Välj vilka örter du vill odla

Har du flera odlingsplatser att välja bland, i ditt hem eller i din trädgård, kan du mer fritt välja vilka örter du vill odla. Har du begränsat med plats kan du istället behöva välja ört utefter den plats där örten kommer att frodas bäst. När du har bestämt dig för vilka örter du vill odla, behöver du ta hänsyn till olika örters behov för att kunna växa. De olika ljusförhållandena och jordens kvalité är avgörande för hur väl din ört kommer växa. Vanligtvis tål små, gråa och hårda blad mycket sol och värme, medan stora och sköra blad föredrar halvskugga.

Plantera örter

Du kan välja mellan att plantera örtplantor, eller att så örter från fröer. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianter.

Örtplantor

Fördelen med att plantera färdiga plantor är att du kan skörda tidigt. Dock så finns det olika sorters växter som måste planteras om årligen för att må bra, exempelvis basilika och koriander.

Örtfröer

Fördelen med att så fröer är att de vanligtvis blir mycket kraftfulla växter, och det är kul att se hur de växer sig stora och starka. Dock behöver du ha mer tålamod om du väljer att så fröer, eftersom det kan ta flera veckor innan fröerna hinner gro och börjar växa.

Olika örters ljus- och vattenbehov

Nedan har vi satt ihop en tabell över de vanligaste örterna, och hur mycket solljus respektive vatten de behöver – för att du lättare ska kunna välja vilka örter som passar dig och din trädgård bäst.