Designen

”Om vi vill ha möbler som anpassar sig till vår tid och vårt liv, så måste vi helt enkelt bygga dem själva.” – Yo Shimada

”Utsuri-bordets främsta praktiska fördel är att det är så flexibelt. För arbete, som matbord eller för att bjuda in vännerna, på olika... mer platser, fristående i rummet eller i en livlig studentlägenhet – DIY-bordet är multifunktionellt och blir till ett centrum för de aktiviteter som omger
det. Detta unika exemplar finns med oss i alla livssituationer och dess konstruktion tar hänsyn till de människor som använder det. En design som är utformad för ett modernt och flexibelt vardagsliv.”

”Vanligtvis glöms undersidan av en möbel bort i designprocessen. Men på KONSTHANTVERK 002 är undersidorna sprejade med grällt lysande... mer lack. Beroende på bordsskivornas position och det infallande ljuset avger dessa färgytor olika reflektioner på omgivande material. Först genom dessa re­flektioner kommer färgerna fram. Med sitt subtila sken drar de betraktar­ens öga till bordets ovansida och lyfter fram skivans konturer. Jag valde neonfärger eftersom de egentligen inte är några färger, utan fenomen. Särskilt när vi låter dem reflektera från undersidan. Då strålas ljuset ut på ytorna och för vår uppfattning framträder den röda färgens existens. Det sker dock endast fysikaliskt, som en optisk synvilla.”

”Inspirationen är hämtad från löven från ett träd, som flyter ihop och lägger sig över varandra på vattenytan i en flod, för att... mer sedan glida isär igen. På samma sätt viks bordet ihop till en enda enhet på en liten yta och brer ut sig igen anpassat till rummet. Under sin Tysklandsresa besökte formgivaren Yo Shimada även stadsbiblioteket i Berlin, vars speciella arkitektur kännetecknas av att den varje dag hjälper besökarna att kon­centrera sig så bra som möjligt. Dess fina split-level-konstruktion ger paralleller till designen av KONSTHANTVERK 002. Utsuri Table är tänkt att återspegla levnadssättet i vår tid. Det tunga ekbordets era är slutgiltigt förbi. Idag är det viktigt att designa för vardagens behov.”

Utsuri Table ska inreda ett rum – bokstavligt talat.
Det ska ge rummet ett syfte.

Yo Shimada är arkitekt och designer och har arbetat på sitt kontor Tato Architects i Kobe, Japan sedan 1997. Med sitt team... mer har han huvudsakligen ritat privata hus i Japan och internationellt. I sin karriär har Shimada blivit hedrad med en lång rad japanska och internationella priser – bland annat utmärkelsen ”House of the Year” för sitt stiliga Hamilton House i Brisbane, Australien.

I den andra delen av KONSTHANTVERK-serien riktar Yo Shimada in sig på en fråga som är på tapeten i alla världens storstäder. Allt mindre boendeytor, flexibla och föränderliga livssituationer och en längtan efter möbler som består. Även i idén till KONSTHANTVERK 002 hittar vi ett svar i DIY-konceptet. För om vi vill ha möbler som anpassar sig till vår tid och vårt liv, så måste vi helt enkelt bygga dem själva.

Material och verktyg

Material från ett byggvaruhus som berättar om en kultur 9000 kilometer bort.


Montering

Tre steg till ett Utsuri Table:

01

Förbered dig

1 dag att såga, 8 dagar att måla (inkl torktid)

Arbetstid

Du kan göra det själv

Arbetskraft

Ett rum med arbetsbänk

Arbetsplats

02

Skaffa monteringsanvisningen

Boken om att skapa (69:-)

Boken i exklusiv box, inkl schablon och metallplakett.

eller

Ladda ner digitalt

Monteringsanvisning och A0-schablon för utskrift

03

Du behöver följande produkter

Benämning

Björkplywood 18 × 1230 × 825 mm

x 1

Rundstav obehandlad bok, Ø 20 mm, L 1000 mm

x 4

Rundstav obehandlad bok, Ø 10 mm, L 1000 mm

x 3

Multigrund vit grundfärg

750 ml

Hybrid snickerifärg vit

750 ml

Sprayfärg NEON gul

400 ml

Sprayfärg NEON orange

400 ml

Möbellack V halvblank

500 ml

Trälim WOOD-X D3

250 ml

Möbeltass-set vita 125 styck

1 frp

Du behöver

Cirkelsåg

Styrskena

Japansåg

Slippapper
80, 120 & 240

Borrmaskin med
djupstopp

Träborr Ø 10 mm

Kvistborr Ø 20 mm

Lackroller-set med färgtråg

Blyertspenna

Planhyvlad furu obehandlad 20 × 40 × 900 mm

Inte nödvändigt, men du bör även ha

Flyttbart borrstativ

Handslipkloss

Maskeringstejp

Skyddsplast

Hushållspapper

Stållinjal

Sax

Tving

Sticksåg

Hammare

För säkerhets skull

Hörselskydd

Skyddsmask

Skyddsglasögon

Engångshandskar