0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-28 06:00 - 20:00  
2024-03-29 08:00 - 18:00  
2024-03-30 08:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-28 klockan 11:53. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du skaffar ett akvarium

Att tänka på innan du skaffar ett akvarium

Välkommen, akvarister och alla ni som vill bli en! Fördjupa dig i vår värld av akvaristik. Med oss kommer du att lära dig allt viktigt om akvaristikens ädla konst.

Olika typer av akvarium

Har du ledsnat på att titta på TV? Skapa en vacker undervattensvärld i ditt hem istället. Det finns inget mer spännande att titta på än invånarna i din egentillverkade värld. Här visar vi dig, steg för steg, hur du sätter upp ditt nya akvarium.

Det finns många olika sorter och former på akvarier. Man kan dela in dessa i tre olika kategorier:

  • Färskvatten akvarium / Tropiskt akvarium: Detta akvarium är uppvärmt och lätt att hantera. Det är extra utmärkande med de färgglada och exotiska fiskarna som lever här.
  • Kallvattenakvarium: Som namnet antyder så trivs här kallvattenfisk som inte behöver uppvärmt vatten.
  • Saltvattenakvarium: I ett saltvattenakvarium hålls exotisk saltvattenfisk som kräver särskild vård.

Dessa akvarier kan i sin tur delas in i:

Samhällsakvariet

Denna typ av akvarium är perfekt för nybörjare. I ett samhällsakvarium hittar du olika sorters fiskar och växter som har funnit sig tillrätta tillsammans och tar livet som det kommer. Vid valet av akvariets invånare måste man se till att deras sociala beteende matchar och att de har samma krav när det gäller vattenkvalitet, temperatur och utrustning.

Artakvarium

Denna akvarietyp används ofta för avel av en viss fiskart, därför hålls endast en fiskart i ett artakvarium. Det används också när fisken har speciella och individuella krav på akvarieutrustningen.

Biotopakvarium

Biotopakvariet har fått sitt namn eftersom fisk, växter och andra invånare som hålls här kommer från samma naturliga livsmiljö och kan utvecklas optimalt tillsammans.

Avelakvarium

Detta akvarium används huvudsakligen av specialister inom akvaristik. Avelsakvarier är vanligtvis inga optiska höjdpunkter och används endast för avel av vissa fiskarter. Dessa akvarier har vanligtvis speciella och extrema vattenvärden för att främja fiskens avelsframgång.

Nanoakvarium

Nanoakvarier är den minsta typen akvarier där dvärgräkor, dvärgkräftor, sniglar och mycket små fiskar hålls. Den typiska volymen är mellan 10 och 60 liter.

Dimensioner och former på akvarier

De som ska köpa sitt första akvarium tycker ofta att det är bäst att börja med ett litet sådant. Det låter kanske mest logiskt men ett stort akvarium är mindre känsligt för problem med tekniken och vattenvärden, det är helt enkelt mindre mottagligt.

Det finns många olika storlekar, former och material på marknaden. Beroende på vilket akvarium man har påverkar detta valet och antalet fiskar eller levande varelser, växter och inredning. Vissa fiskarter behöver en stor vattenyta eftersom de föredrar att simma i olika delar av akvariet. Samtidigt är simningskomforten och därmed fiskens livskvalité hög om akvariet är tillräckligt djupt. Rektangulära akvarier är de vanligaste och mest populära. Dessa är vanligtvis tillverkade av glas.

Akvarium

Tänk på:

Ju större akvarium, desto lättare är det att underhålla det!

Olika akvarieformer och storlekar

Akvariets form

Förutom den populära rektangulära akvarietypen, finns det hörnakvarier samt de med rundade frontrutor. Dessa former är intressanta och iögonfallande, men inte att rekommendera, eftersom de begränsar fiskens rörelsefrihet väsentligt och erbjuder lite, eller inget, skydd. Dessutom erbjuder de en mycket liten vattenyta, dvs förhållandet mellan vattenvolymen och ytan är inte korrekt.

Kompletta akvariesatser är lämpliga för nybörjare. Där finns allt du behöver: akvariet, belysningen, värmestaven, filter och andra tillbehör. Några kompletta uppsättningar (akvariekombinationer) innehåller också en matchande möbel, som du kan placera ditt akvarium på.

Akvariets storlek

Akvarier erbjuds exempelvis som 60cm, 80cm, 100cm och 120cm. Måttet anger akvariets längd i centimeter. Ett vanligt 8 cm akvarium är vanligtvis tillgängligt i måtten 80x35x40cm (bredd x djup x höjd). En trend de senaste åren är mycket små akvarier, så kallade nanoakvarier. Dem kan man köpa redan från en bredd på 20cm. De är först och främst lämpliga för mindre varelser som små räkor eller sniglar.

Vattenvolym

Som ett alternativ till centimeter, anges akvariestorlek ofta i liter, eller volym. Ett 80 centimeters akvarium motsvarar vanligtvis ett akvarium med en kapacitet på 112 liter.

Bruttovolymen beräknas enligt följande: Längd x djup x höjd / 1000.

Du multiplicerar alltså akvariets bredd, djup och höjd och delar sedan resultatet med 1000. Det faktiska antalet liter (nettovolym) reduceras dock av akvariet (grus, växter, rötter, stenar etc.). Det är viktigt att veta akvariets volym för att bestämma vikten, exempelvis för att dosera medicinen korrekt, och veta hur många fiskar som kan leva i akvariet tillsammans.

De vanligaste akvariestorlekarna:

Beteckning Mått / storlek (LxDxH) Volym
20cm 20x20x25cm 12 liter
25cm 25x25x30cm 20 liter
60cm 60x30x30cm 54 liter
80cm 80x35x4 cm 112 liter
100cm 100x40x40cm 160 liter
120cm 120x40x50cm 240 iiter
150cm 150x50x60cm 450 liter
200cm 200x60x60cm 720 liter

Tänk på detta innan du installerar ett akvarium

Innan du sätter upp ditt nya akvarium är det bra att svara på följande frågor:

  • Vad ska akvariet stå på? (Akvariemöbel, skåp, lådor, ...)
  • Har jag ett eluttag nära akvariet? Det borde finnas tillgängligt nära för pump, belysning, värmare osv.
  • Direkt dagsljus bör undvikas. Placera inte akvariet direkt framför ett fönster. Med konstant ljus främjar du algtillväxten och riskerar att få temperaturväxlingar i vattnet.
  • Var finns det tillräckligt med utrymme så att akvariet inte står i vägen?
  • Har jag ett handfat eller badkar i närheten för vattenbyten och rengöring?
  • Täcker min försäkring om det händer en olycka med mitt akvarium?

Tänk på:

Ett fullt akvarie väger mer än du tror! Se därför till att akvariet står stabilt och underlaget eller möbeln kan bära akvariet och dess innehåll. Ytan måste också vara jämn, vibrationsfri och horisontell.

Placera vid behov en polystyrenplatta mellan underlaget och akvariet (enbart helglasakvarium) vilket kan undvika punktbelastningar och kompensera för ojämnhet. Detta används ej på akvarium som står på ram som t ex Juwel.

Detta behövs för att installera ett akvarium:

Teknik Akvarium, internt eller externt filter, värmare, belysning och termometer.
Tillbehör Speciellt näringsmedium, grus / sand, termometer, fiskmat, timer.
Dekoration Rötter, växter, bottenmaterial, perforerad sten, grottor, akvarium-bakgrund och lim
Skötsel/rengöring Magnetisk fönsterrenare, hävert, svamp och hink.
Djur Fisk, vattenlevande växter, ryggradslösa djur

Vanliga misstag hos nybörjare:

  • Fiskar läggs ner i ett akvarium så fort det fyllts på med vatten. Detta är ingen bra början, eftersom många fiskar kommer att dö efter en kort tid av nitritförgiftning. Uppstartstiden för ett akvarium är på ca. 3 veckor. I denna fas bildas de vitala filterbakterierna i ditt akvarium.
    Tips: Påskyndande av filterbakterierna kan ske av en filterstart.
  • Filtret rengörs för grundligt och för ofta.
  • Akvariet rengörs för grundligt, exempelvis från alger.
  • För många kemikalier används för att lösa problem som alger.
  • Mycket är inte alltid bra: Många gånger köper nybörjare för många fiskar till sitt akvarium.
  • Fiskarna får för mycket mat. Att utfodra fisken ofta görs i välmening men har också en baksida. Fodret som inte äts upp ruttnar och vattenkvaliteten blir lidande, detta leder i sin tur till mindre välmående fiskar. "Less is more" gäller i detta fall.
  • Många är för dåligt pålästa om sin nya hobby. Innan du köper akvariet bör du läsa på lite och samla kunskap, så du är beredd på vilka krav som ställs på dig. På HORNBACHs akvarieavdelning i varuhuset kan du få information om hur du ska starta upp ett akvarium på rätt sätt.
  • Fiskarter som inte passar ihop, blandas i akvariet. Fiskens krav är inte alltid kända hos nybörjaren. En möjlig konsekvens är att fiskar som inte passar ihop (exempelvis aggressiv och svag fisk) placeras i samma akvarium.

Mer om akvarium

upp