen är mycket lätt och vanligen också mycket tyst. Med den här modellen slipper man också den ansträngande starten med startsnöre. Men när det gäller prestanda når eldrivna gräsklippare inte upp till de bensindrivna. För mycket högt gräs och stora gräsytor är bara modeller av mycket hög kvalitet lämpliga.

c) Batteridrivna gräsklippare
Batteridrivna gräsklippare har liknande fördelar som de eldrivna. De behöver dock ingen anslutningskabel, och är ännu lättare att hantera, miljövänliga och tysta. Men de har lite mindre kraft under huven och kan inte användas när batteriet är tomt, såvida du inte har ett reservbatteri. De batteridrivna gräsklipparna ligger vanligen en prisklass över de kabelbundna. Principiellt säger man att, ju större gräsmatta, desto dyrare är de batteridrivna gräsklipparna.

2. Klippbredd
En enkel formel: ju större klippbredd en gräsklippare har, desto kortare blir klipptiden. Bredare gräsklippare har vanligen också mer utrustning och är exempelvis självgående eller har stora uppsamlingsbehållare och starkare motorer.

3. Mulcherutrustning
En gräsklippare med mulcherutrustning stänger klipparens utkastkanal. Det avklippta gräset i knivområdet finfördelas då ännu mer och tillförs gräsmattan igen som organiskt gödsel. Här är det avklippta gräsets längd av särskild betydelse. Ju kortare grässtrån, desto bättre och snabbare kan materialet tillvaratas av marken. Information: Den som använder mulcherfunktionen måste visserligen klippa oftare men besparar sig då arbetet med att hantera det avklippta gräset, och klipper och gödslar sin gräsmatta på en och samma gång.

Upp

Mitt varuhus

 HORNBACH Göteborg

Minelundsvägen 8

417 05 Göteborg

Tel.: 031-77 99 300

Öppettider:
Mån–Fre: 07:00–20:00 
Lör–Sön: 09:00–18:00