1. Pynta med ljusslingor i träd & buskar
Skapa ett gnistrande vinterlandskap genom att dekorera träd och buskar med ljusslingor. Här får du tips på hur du enkelt virar slingor runt träd och fördelar dem jämnt över buskar för maximal effekt.
- Lätt sätt att vira ljusslingor runt ett träd
Börja vid botten av stammen och arbeta dig uppåt i en spiral. Använd en stege för att nå högre grenar. - Placera slingor på buskar
Välj ljusnät för buskar – de är lätta att lägga över och ger ett jämnt ljus. - Tips för extra effekt
Kombinera varmvita och kalla vita slingor för en effektfull och gnistrande kontrast.
Vira upp och rulla ihop ljusslingorna
Vira tillbaka i omvänd ordning
När du ska ta ner slingan, börja uppifrån och vira ihop den nedåt, för att hålla den i en naturlig ordning och minska risken för trassel.
Använd en trådspole eller kartongbit
När du har tagit ner slingan, vira den runt en liten kabeltrumma eller en bit kartong. Detta håller slingan organiserad och förhindrar knutar till nästa gång du ska använda den.
Fäst med gummiband eller påsklämmor
För att undvika att slingan lossnar eller trasslar sig efter att den är ihoprullad, använd gummiband eller påsklämmor.
Tips: Gå runt trädet
Istället för att vrida ljusslingan med händerna, gå runt trädet medan du håller i slingan. Det gör att du undviker att snurra slingan på sig själv och minska risken för trassel.
2. Dekorera staket och grindar
Välkomna gäster och förbipasserande med festliga dekorationer på staket och grindar. Med ljusslingor, tall-, gran- eller enris, färgglada kransar och girlanger kan du förvandla ingången, som om den vore hämtad ur en julsaga.
- Ljusslingor och girlanger
Fäst en ljusslinga på staketet tillsammans med tall-, gran- eller enris. Du kan också hänga upp konstgjorda växtgirlanger i bågar, utmed staket för att maxa stämningen. - Kransar och band
Sätt upp kransar med röda band eller rosetter på grindstolparna. För en extra julig känsla – addera små röda eller silverfärgade kulor.
3. Skapa en välkomnande entré
Ge din entré en magisk julkänsla med dörrkransar, ljuslyktor och julpyntade vinterväxter. Här får du tips för att göra ingången till hemmet inbjudande och varm för både familj och gäster.
- Dörrkrans med extra belysning
Fäst en batteridriven ljusslinga på dörrkransen för att få den att lysa upp. - Ljuslyktor på trappan
Ställ lyktor i olika storlekar på trappstegen, antingen med blockljus eller LED-ljus. - Dekorativa vinterväxter
Placera vintergröna växter, såsom enar, tallar eller små granar, i krukor på båda sidor av entrén. Pynta med julgranskulor eller en ljusslinga för extra effekt.
Barrträ i julig kruka
För att skapa en julig och inbjudande entré kan du använda en vacker julkruka som ett vackert pynt. Börja med att välja en stor, robust kruka i en klassisk vinterfärg som rött eller grönt, eller satsa på en neutral färg som vitt eller grått för en mer modern look. Fyll krukan med vintriga barrväxter, granris, tallgrenar eller kottar för en naturlig känsla. Addera julblommor, röda äpplen och kvistar för att ge färg och liv åt arrangemanget.
För att skapa extra stämning kan du linda in små ljusslingor runt grenarna och komplettera med dekorativa inslag som rosetter, små julkulor eller konstsnö. Placera krukan vid ytterdörren för att välkomna gäster med en varm och festlig känsla.
4. Använd smart julbelysning
Smart julbelysning utomhus underlättar hur vi dekorerar våra hem under högtiderna. Denna moderna typ av julbelysning kan styras via röstkommandon eller appar, vilket ger en helt ny nivå av bekvämlighet och anpassningsförmåga. Med smarta LED-lampor och ljusslingor kan du enkelt justera färg, ljusstyrka och till och med programmera specifika ljusmönster direkt från din smartphone. Dessa system kan ofta integreras med populära smarta hem-plattformar som Google Home eller Amazon Alexa, vilket gör det möjligt att tända, släcka och ändra belysningens inställningar med enkla röstkommandon.
En annan fördel med smart julbelysning är möjligheten att skapa anpassade miljöer och situationer. Till exempel kan du välja en lugn, varm belysning för ett mysigt intryck, eller en livlig, färgrik display för ett festligare tillfälle. Denna flexibilitet gör det enklare än någonsin att skapa den perfekta julstämningen för alla tillfällen.
Det finns även system där belysningen kan synkroniseras med musik, vilket ger en dynamisk och underhållande upplevelse för både familj och grannar.
Tips: Timers och energieffektivitet
Många smarta belysningssystem erbjuder inbyggda timers och schemaläggning, vilket ger dig möjligheten att anpassa när din julbelysning ska lysa och släckas automatiskt. Detta sparar inte bara energi utan skapar också en säkrare miljö genom att undvika att lampor är tända när ingen är hemma.
5. Dekorera trädgårdsgången
Lys upp din trädgårdsgång med ljusslingor eller solcellslampor. Pynta med juldekoration för att skapa en vinterstig som leder fram till ditt hem. Du kan också placera ut färgglada krukor eller korgkrukor med julpyntade växter utmed din trädgårdsgång. Detta höjer definitivt julstämningen i trädgården!
6. Skapa en hörna för vintermys
Skapa en mysig hörna i trädgården eller på altanen med juldekoration, eldkorgar, terrassvärmare, grill eller varför inte en pizzaugn? Med rätt belysning och sittplatser får du en perfekt plats att njuta av kyliga vinterkvällar.
- Eldkorg eller gasvärmare
Placera en eldkorg eller terrassvärmare på en säker plats och omge den med stolar, bänkar, kuddar, plädar samt fällar och värm på glöggen – dags för mys i vinterträdgården. - Upplyst dekoration
Placera ut dekorativ julbelysning, exemplevis renar eller snögubbar, som drivs av LED-lampor. Ställ belysningen runt om den mysiga hörnan för en inbjudande atmosfär.
7. Använd samma gran – ute som inne
Att köpa en julgran tidigt och börja dekorera den utomhus, är ett fantastiskt sätt att sprida julstämning både i trädgården och senare inomhus. Genom att använda samma gran både ute och inne får du dubbel glädje och skapar en vacker övergång från advent till julfirande.
Så här gör du:
1. Välj och förbered granen
Köp en gran tidigt i december och placera den i en stadig julgransfot utomhus. Tänk på att välja en hållbar sort, som rödgran eller kungsgran, som klarar av både kyla och senare inomhusvärmen. Om granen står utsatt för väder och vind, fundera på att förankra den ordentligt med några rep eller extra stöd för att den ska stå stadigt hela månaden.
2. Pynta utegranen med julslingor och dekorationer
Vira en eller flera ljusslingor runt granen för att skapa ett stämningsfullt sken. Använd gärna LED-lampor eftersom de tål kyla bättre och sparar energi.
Häng några vädertåliga dekorationer på grenarna – gärna plastkulor eller rosetter som inte förstörs av väder och vind. Dekorationen kan vara enklare och mer robust när den är utomhus, så att du kan spara det lite känsligare pyntet till inomhus. För att skydda granen kan du undvika att använda tunga dekorationer.
3. Flytta in granen strax före jul
När det närmar sig julafton, ta in granen och låt den vänja sig gradvis vid inomhusvärmen. Om möjligt, placera den först i ett svalare rum (till exempel garage eller källare) och låt den stå där i några timmar innan den tas in till sitt slutliga ställe. Väl inne kan du byta ut utomhusdekorationerna mot dina favoritpynt. Kanske vill du lägga till extra ljusslingor, glittrande kulor, julgransglitter och personliga dekorationer för att skapa en storslagen inomhusgran. Avsluta med en vacker toppstjärna eller julstjärna som pricken över i:et och låt granen stå i centrum för familjens julfirande!
Genom att använda granen både ute och inne får du maximal glädje av den och kan förlänga julkänslan från advent och hela vägen fram till själva julafton. Dessutom sprider den julstämning för både dig och dina grannar när den står upplyst utomhus!