Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr. Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-26 klockan 00:47. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Självvattnande krukor – så fungerar det

Självvattnande krukor – så fungerar det

En självvattnande kruka är perfekt för dig som inte är hemma ofta, eller för dig som glömmer av att vattna dina krukväxter. Det enda du behöver göra är att fylla på vattenbehållaren lite då och då. Med en självvattenkruka går det heller inte att övervattna växterna. Här går vi igenom hur en självvattnande kruka fungerar och hur du planterar i den.

Hur fungerar självvattnande krukor & blomlådor från Lechuza?

Självvattnande krukor och blomlådor fungerar i princip på samma sätt. Den stora skillnaden mellan dem är att större blomlådor oftast har fler innerkrukor. Detta underlättar avsevärt, då det inte blir lika tung att flytta runt, eftersom den består av fler komponenter som kan plockas ut.

I krukorna finns det oftast en innerkruka, och det är den som tar hand om själva bevattningen. Det är i innerkrukan du monterar vattennivåmätaren och vattenbehållaren. Det är här du sedan fyller på med vatten och härifrån växterna hämtar vatten vid behov. I filmen nedan ser du – steg för steg – hur du monterar ihop din självvattningskruka.

Själva självvattningssystemet tar hand om växterna i cirka 12 veckor. Sedan går växterna in i en "torrperiod" som pågår i 2-10 dagar beroende på växt. Under dessa dagar ska du inte vattna. När torrperioden är över kan du fylla på vattenbehållaren igen. Var tredje gång det är dags att vattna ska du vattna direkt i jorden och inte i vattenbehållaren. I guiden nedan går vi igenom, mer ingående, hur du planterar och sköter om växter och blommor i självvattande krukor.

Självvattnande krukor

Fördelar med självbevattnande krukor

✓ Rätt mängd vatten
Att vattna växter är inte alltid lätt. För lite vatten och växten torkar ut. För mycket vatten och växten riskerar att få vattensjuka. Självvattningssystem gör att växterna får precis den mängd vatten de behöver.

✓ Precis som en naturlig miljö
Självvattningssystem imiterar en naturlig miljö för växter och reglerar tillförseln av vatten till rötterna. Detta så att plantan alltid får rätt mängd vatten, utan risk för vattenförsämring.

✓ Kräver inga gröna fingrar
Självvattningskrukor låter även dig utan gröna fingrar njuta av gröna blad och färgglada blommor. Allt du behöver göra är att se till att det finns tillräckligt med vatten i behållaren.

✓ Åk på semester med gott samvete
När vattenbehållaren är fylld, kan du luta dig tillbaka och slappna av – i 12 veckor! Eller varför inte åka på semester? Dina växter kommer att få allt vatten de behöver.

Självvattnande krukor

Hur planterar man i självbevattnande krukor från Lechuza?

01

Om din kruka ska stå inomhus: Se till så att pluggen i botten av krukan sitter i. För större krukor är det två pluggar.

Om din kruka ska stå utomhus: Ta ut pluggen i botten av krukan. Detta för att överflödigt regnvatten ska kunna rinna undan. För större krukor är det två pluggar som ska tas bort.

 Självvattningskrukor
02

Häll i Lechuza-pon-granulat så att det täcker botten.

 Självvattningskrukor
03

Häll högkvalitativ krukjord över Lechuza-pon-granulatet.

 Självvattningskrukor
04

Sätt ner växten i krukan och fyll med jord.

Om du har en krukmodell med lyftram, så ska växtsubtratet bara fyllas upp till en tumsbredd under lyftramen. Detta för att det fortfarande ska gå att hålla i ramen när den sänks ner.

 Självvattningskruka
05

Under kommande 12 veckor ska växten först vattnas uppifrån på jorden och inte i vattenbehållaren. Detta för att det är denna tid rötterna behöver på sig för att bli såpass stora att de når ner till vattnet i krukan.

Om du har mycket stora krukor eller växter med mycket små rötter gäller dubbelt så lång tid – alltså 24 veckor.

 Självvattningskrukor
06

När det gått 12 veckor (alternativt 24) fyller du på vattenbehållaren via påfyllningsröret, tills vattennivåmätaren står på max. För växter som bara behöver lite vatten, exempelvis kaktusar, ska vattenbehållaren bara fyllas till hälften.

Var tredje gång det är dags för vattning, ska du vattna direkt på jorden ovanifrån, och inte i vattenbehållaren. Detta för att reglera salthalten i jorden.

 Självvattningskrukor
07

Hur ofta du sedan ska fylla på med vatten beror dels på krukans storlek, dels var den står placerad och dels på hur mycket vatten växten behöver. Generellt sett ska du vattna oftare ju varmare och ljusare krukan står.

 Självvattningskrukor
08

Om vattennivåmätaren efter några dagar eller veckor står på "min", ska du nu inte fylla på med vatten. Detta för att växtens "torrperiod" nu börjar. Torrperioden varar i ungefär 2-10 dagar, beroende på krukans storlek, placering och växtsort. Efter att denna bevattningsfria period är över, kan du börja vattna igen.

 Självvattningskrukor
09

Under sommaren och efter den första bevattningsperioden, bör du ge växterna näring. Häll vanlig, flytande växtnäring i vattnet, var tredje gång du vattnar. Följ alltid anvisningarna på förpackningen.

 Självvattningskrukor
10

Växten ska placeras efter sina indiviuella behov. Tänk på att vissa växter föredrar halvskugga och inte direkt solljus. Vid temperaturer under 0°C ska växterna skyddas mot frost, med exempelvis juteväv eller bubbelplast.

 Självvattningskrukor

Du kanske också är intresserad av

upp