Bygg ett insektshotell

2020-04-22

Är tanken god? Absolut! Blir det rätt? Tyvärr inte alltid – mycket kan gå fel när man bygger insektshotell. Sascha Borrée tar med sig en expert som stöd – och hjälper själv till så gott det går.

Bygg ett insektshotell

När jag tar på mig mina vandringskängor och ger mig ut och utforskar skogar, åkrar och ängar – har jag på sistone börjat bli riktigt rädd. Platser som tidigare var lummiga och gröna, har blivit kala och bruna. Där det förr brukade surra och brumma, är det nu bara tyst.

Jag behöver inte ens läsa tidningen för att inse att något är fel. Naturen mår inte bra. Och nu då? Jag vill vara aktiv och göra något åt det. Men vad? Jag kommer inte kunna rädda världen själv, det vet jag. Men kanske kan några bin i min trädgård hjälpa till. Det kanske är dags att bygga ett av dessa insektshotell som jag har hört talas om. Men hur gör man och hur fungerar de? Och hjälper de verkligen bina?

INSEKTSHOTELL ÄR FANTASTISKA – OM DU UNDVIKER ETT PAR MISSTAG

Michail Schütte

”Insektshotell är ett bra sätt att först starta med för att sedan fördjupa sig i ämnet”, säger Michail Schütte, på Naturum Göhrde, ett skogs- och naturmuseum nära Lüneburg i Tyskland. ”Insektshotell accepteras dock bara av vissa typer av bin, så de kan inte ersätta en trädgård som är lämplig för bin eller insekter.” Han varnar för att det finns många saker som kan göras fel när man bygger ett. Till att börja med är valet av material viktigt. Du kan till exempel använda överlivet byggnadsmaterial, men du måste vara försiktig med detaljerna. I värsta fall kan bina skada sina vingar på skarpa kanter eller flisor och de välmenta bo- och viloplatserna blir en dödsfälla.

Jag är lite rädd och är nästan beredd att ge upp min plan. Lyckligtvis har jag ju Michail. ”Jag ska visa dig hur du gör”, lovar han. ”Inga problem.”

Old School: Förberedande arbete med yxa och hyvel

Först och främst behöver bin ett tak över huvudet. Som på riktiga hotell måste byggnaden vara klar innan det är dags att göra fint på insidan. Michail arbetar inte bara som skogspedagog utan också som träskulptör och som hantverkare som jobbar med färskt trä. Han har mycket sågat virke som ligger runt omkring på gården. Vi letar upp virke i rätt storlek och ritar ut konturerna för bak- och sidoväggar, golv och takpaneler. Nu är det dags att börja såga – så var är sticksågen? ”Låt oss se om vi inte kan göra det lika bra med handverktyg," säger Michail. ”Allvarligt?” Han ler, nickar och ger mig en fogsvans. Jag ler tillbaka, även om jag muttrar på insidan. Måste jag använda den? Det måste jag tydligen. Jag börjar arbeta. Sågar först brädorna för att sedan fortsätta med yxa, en späntkniv och hyvel för att hålla sidorna raka och släta. Kan vi slå på sticksågen när vi ska kapa på längden? Tyvärr är det inte så det fungerar. Här måste jag titta noga, läsa ådringen i träet och arbeta med det. Jag undersöker trästrukturen, de böjda formerna, känner dem under mina händer. Jag blir förvånad över att se hur snabbt mitt griniga klagande har försvunnit och givit plats för glädje.

Bygg ett insektshotell

Husbyggnad: Insektsegendom

Nu är det dags att sätta ihop delarna. Vägg-, tak- och golvskivor ska skruvas fast ihop. Michail ritar blyertscirklar och kors där jag ska dra i skruvarna. Jag kikar lite oroligt i hans verktygslåda, i vilken det förutom yxan och hyveln också finns en gammal handborr. Bara tanken på att handborra flera dussin hål i träet får mina handleder att värka. "Oroa dig inte," säger Michail, som måste ha sett mitt ansiktsuttryck. ”Vi behöver inte göra saker onödigt svåra.” Han räcker mig en elektrisk borr och jag tar tacksamt tag i den och sätter igång. Alla hål borras inom fem minuter. Jag använder bara handborren till försänkningar, och 15 minuter senare skruvar jag in den sista skruven. Jag tar två steg tillbaka och tar en titt på den färdigmonterade strukturen till insekthotellet. Det ser bra ut!

Bygg ett insektshotell

Trevligt och mysigt: Nu ska vi komma igång

Hotellstrukturen är nu klar. Men hur ska jag göra det bekvämt för insekterna?

"Vissa insekter gillar halm och vissa vilda bin föredrar bambu," förklarar Michail. "Några bin föredrar att bo i trä, andra i lera.” Om du vill erbjuda plats för så många arter som möjligt bör du använda olika byggmaterial. Ofta kan materialrester också användas. Men när det gäller urval och bearbetning är det viktigt att undvika några vanliga misstag. Enligt Michail blir kan det bli livshotande, skarpa sågkanter, till exempel på bamburör.

De kan skära sönder bins spröda vingar, så de måste slipas släta med sandpapper. Vissa typer bin flyttar in i ofarliga snigelskal, men de är tyvärr också värdelösa. De är bara intressanta om de ligger på marken. På insektshotellet fungerar de som mest som dekoration. Detsamma gäller för kottar och för tegelstenar med hålrum. Michail berättar: ”Deras hål är alldeles för stora, så inga bin flyttar in. Men du kan lägga halm eller bambu i dem så funkar de bättre.

Bygg ett insektshotell

Bästa material: halm, bambu, lera och dött trä

Vi sätter igång med att skära halm och bambu och slipa kanterna. Vi skapar sedan byggnadsmaterial av burkar utan lock eller tegel, som skydd mot regn. Det sistnämnda har tidigare använts som murverk i den gamla stian på Michails gård, men nu används de till insektshotellet. Lerbitarna kommer också från den gamla väggen, som jag nu hugger loss med spaden och löser upp i vatten. Innan jag häller leran på det nedre hotellgolvet rör jag in lite sand. "Konsistensen är viktig", varnar Michail. "Bina gräver själva hålen, så leran måste vara tillräckligt mjuk för det." Slutligen utrustar vi vårt insektshotell med trämöbler. "Insekter älskar dött trä, alltså virke från döda träd", förklarar skogspedagogen. ”Förr låg de döda träden kvar, men idag rensas de ofta bort av skogsägare eller trädgårdsägare.
Som ett resultat av det saknar insekter idag viktiga boendemiljöer. ”Michail visar mig några träbitar och pekar på vita missfärgade områden. Det bästa är dött trä som har legat fuktigt ett tag och påverkats av vitröta. Om du inte har dött trä kan du använda vedklabbar av lövträ. ”Du måste förborra hålen,” förklarar Michail, ”Aldrig parallellt, utan alltid i 90 graders vinkel mot ådringen. Annars kommer träet att spricka, vilket gör att svampar och parasiter kan tränga igenom. ”Mjuka träslag är olämpliga för då kan borrhålen splittras och bli vassa”. Så bra att jag har Michail! Jag borrar, lyssnar och suger i mig hans kunskap – och sätter slutligen det sista trästycket på plats i hotellet.

Bygg ett insektshotell

Val av plats:

Location, location, location! Nu behöver vi bara installera vår anläggning. Men var? Som med riktiga hotell gäller följande också här: placeringen är nyckeln till framgång! "Bin älskar värme och sol," förklarar Michail. ”Insektshotell bör alltid placeras i söderläge. De behöver sitta stadigt, så de får inte monteras på en skakig stativkonstruktion. ”Om det nya hemmet svänger fram och tillbaka i första bästa kastvind, flyttar de känsliga bina ut omedelbart. Tillsammans med Michail letar jag efter det perfekta stället och hittar det vid husets ena vägg.

Bygg ett insektshotell

Jag beundrar mitt arbete, står bredvid det och vill vänta till de första gästerna flyttar in. "Det kan ta ett tag", säger Michail med ett skratt. "Vad sägs om att du utnyttjar tiden fram till dess?" Ok. Vad finns mer att göra?

Bygg ett insektshotell

Insektshotell är fantastiska, men de är bara ett första steg," säger Michail, "De kan inte ersätta en insektsvänlig trädgård." Han förklarar hur viktigt det är att ha en väl genomtänkt blandning av blommor, buskar och träd för att få en konstant blomning från vår till sen höst, för att säkerställa att insekter hittar tillräckligt med mat. Hans råd: Att låta områden delvis växa över för att skapa en boendemiljö för de många bin, skalbaggar och fjärilar som aldrig skulle känna sig bekväma på insektshotell. Jag lyssnar, nickar och tänker för mig själv: Han har rätt, det här var bara början! Nu fortsätter det. Jag kommer att fortsätta forma trädgården imorgon. Skapa insektsrestauranger, rabatter med bivänliga blommor, nya häckplatser - och därmed ett riktigt insektsparadis.

Text: Sascha Borrée | Fotos: Lucas Wahl


Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt