dcsimg

Gnagare som husdjur

Gnagare som husdjur

Små rackare i ditt hem: gnagare är söta och sällskapliga djur och får varje barnahjärta att slå snabbare: vare sig det är en kanin, ett marsvin, en hamster eller en mus – varje gnagare har sin egen karaktär och sprider liv och glädje i ditt hem. Oavsett vilken gnagare du fastnar för – alla är älskvärda på sitt sätt.

Kanin

 • Kanin

En gosig vän
Kaniner och dvärgkaniner är sociala gnagare som kan bli mycket tillgivna. Det är mycket sällskapliga djur, eftersom deras vilda förfäder lever tillsammans i flock. Därför lever också kaniner gärna tillsammans med andra artfränder, och kommer ofta också bra överens med t.ex. marsvin. De är mycket renliga och har ett stort rörelsebehov – därför bör kaninerna ha tillräckligt utrymme i sitt nya hem.

Marsvin

 • Marsvin

Kommunikativa garnnystan
Marsvin är mycket aktiva och sällskapliga djur som gärna lever i grupp i vilt tillstånd och som behöver tillräcklig plats för att kunna röra sig. Hoppa, rusa runt och undersöka sin omgivning, det gör varje marsvin lyckligt, vilket den uttrycker med ett kluckande ljud. Även att gny, kurra, pipa m.m. hör till standardrepertoaren i marsvinsspråket, där varje läte har sin egen betydelse.

Hamster

 • Hamster

Ivriga samlare
Den nattaktiva hamstern är ett riktigt energiknippe och ständigt på jakt efter föda som den vill ”hamstra”. Hamstrar är ensamdjur och lägger inte särskilt stor vikt vid sällskap; endast dvärghamstern har en mer sällskaplig natur. Eftersom hamstern gärna klättrar och gör akrobatiska konster bör du inreda buren med klätterställningar och med ett lager av kutterspån på botten.

Möss och råttor

 • Möss och råttor

Intelligenta djur
Om du bestämmer dig för en mus eller råtta bör du alltid skaffa flera djur, eftersom dessa gnagare är mycket sällskapliga och sociala till sin natur. Möss och råttor är älskvärda och dessutom mycket intelligenta djur som är lätta att lära konster. Tänk på att dessa gnagare har ett enormt rörelsebehov och inrätta en väl tilltagen bur till dina möss eller råttor.

Andra gnagare

 • Chinchilla

Chinchilla
Denna nattaktiva gnagare är en riktig rörelsefanatiker och behöver en stor bur med tillräcklig höjd och yta. Chinchillan är mycket sällskaplig och lever gärna med artfränder, precis som i vilt tillstånd. Djuren kan bli tama och tillgivna vid kärleksfull behandling.

 • Degu

Degu
Ser ut som ett mellanting mellan ekorre och chinchilla, men degus är inte släkt med ekorrarna. Däremot är degun nära släkt med de sydamerikanska, marsvinsliknande gnagarsläktingarna, dit ju bland annat marsvinet och chinchillan hör. Dessa gnagare är nyfikna djur som behöver mycket uppmärksamhet. Degun biter sällan människor om man handskas varsamt med dem. Tänk på att ha en rymningssäker bur t ex ett terrarium. Då degus är mycket sociala, bör man hålla minst två degus tillsammans.

 • 13-linjad ekorre

Jordekorre
Dessa små, vilda rackare har inte avlats fram enbart för att vara husdjur och deras nya hem ska därför vara särskilt naturtroget och anpassat till arten. Jordekorrar ska helst hållas som ensamma djur.
Du ska ta hänsyn till kriterier som nattaktivitet, burens storlek, socialt beteende och annat när du bestämmer dig för detta djur. Du kan hitta ditt husdjur hos uppfödare eller (specialiserade) djuraffärer.

Tecken på en frisk gnagare

När du tänker köpa gnagare ska du vara uppmärksam på att:

 • Den gör ett muntert och vaket intryck.
  Tips! Titta på nattaktiva djur sent på eftermiddagen eller på kvällen. Då är de mer aktiva.
 • Den har en tät och ren päls.
 • Den har friska, raka gnagartänder (parallella och inte för långa).
 • Den har klara, lysande ögon som inte rinner.
 • Nosen är torr och öronen rena.
 • Den har en ren analöppning.

Upp

Mitt varuhus

 HORNBACH Göteborg

Minelundsvägen 8

417 05 Göteborg

Tel.: 031-77 99 300

Öppettider:
Mån–Fre: 07:00–20:00 
Lör–Sön: 09:00–18:00