0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-29 08:00 - 18:00  
2024-03-30 08:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-29 klockan 01:09. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Hur skiljer sig kvalitén hos olika laminatgolv?

Hur skiljer sig kvalitén hos olika laminatgolv?

Du tjänar på de många egenskaper som laminat har: mängder av olika utseenden, tål hög belastning och är stabilt samt lättskött. Detta är några av de saker som gör laminat så populärt. Dagens laminatgolv har dessutom plastytor med träliknande imitationer av hög kvalité ,och innovativa ytstrukturer som ger en naturlig och behaglig atmosfär i rummet.

Kvalitetsmärkning på laminatgolv

Ofta är det en väldig prisskillnad på laminatgolven i handeln. Denna skillnad beror oftast på skillnader i kvalitén som kunden kanske inte ser på en gång. Hos HORNBACH finns det rätt laminat för varje projekt och behov – och kvalitetsmärkningen hjälper dig att hitta rätt. Logiskt nog innebär fler stjärnor bättre kvalité på laminaten! Men hur beräknar man antalet stjärnor? HORNBACH räknar in fyra kvalitetsegenskaper i resultatet:

Kvalitetsstämplar:

kvalitetsmärkning laminat

Med hjälp av det här systemet kan HORNBACH garantera ett bra prisförhållande på varje laminatgolv. Tabellen nedan visar vilka klassificeringar som kvalitetsegenskaperna är uppdelade i:

Styrkan/tjocklek

Laminat finns i tjocklekar från 6 till 12mm. Ju tjockare golvet är desto tåligare är det.

6mm 7mm 8mm 9mm
Lägsta krav * ** ***

Bärande material

HDF-skivor är fiberskivor med mycket hög täthet. De har en inkapslad yta samt en hög täthet. Bärmaterialet har olika egenskaper. De skiljs åt på följande sätt:

HDF i standardutförande HDF med kantimpregnering eller svällreducering HDF med svällstopp
Lägsta krav *
För att förhindra att fukt tränger in uppifrån och för att minska risken för att kanterna sväller har kanterna försetts med ett speciellt vaxskikt när det kantimpregnerades. Vid en svällreducering impregneras däremot hela skivan.
**
Genom att tillsätta speciella medel skyddas hela plattan rakt igenom.

Slitageklasser

Det är det översta skiktet som bestämmer hur slittålig laminaten är. Utefter tjockleken på det här slitskiktet indelas laminaten i slitageklasser:

Bostad
Slitageklass 21

Lägsta krav. Måttligt slitage, till exempel gäst- och sovrum
Slitageklass 22

Normalt slitage, till exempel fin- och matrum
Slitageklass 23

Starkt slitage, till exempel hall och kök
Kommersiella utrymmen
Slitageklass 31
*
Måttligt slitage, till exempel konferensrum
Slitageklass 32
**
Normalt slitage, till exempel kontor
Slitageklass 33
***
Starkt slitage, till exempel butiksgolv

Q+

Ett extra plus får golv med speciella ytförädlingar. Information om detta hittar du på produktetiketten, t. ex. antistatisk, antibakteriell, Surface Resist etc.

För dig som ska välja ett nytt golv betyder det: Ju fler stjärnor ditt nya laminatgolv har, desto bättre kvalité har det. Tack vare stjärnorna ser du det direkt!

Materialuppbyggnad

Laminatgolvets fyra skikt
Laminatgolvets materialuppbyggnad

Så vad är egentligen laminatgolv? Laminat består huvudsakligen av ett ytskikt, ett dekorskikt, en bärskiva samt under-/baksida. Golvet består till 90% av trä, dekoren är dock bara en naturtrogen imitation. Här visar vi dig de viktigaste fakta om golvets materialuppbyggnad och dess olika skikt.

1. Ytskikt

Det här skiktet som även kallas Overlay består av värmehärdad melaminformaldehyd. Detta är mycket slittåligt och skyddar dekorpappret mot slitage. Dessutom används UV-lack vilket gör laminaten beständig mot UV-ljus och de färgförändringar som detta kan resultera i.

2. Dekorskikt

Dekoren är den synliga delen av laminaten. Dekorskiktet är tillverkat av papper och återskapar dekorytor (träoptik för det mesta) med hjälp av en fototekniskt komplicerat metod, tryckt i naturtrogna färger. Den här tillverkningsprocessen möjliggör en enorm färg- och dekorvariation på laminaten. För att laminatgolvet ska se så naturligt och övertygande ut som möjligt, använder man sig i dekoren av färgskillnader och kontraster som även förekommer på naturliga material.

3. Bärskiva

Laminatgolvets bas är en bärskiva av trä som utgör 90% av materialet. Bärskivan består antingen av spånskiva, MDF (Medium Density Fibre = mellantät fiberskiva) eller HDF (High Density Fibre = mycket tät fiberskiva). Kvalitén på bärskivan är avgörande för laminatens hårdhet.

4. Undersida

Under- eller baksidan på laminaten har fuktighetsavvisande egenskaper och jämnar ut spänningar som bildas på grund av skiktuppbyggnaden. Det här skiktet består för det mesta av fenolharts.

Det rätta samspelet av de olika skikten är avgörande för laminatgolvets kvalité i helhet! Det finns även laminatgolv med inbyggd underlagsfoam att köpa.

Kvalité från HORNBACH

För oss på HORNBACH är det viktigt att vi kan erbjuda dig laminatgolv av bästa kvalité. Därför håller vi fast vid de de största leverantörerna inom det här området. Vi säljer kvalitativt högvärdiga och certifierade laminatgolv till bra pris!

Mer om att lägga golv

Så lägger du laminatgolv

Laminat är en golv med många fördelar: det är slittåligt, lättskött, finns i ett stort urval med många olika utseenden till bra pris och är lätt att lägga. Vi visar dig hur du lägger laminat, vilket material och vilka ve ...läs mer

upp