0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2023-06-06 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-06-02 klockan 03:21. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Bivänlig trädgård – tips & råd

Lästid: 6 min.
Bivänlig trädgård – tips & råd

Här ger vi tips och råd på hur du kan göra din trädgård eller balkong mer bivänlig. Vi tipsar om blommor för bin, samt andra sätt att locka till sig bin. En bivänlig trädgård ger inte bara en vacker blommande miljö, utan hjälper också till att stödja det viktiga arbetet som bin utför i vår ekosystem.

Skapa en bivänlig trädgård

Det finns flera sätt att göra dina trädgård mer tilltalande för bin. Du kan enkelt tillverka en bivattnare och ställa ut i trädgården, du kan du göra om en del av trädgården till en blomsteräng och du kan välja att plantera växter som bin gillar i rabatten och i krukor. På denna sida kan du läsa mer om vilka växter bin gillar.

Bivänlig trädgård

Bivänliga blommor

Med en bivänlig trädgård får du inte bara njuta av vackra blommor, utan du hjälper samtidigt till att stärka den biologiska mångfalden. Win-win!

Tänk på att plantera växter som blommar vid olika tidpunkter under säsongen – för att säkerställa att trädgården är bivänlig så länge som möjligt under året. Det finns en mängd olika växter som bin gillar. Inte bara i rabatten, utan även bland örter och buskar. I tabellen nedan hittar du ett urval av växter och träd som bin gillar.

Växter bina har tillgång till på våren: Växter bina har tillgång till på sommar-höst:

Köp eller bygg ett insektshotell

Ett insektshotell är inte bara en plats där insekterna kan sova över, utan även en plats för övervintring.

Se till att insektshotellet ligger i ett hörn av trädgården och skyddat från regn och vind. Om möjligt, rikta insektshotellet åt syd eller sydost, för bästa läge. Det är framför allt viktigt med mycket sol när insekter använder insektshotellet för häckning. En annan fördel med en plats med mycket sol, är att värmen hjälper till att förhindra svampangrepp och röta på insektshotellet.

Ditt insektshotell bör ha hål med olika diametrar. En diameter på 4mm är lämplig för mindre, vilda biarter. En diameter på 6mm är idealisk för exempelvis bladskärarbin, medan fruktmurarbin och rödmurarbin behöver en diameter på 8mm.

Så bygger du ett eget insektshotell >>

Insektshotell
Insektshotell 188x40cm. Det går givetvis bra att ha mindre hotell i trädgården.

Skapa en bivänlig balkong

Har du ingen trädgård, men vill ändå göra något för bin och andra insekter? Förvandla din balkong till ett bivänligt blomsterparadis! Det finns många växter som bina gillar och som går att plantera i krukor och balkonglådor. Försök gärna skapa ett vindskydd runt platsen där du planterar bivänliga blommor. Exempel på vindskydd kan vara insynsskydd eller balkongskydd.

Det finns gott om balkongväxter och örter som passar de hårt arbetande bina. Du kan plantera dem i det kärl som passar din balkong bäst – i blomlådor, balkonglådor, krukor, väggkrukor eller amplar.

I tabellen nedan hittar du ett urval av örter och blommor som passar på en balkong och som bin gillar.

Levande växter
Örter som bin gillar: Blommor som bin gillar:

Fler sätt att göra din trädgård mer djurvänlig

upp