0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-19 klockan 02:30. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så gör du en bivattnare

Så gör du en bivattnare

Skapa en välkomnande drickplats för bin med en egen bivattnare! Det är inte alltid helt lätt för bin att hitta vatten – genom denna guide lär du dig att skapa en välkomnande bivattnare och hur du sköter om den.

Att tänka på innan du gör en bivattnare

  • Vattnet behöver vara grunt så att bina inte riskerar att drunkna.
  • Det behöver finnas stenar, pinnar, korkar, eller dylikt i vattnet, så att bina har någonstans att landa.
  • Kan du få tag på vatten från en sjö, bäck, eller liknande är detta optimalt. Även regnvatten fungerar bra. Om du använder kranvatten, låt vattnet stå öppet i en skål några dagar innan du ställer ut det till bina.
  • Under varma och torra perioder ska vattnet bytas ut regelbundet (ungefär 1 gång i veckan). Gör även rent bivattnaren när du byter vattnet. Varmt vatten och en mild tvål fungerar bra för att avlägsna eventuella bakterier eller smuts. Se till att få bort alla tvålrester innan du fyller bivattnaren med nytt vatten.
  • Se till att det inte finns något i bivattnaren som inte hör hemma där. Till exempel döda djur, vassa föremål och så vidare.
  • Om du har pinnar eller träbitar i bivattnaren bör dessa också bytas ut med jämna mellanrum.

Bivattnare

Så gör du en bivattnare

1. Välj ut en grund skål eller behållare som är tillräckligt stor för bin att dricka ifrån. Det kan vara en grund blomkruka, en planteringsskål, ett krukfat, en djup tallrik, eller dylikt.

2. Fyll behållaren med vatten och tillsätt några flytande korkar, pinnar, småstenar som flyter eller stenar som är tillräckligt stora att ligga på botten, men ändå sticka upp över vattenytan. Detta för att bina ska kunna ha något att landa på.

3. Om du vill, kan du även ha blommor i bivattnaren. Se då till att de inte täcker hela ytan av vattnet och att de inte är giftiga för bin. Det är också viktigt att byta ut blommorna regelbundet, för att förhindra att de ruttnar och orsakar föroreningar i vattnet.

4. Placera bivattaren i närheten av en bikupa (om du har bin) eller i närheten av blommor som bin gillar. Se också till att bivattnaren står i skugga och inte gassande sol. Se vår guide "Bivänlig trädgård – tips & råd" för att få reda på vilka blommor bin gillar.

5. Se till att du håller bivattaren ren genom att byta vattnet regelbundet.

Din bivattnare är nu klar!

Bivattnare

Observera:

Undvik att ge vilda bin socker eller honung!

  • Socker och honung kan påverka binas naturliga diet och hälsa negativt.
  • Att ge vilda bin socker eller honung kan leda till att de förlitar sig på människans utfodring istället för att hitta sin egen föda, vilket kan leda till att de inte får i sig den näring de behöver och blir svagare.
  • Mat från människor kan innehålla bakterier eller sjukdomar som bin inte är anpassade att hantera.
  • Bin har en viktig roll i ekosystemet genom att pollinera växter. Att påverka deras diet kan störa denna process. Så det är bäst att låta vilda bin ta hand om sig själva och deras naturliga diet.

Bivattnare – skötselråd

Genom att följa skötselråden nedan, kan du hjälpa till att hålla bivattaren ren och säker för bin att dricka ifrån.

  • Kontrollera bivattaren regelbundet för att se till att den fungerar som den ska och för att se om vattnet behöver bytas ut.
  • Vattnet bör bytas ut ungefär 1 gång i veckan, under varma och torra perioder. Gör även rent bivattnaren när du byter vattnet. Varmt vatten och en mild tvål fungerar bra för att avlägsna eventuella bakterier eller smuts. Se till att få bort alla tvålrester innan du fyller bivattnaren med nytt vatten.
  • Se till att det inte finns något i bivattnaren som inte hör hemma där. Till exempel döda djur, vassa föremål, eller dylikt.
  • Om du har pinnar, träbitar eller blommor i bivattnaren bör dessa också bytas ut med jämna mellanrum.

Bienen 1

Du kanske också är intresserad av

upp