0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-21 klockan 15:31. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Grunderna i trädgårdsbevattning

Grunderna i trädgårdsbevattning

För att gräsmattan ska grönska och blomrabatten ska blomstra behöver dina växter tillräckligt med vatten. Med smarta bevattningssystem håller sig din trädgård grön och livskraftig. Vi har samlat ihop användbar information, anvisningar och tips om allt från trädgårdsslangar och vattenspridare till automatisk bevattning.

Vilka typer av bevattning finns det?

En välinriktad och genomtänkt bevattning är A och O för att din trädgård ska hålla sig vacker över tid. Vissa föredrar att göra jobbet själva medan andra satsar andra på bevattningssystem. Om du har över 100m² gräsmatta att vattna, lönar det sig att införskaffa en vattenspridare, vilket inte behöver kosta så mycket. Beroende på hur din trädgård ser ut kan även ett automatiskt bevattningssystem vara till fördel. Oavsett klockslag, dag eller längd för bevattningen – med en bevattningsdator slipper du jobbet. Vill du inte slösa med det värdefulla vattnet? Installera i så fall en praktisk anläggning för användning av regnvatten.

Läs mer: Så installerar du automatiskt sprinklersystem >>
Läs mer: Solcellsdrivet bevattningssystem i kombination med regnvattentunnor >>

Hur vattnar jag rätt?

Om du använder regnvatten så blir din trädgård inte bara hållbar, utan du gör också dina växter en tjänst. Regnvatten är mjukare än dricksvatten och passar därför bra för kalkkänsliga rhododendron, astilbe och azalea. Det bästa är med andra orda att ansluta vattenspridaren till en regnvattentank.

Hur mycket ska jag vattna?

Kontrollera jorden när du har vattnat klart, den bör vara fuktig ca 20cm ner. Särskilt nyplanterade växter behöver mycket vatten och ju närmare marken du vattnar, desto mindre går förlorat. Om du häller vatten ovanpå plantan så avdunstar det direkt.

När ska jag vattna?

Bäst är det att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen, eftersom vattnet då inte avdunstar direkt utan kan rinna ner djupt i jorden. Mest vätska behövs från början av maj till mitten av september. Undvik att vattna dina växter när solen skiner starkt. Vattendropparna på bladen kan få samma effekt som ett brännglas.

Bevattning

Vilket vattentryck ska jag använda?

Innan du ansluter en slang med flera vattenspridare till en vattenkran kan det vara bra att ta reda på hur högt flödestrycket i vattenkranen är. För att undersöka det ställer du en 10-litershink under kranen och vrider på den för fullt: Hur lång tid tar det för hinken att fyllas? Du får ett värde i liter per sekund. Per 25 meter ledning som ska anslutas behöver du lägga på en sekund. Detta värde räknas om beroende på tillverkare. Vissa anger vattenspridarens flödesvärde i liter per timme, andra i absoluta siffror.

Lär dig mer om hur du bevattnar din trädgård

upp