Steg för steg-guide

Så bygger du ett insektshotell

Lästid: 5 min.
Bygga insektshotell

Bygg ett eget insektshotell och skapa ett hem för bin och flera andra insekter! Vi visar steg för steg hur du går tillväga.

Det här behöver du till ditt projekt

Tänk på detta innan du bygger ett insektshotell

För att ditt insektshotell ska vara välbesökt och för att inte besökarna ska skada sig, är det viktigt att se till att:

  • Materialet som du använder till insektshotellet ska vara fritt från färg, lösningsmedel och träskydd – det vill säga helt obehandlat.
  • Alla material du använder ska vara helt torra.
  • Använd inte barrträ, det slits lätt och absorberar vatten. Trä från fruktträd, ek eller ask lämpar sig för att bygga ett insektshotell.
  • Sandpappra alla hål så att insekterna inte skadar sig på flisor eller dylikt.
  • Borra hål i olika storlekar, mellan 3-9 mm. Detta för att erbjuda så många olika vilda bin som möjligt, en plats att häcka på.
  • Sandpappra också rör, som exempelvis bambu eller vassstjälkar, så att insekterna inte skadar sina vingar på vassa kanter.

Insektshotell

Bygga insektshotell – steg för steg

01

Du behöver tre fotdelar från en pall. Kapa de tvärgående ribborna i pallen med en sticksåg. Resterna kan du använda senare på baksidan.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
02

Knacka isär brädorna med en hammare. Nu har du två långa ribbor och sex korta bitar. Täck mittendelen med de sex korta bitarna. Häfta fast de två långa ribborna med de befintiga stiften på baksidan av de två ytterdelarna.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
03

Såga nu av olika träklossar i olika storlekar från kantträet med sticksågen. Borra olika stora hål med ett avstånd på minst 1cm i klossarna mot växtriktningen. Slipa hålen invändigt och vid kanten, och ta bort alla spån och flisor.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
04

Kapa en bambustav i 14cm långa bitar och skär till små rör i samma längd ur vassmattan med en trädgårdssax. De kommer att bli isolering i "hotellrummen". Borra ur innanmätet i bambustången om det fortfarande finns kvar. På baksidan fungerar bakväggen som skydd för insekterna, eftersom rören måste vara stängda bakåt.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
05

Om du vill kan du ställa in lerkrukor i hotellet och lägga tillsågade träklossar under, så att krukorna sluter tätt mot den övre kanten. Tryck in en handfull i krukan och fyll ut huset med fler grenar, pinnar och barkbitar från skogen.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
06

Slutligen kan du täcka hela framsidan med trådnät. Lämna två rutor överhäng på alla sidor så inga vassa piggar pekar rakt ut. Vik nätet runt kanten och häfta fäst det på baksidan med klamrar.

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell
07

Hotellet får ett tak av väderbeständig plywood som skydd mot fukt. Lägg taket jämns med baksidan och med lite överhäng fram och på sidorna. Häfta fast skivan med sex stift i de yttre pallfötterna. Ditt insektshotell är nu klart!

Bygga insektshotell
Bygga insektshotell

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av