Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr. Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-25 klockan 21:11. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Vilken grundfärg ska jag välja?

Vilken grundfärg ska jag välja?

Här förklarar vi hur du tar reda på vad dina befintliga väggar är behandlade med förut, vilken typ av grundfärg du behöver beroende på underlag och till sist hur du på ett smidigt sätt maskerar och grundmålar dina väggar!

Varför ska man grundmåla väggar?

Det spelar ingen roll vilken väggbeklädnad du har bestämt dig för – tapet, väggfärg, inomhusputs eller väggtegel – en ordentligt grund är basen för projektets framgång. Genom att grundmåla väggar får du en lite råare och bra häftande yta som den nya väggbeklädningen kommer sitta bra på. Därmed kan du vara säker på att den nya tapeten inte lossnar, färgen inte flagnar, putsen eller väggteglet inte faller bort.

Att grundmåla väggar rekommenderas, men är inget måste. Det beror på ytan. För att ta rätt beslut, borde du testa hur bärkraftig ytan är och hur bra den suger upp. Om du ska måla eller har valt en tapet i en ljus nyans bör du alltid grundmåla först, då risken finnas att den gamla väggfärgen annars lyser igenom.

Kontrollera de befintliga väggarna

Innan du fortsätter med ditt måleriprojekt är ett tips att enkelt testa egenskaper som bärkraft, uppsugningsförmåga och häftning av väggen. På så vis kan du lättare bestämma dig för vad dina inomhusväggar behöver för typ av grundarbete. Vad väntar du på? Testa nu – så att du kan kör igång ditt projekt!

Steg 1 – Kontrollera ytans bärkraft

Stryk lätt med handen över väggen. Om det bildas ett vitt kritliknande pulver på händerna, kommer färg, puts eller klister inte fästa bra. I detta fall borde du rengöra väggen före grundning med en grov borste. Om det gamla färglagret kan tvättas bort med en fuktig trasa, tyder det på limfärg. Limfärg måste noggrant tas bort med en borste och vatten. När väggen har torkat är det dags att grundmåla den.

Steg 2 – Testa ytans uppsugningsförmåga

Tryck då bara en svamp som fuktats med vatten mot väggen. Om det förblir en synlig fläck kvar, tyder det på en yta med för stor uppsugningsförmåga. Du kan även testa genom att spruta vatten på väggen med en sprayflaska. Om vattnet sugs upp snabbt och om väggen färgas mörkt, tyder det också på en vägg med stor uppsugningsförmåga. När du grundmålar väggen reduceras uppsugningsförmåga och gör att slutmålningen blir som bäst.

Steg 3 – Testa ytans häftförmåga

Tejptestet visar hur stabil ytan är. Ta en bit maskeringstejp, ca 8cm lång, tryck den med kraft mot väggen och dra av den igen med ett ryck. Om gammal färg eller till och med putsbitar åker med måste det gamla färglagret tas bort och skador i putsen bör spacklas. Vi visar dig hur du gör i våra steg för steg-instruktionerna Så reparerar du väggar och Så bredspacklar du väggar.

Grundfärg – produktrekommendationer

När du testat den befintliga ytans bärkraft, uppsugningsförmåga och häftförmåga är nästa steg att utföra själva grundmålningen. I tabellen nedan visar vi vilken typ av grundfärg du ska köpa, beroende på hur dina väggar reagerade på testerna. Sedan ger vi dig en kort beskrivning hur du går tillväga när du grundmålar.

Underlag Grundning Behandling
Väggar med stor uppsugningsförmåga Djupgrund Stryk på djupgrunden outspädd med borste eller pensel,
beakta tillverkarinformation vid behov
Väggar av gipskivor Grundfärg Stryk på djupgrunden outspädd med borste eller pensel,
beakta tillverkarinformation vid behov
Tapetserade väggar (färgad, mönstrad) Grundfärg Stryk på utspädd grundfärg (med 10% vatten)
Fläckiga väggar (nikotin, sot, fett) Fläckspray / Spärrgrund Fläcksprayen sprutas direkt på fläckarna.
Spärrgrunden stryks på outspädd med borste eller pensel. 6 timmars torktid mellan strykningarna,
stryk på 2 lager vid stark missfärgning.

Maskera

Att tejpa sockelkanter, fönster- och dörrkarmar, strömbrytare, uttag, möbelkanter med mera, tillhör till de viktigaste arbetena vid förberedelse. Golvytor och inredning bör också skyddas täckplast. Tryck fast tejpen, så att den häftar ordentligt. Endast på det sätt kommer ingen färg tränga in under tejpen!

Applicera grundfärgen

Grundfärgen stryks enkelt med en roller eller pensel på väggen och taket. Tänk på att stryka ut färgen jämnt och att det inte bildas droppar. Om du måste stryka på grundfärgen utspädd eller outspädd beror på ytans skick – samt antalet strykningar. Information till detta hittar du i produktrekommendationerna. Se också informationen på produkten som du använder, där finner du information om användning och torktid. Låt alltid grundfärgen torka över natten och börja med tapetseringen, eller den slutliga målningen tidigast dagen efter. Mer information hittar du i instruktionen Så målar du väggar och tak där går vi igenom steg för steg hur du gör!

Mer om målning

upp