dcsimg

Rätt foder till gnagare

Rätt foder till gnagare.

Rätt foder till din gnagare är A och O för ett långt och hälsosamt liv!

Gnagarens föda och dess näringsbehov bör orienteras efter de naturliga livsvillkoren och dess näringsutbud. Gnagare är främst växtätare, men några behöver också animaliskt protein.

Gnagarens optimala föda bör vara särskilt omväxlande och dessutom anpassad till djurets speciella behov. Medan vissa foder eller grönsaker är det bästa en viss gnagare vet, kan det ge magsmärtor hos en annan.

Växtätare

Växtätare: marsvin

Gnagarnas veganer
Hos rena växtätare som kaniner och marsvin ska särskild vikt läggas vid råfiberinnehållet vid val av foder. Marsvin behöver dessutom foder som är rikt på C-vitamin, eftersom de inte själva kan syntetisera detta. Tänk även på att chinchillor av naturen behöver särskild näringsfattig och fiberrik föda.

Extra ost

Proteinrik näring till möss.

Får det lov att vara lite mer?
Gnagare som t.ex. råttor, möss och även jordekorre bör få i sig en del animaliskt protein förutom den rent vegetabiliska födan – liksom i naturligt tillstånd. Animaliskt extrafoder kan t.ex. vara mjölmask. Men även snacks och liknande, som är särskilt anpassat efter gnagarens förutsättningar, kan täcka behovet av nödvändiga näringsämnen.

Foderslagen

Huvudfoder
För att täcka din lilla älsklings grundbehov ska du ge ett huvudfoder som är anpassat till din gnagare. Det förser honom med alla nödvändiga näringsämnen och säkrar grundbehovet. Att även ge individuellt extrafoder till din gnagare, som t.ex. grönsaker och frukter, ger omväxling och kompletterar huvudfodret på ett idealiskt sätt.

Kräckers
Kräckers och fröstänger finns i olika former och smaker och är perfekta för gnagare. Här måste djuret gnaga för att få i sig födan, precis som i naturen. De är också ett bra sätt för djuret att sysselsätta sig och vårda tänderna.

Råfoder
Hö och höblandningar är också bra för din lilla vän. Den höga andelen fiber är viktig för matsmältningen, stimulerar tuggmusklerna och vårdar tänderna.

Snacks
Ge den lille något speciellt: läckra snacks som drops och liknande är idealiska som belöning, för tämjning och även för tillvänjningen i det nya hemmet.

Fodertillsatser
Fodertillsatser är lämpliga för att stärka och bygga upp djuret och är framförallt nödvändiga under dräktighet, vid sjukdom eller när den växer.

Utfodringstips:

 • Ge kaniner, marsvin och hamstrar små foderportioner flera gånger om dagen.
  Till möss räcker 2 portioner om dagen.
 • Utfodra helst råttor på fasta tider (t.ex. morgon och kväll), chinchillor endast på kvällen.
 • Se till att gnagarens foder är omväxlande.
 • Ge den hö och friskt vatten varje dag.
 • Ge den lämpliga grönsaker och frukter varje dag i en separat skål;
  ge chinchillor endast små mängder foder.
 • Glöm inte något att gnaga på, som t.ex. kräckers.
 • Ta bort vissna foderblad.
 • Håll foderskålen ren.
 • Ta regelbundet bort de hamstrade förråden hos hamstern, annars finns risk för mögel.
 • Placera en saltsten i buren för näringstillskott.

Upp

Mitt varuhus

 HORNBACH Göteborg

Minelundsvägen 8

417 05 Göteborg

Tel.: 031-77 99 300

Öppettider:
Mån–Fre: 07:00–20:00 
Lör–Sön: 09:00–18:00