Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 05:40. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Luftrenande växter – välj växter som renar ditt hem

Luftrenande växter – välj växter som renar ditt hem

Frodiga, gröna växter gör en inte bara på gott humör! Det har också visat sig att vissa gröna växer förbättrar inomhusklimatet. De producerar syre och bidrar med nyttig fuktighet. Många krukväxter filtrerar till och med föroreningar från luften, och kan bryta ned skadliga ämnen som formaldehyd, bensen, trikloreten och koldioxid. Här kan du läsa mer om dessa fantastiska växter – och hur du inreder med dem.

Hur förbättrar luftrenande växter inomhusklimatet?


Luftrenande växter förbättrar inomhusklimatet på två huvudsakliga sätt – som luftfuktare och som luftfilter. Vissa gröna växter höjer alltså luftfuktigheten i hemmet, och kan bland annat bidra till att du andas in en mindre mängd ohälsosamt damm. Och i princip alla växter hjälper till att filtrera luften från föroreningar! Nedan kan du läsa mer om hur växter fungerar som luftfuktare och luftfilter.

Se HORNBACHs sortiment av gröna växter >>

Luftrenande växter

Naturliga luftfuktare

I grund och botten berikar alla växter rumsluften. De släpper ut 97% av bevattningsvattnet tillbaka i den omgivande luften – och det är bakteriefritt. Detta är med andra ord den optimal luftfuktaren! I ett rum på 30 kvadratmeter räcker det med tre till sex större inomhusväxter för att uppnå en idealisk fuktighet på 45-55%.

Tänk dock på att suckulenter och kaktusar inte är ämnade för detta ändamål, då de istället lagrar vattnet i sina vattendepåer, och därför inte fungerar som luftfuktare.

Växter med högt vattenbehov, stor bladvolym (stora blad eller många små blad), och med känsliga blad är särskilt lämpliga som luftfuktare.

Dessa växter är bra luftfuktare:

Luftrenande växter

En annan fördel med naturliga luftfuktare är att när fuktigheten stiger blir dammpartiklar i rummet tyngre, på grund av vattenmättnaden, och faller till marken – tillsammans med patogener, pollen, andra allergener och föroreningar. Växterna bidrar alltså till att du andas in mindre damm, och därmed mindre allergener och föroreningar.

Tips:

Om du dammar av växternas blad regelbundet, kan växterna utveckla sina positiva egenskaper till fullo.

Växter som luftfilter


I princip filtrerar alla växter föroreningar från luften. Växter omvandlar inte bara koldioxid till syre, och ökar därmed syrehalten i rumsluften, vissa växtarter såsom dracena, eller murgröna bryter till och med ned föroreningar såsom formaldehyd, trikloreten och liknande.

Med hjälp av växter kan du minska föroreningsinnehållet i rumsluften med upp till 70%. Inomhusväxter är alltså inte bara dekorativa. Luftrenande växter ökar också fysisk, och mental prestanda och minskar stress.

Speciella enzymer i växternas blad omvandlar gifter från rumsluften till ofarliga ämnen som aminosyror och socker. Eller så styrs föroreningarna in i växternas rötter, där vissa bakterier omvandlar dem till ofarliga ämnen.

Luftrenande växter
Luftrenande växter

Dessa växter är bra luftrenare:

Ta hand om dina luftrenande växter

För att inomhusväxterna ska kunna utveckla sin fulla potential som luftrenare, behöver de rätt mängd ljus och vatten. Ju mer lämplig plats växterna står på, desto bättre kan de prestera som luftrenare. Exempelvis renar växter som behöver mycket ljus, luften bättre när de står i ett fönster. Murgröna är till exempel en mycket aktiv luftrenare när den på får stå på rätt plats i hemmet. Det är alltså viktigt att ta hänsyn till växternas krav när det gäller ljus, temperatur, vattenbehov och rätt pH-värde.

Ju större och mer vitala växterna är, desto bättre fuktar och renar de rumsluften. Regelbunden vattning och gödning samt omplantering är bra för växterna. Du hittar ett lämpligt gödningsmedel för alla typer av växter i vårt FloraSelf-sortiment.

Luftrenande växter

Växter i sovrummet

Växter i sovrummet

Bra inomhusluft med mycket syre, tillräcklig fuktighet och få föroreningar främjar en hälsosam sömn. De flesta växter omvandlar bara koldioxid under dagen och tar upp syre igen via rötterna på natten. Det är därför det ofta inte rekommenderas att placera växter i sovrummet. Men det är nonsens! Andelen syre som växter "andas bort" på natten är försumbar jämfört med vad de producerar under dagen. Medan du sover drar du nytta av det goda klimatet som växterna producerar hela dagen.

Vissa ”mirakelväxter" producerar dessutom syre på natten. Orkidéer, kaktusar, aloe och bromelia, ger ditt sovrum en extra syrekick.

Bygg en rumsavdelare med luftrenande växter

Med hjälp av några V-presskopplingar, verktygsskaft, lim och en fogsvans kan du enkelt bygga en ställning som sedan fylls med luftrenande växter. Då har du helt plötsligt en luftrenande rumsavdelare! Smart va? Nedan visar vi hur du går tillväga.

Förberedelser:

Kapa av verktygsskaften enligt följande mått:

 • 1 x hängstång 60cm
 • 2 x sidostänger 147cm
 • 2 x anslutning fram/bak 25cm
 • 2 x tvärförbindelser 26cm
 • 1 x mittstycke 55cm

Luftrenande växter
 • 
				Luftrenande växter

  Steg 1

  Organisera material och verktyg. Du behöver 8st V-presskopplingar och 3st (kapade) verktygsskaft för att bygga denna ställning.

 • 
				Luftrenande växter

  Steg 2

  Kontrollera så att alla skaftdelar passar i V-presskopplingarna.

 • 
				Luftrenande växter

  Steg 3

  Limma på insidan av V-presskopplingarna.

 • 
				Luftrenande växter

  Steg 4

  Sätt ihop alla delar och låt dem torka. Din ställning är sedan redo för att fyllas med luftrenande växter!

 • 
				Luftrenande växter

  Klart!

  Fyll nu din färdiga ställning med växter som du hänger i amplar, av exempelvis makramé

Växter som har en ljuddämpande effekt

Ja, det finns faktiskt krukväxter som funkar som ljuddämpare. Dessa växter är bra att ha på exempelvis kontor, för att minska bullernivån. Stora växter som placeras på olika platser i rummet rekommenderas som ljuddämpare.

Växter har en ljudreducerande effekt, särskilt när de är placerad på väggar, eller i ett hörn av ett rum. Det är bäst att kombinera storbladiga växter med kraftigt bladrika växter såsom:

Luftrenande växter

Mer om växter och odling

upp