Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr. Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-25 klockan 18:44. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Plantera & ta hand om örter

Plantera & ta hand om örter

Örter kan användas för att ge smak till allt från mat och dryck till oljor. Det fungerar utmärkt att odla örter själv, på en mindre balkong eller i en större trädgård. Här kan du läsa mer om hur du planterar, och tar hand om dina örter.

Välj vilka örter du vill odla

Har du flera odlingsplatser att välja bland, i ditt hem eller i din trädgård, kan du mer fritt välja vilka örter du vill odla. Har du begränsat med plats kan du istället behöva välja ört utefter den plats där örten kommer att frodas bäst. När du har bestämt dig för vilka örter du vill odla, behöver du ta hänsyn till olika örters behov för att kunna växa. De olika ljusförhållandena och jordens kvalité är avgörande för hur väl din ört kommer växa. Vanligtvis tål små, gråa och hårda blad mycket sol och värme, medan stora och sköra blad föredrar halvskugga.

Plantera örter

Du kan välja mellan att plantera örtplantor, eller att så örter från fröer. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianter.

Örtplantor

Fördelen med att plantera färdiga plantor är att du kan skörda tidigt. Dock så finns det olika sorters växter som måste planteras om årligen för att må bra, exempelvis basilika och koriander.

Örtfröer

Fördelen med att så fröer är att de vanligtvis blir mycket kraftfulla växter, och det är kul att se hur de växer sig stora och starka. Dock behöver du ha mer tålamod om du väljer att så fröer, eftersom det kan ta flera veckor innan fröerna hinner gro och börjar växa.

Olika örters ljus- och vattenbehov

Nedan har vi satt ihop en tabell över de vanligaste örterna, och hur mycket solljus respektive vatten de behöver – för att du lättare ska kunna välja vilka örter som passar dig och din trädgård bäst.

Ört: Läge: Vatten:
Basilika Halvskugga Mycket
Timjan Sol - halvskugga Medel
Persilja Sol Medel
Oregano Sol Medel
Mynta Sol - halvskugga Medel
Koriander Halvskugga Medel
Gräslök Sol - halvskugga Lite
Rosmarin Sol Medel
Dill Halvskugga Medel
Dragon Sol - halvskugga Medel
Lager Sol - halvskugga Medel
Salvia Sol Medel
Libbsticka Sol - halvskugga Mycket
Ängsyra Sol Medel

Så odlar du olika typer av örter

Odla basilika

När du ska odla basilika bör du använda fuktig jord. Du kan så ungefär 8-10 basilikafröer i en kruka på ungefär 8cm. Täck över krukan med de planterade fröerna med exempelvis plast, och placera den på en varm och ljus plats. När dina basilikaväxter har fått sina andra bladpar, kan du plantera om ungefär 2-4 basilikaplantor ihop i en större kruka.

Du kan toppa plantorna när ytterligare ett nytt bladpar har vuxit ut. När dina basilikaplantor har växt till sig, kan de återigen planteras om i större krukor eller i trädgården på en skyddad och varm plats. Du kan kontinuerligt skörda dina basilikaplantor. Genom att regelbundet skörda din basilika kan du hålla plantan ung samtidigt som kontinuerlig skörd ser till att bladen innehåller mycket smak. Se till att klippa av stjälkarna precis ovanför ett bladpar, för en bred och frodig planta.

Odla basilika
Odla koriander

Odla koriander

Du kan odla koriander redan i mars, och sedan plantera ut dina korianderväxter när frosten har försvunnit. Jorden som används när du ska odla koriander bör hållas fuktig, men får inte vara för blöt. Därmed bör du se till att vattna din koriander regelbundet. När du har sått dina korianderfröer kan du placera krukan på en solig och varm plats.

Klipp din korianderplanta när bladen börjar gulna. Du kan skörda alla delar av korianderplantan - bladen, rötterna och fröerna. Bladen kan plockas av och användas efter att korianderplantan blivit ungefär 10cm hög. Vill du hellre skörda fröerna kan du vänta tills din koriander fått blommor och sedan hänga upp din koriander för att fröerna ska ramla av. Du kan även gräva upp och skörda rötterna för att använda dem vid matlagning.

Odla timjan

Använd en kruka med hål i botten när du ska odla timjan. Då kan du säkerställa att jorden håller sig väldränerad. Du kan även använda ett lager av lecakulor i botten av krukan för att främja dränering. Du kan så dina timjanfröer på våren inomhus, och sedan planera ut dina timjanplantor när de har växt till sig och frosten är borta. Timjan trivs på soliga och torra platser.

Äldre timjanväxter klara torka bättre än unga plantor som ännu inte hunnit rota sig. Därav bör du vattna dina timjanväxter regelbundet. Toppa timjanväxten när minst två bladpar har vuxit, om du vill ha en buskigare planta. Bladen kan skördas året runt, och användas direkt när de är färska, frysas in eller torkas.

Odla timjan
Odla mynta

Odla mynta

Väldränerad och näringsrik jord passar bra när du ska odla mynta. Du kan täcka din plantering med ett lager av perlit för att ge dina myntafröer bra förutsättningar för att växa. Rötterna sprider sig snabbt och kraftigt, för att undvika att trädgården fylls med myntaplantor kan du välja att omplantera dina myntaväxter i större krukor istället för i trädgården, när de har växt till sig.

För att få ut så mycket smak som möjligt från din mynta bör du skörda växten innan den har fått blommor. Du kan även välja att klippa ner din myntaväxt efter den har fått blommor, för att ta del av nya blad som snabbt växer ut. Du kan använda din myntaväxt för att skapa sticklingar och därmed nya plantor.

Odla dill

Dill bör odlas med en jämnt fuktig jord som är både näringsrik och mullrik. Låt dina dillfröer stå på en solig eller halvskuggig plats efter plantering. Det finns olika typer av dill där vissa får blommor tidigt, vissa typer av dill blommar sent, och andra typer av dill får inte några blommor alls.

För bästa skörd, och för att undvika sjukdomar bör dill inte odlas på samma plats mer än ungefär 4-5 år. Du kan skörda dillens blad, krona, stjälkar och fröer. Skörda bladen kontinuerligt fram tills blomning för mest smak. Du kan skörda dillens krona och stjälkar medan de fortfarande har fin färg. Fröerna kan skördas när blommorna har blivit brunaktiga. Skörda fröerna genom att hänga plantan upp och ner på en torr plats, och låt sedan fröerna ramla av.

Odla dill
Odla gräslök

Odla gräslök

Att odla gräslök är en favorit hos många, då gräslökväxter är mycket flexibla gällande både jord och plats. Du kan välja att odla gräslök både inomhus och utomhus. Växterna trivs bäst i näringsrik och lucker jord, men kan även växa i en mer sandig eller lerig jord. Du kan välja att så din gräslök inomhus, för att sedan omplantera dina unga gräslökplantor utomhus när de har växt till dig. Gräslök är en flerårig växt som kan växa om och om igen i flera år.

Vill du ha mer strån från din gräslök kan du klippa bort blommorna. Du kan även välja att behålla blommorna på vissa av dina gräslökväxter för att skörda dessa, och klippa av blommar på resterande plantor för att skörda stråna. Du kan skörda stråna redan när de har vuxit några centimeter. Klipp av stråna nere vid jorden för att få ut det mesta av din gräslök.

Odla persilja

Att odla persilja kräver en del tålamod eftersom fröerna vanligtvis gror långsamt. Se till att den näringsrika jorden hålls fuktig men inte för blöt. Väljer du att odla persilja inomhus i kruka kan du behöva vattna oftare än om du odlar din persilja i trädgården.

Persiljans stjälkar med blad växer det första året och stjälkar med blommor växer ut andra året. Du kan skörda persilja kontinuerligt genom hela plantans växtperiod. Genom att skörda din persilja stjälk för stjälk, blir det lättare för persiljan att växa upp på nytt. Det andra året kan du klippa av stjälkar med blommor för att främja växande stjälkar med blad. Genom att tillåta din persilja att gå i blom, självsår den sig inför nästkommande år.

Odla persilja
Odla rosmarin

Odla rosmarin

Rosmarin trivs inte när det är för kallt. Därav kan det vara fördelaktigt att odla rosmarin i krukor, som du enkelt kan flytta ut under våren och sommaren, och sedan flytta in under vintertid. Du kan även odla rosmarin utomhus i trädgården, men för att främja nästa års skörd bör plantorna omplanteras i krukor som kan förvaras inomhus under de kyligare månaderna. Genom att fylla ett lager med lecakulor i botten av krukan kan du hjälpa jorden att hålla sig väldränerad.

Du kan skörda bladen från rosmarin året om efter att de har växt till sig. När säsongen lider mot sitt slut, kan du skörda och spara bladen från rosmarin genom att frysa in eller torka dem.

Tips:

Förgro dina grönsker i en odlingstunnel för att förhindra insektangrepp.

Vart ska jag odla mina örter?

När du bestämt vilka örter du vill plantera eller så, bör du fundera ut vart du vill ha din örtodling. Du kan exempelvis välja mellan att odla dina örter inomhus eller utomhus. Du bör också bestämma om du vill odla olika örter tillsammans i samma bädd, eller om du vill odla dem enskilt i varsin kruka.

Ett tips är att besvara följande frågor innan du sätter igång med din örtodling:

  • Vill jag odla inomhus eller utomhus?
  • Ska örterna odlas i krukor, i bäddar, i ett växthus eller i trädgården?
  • Hur mycket plats har jag att odla på?
  • Har platsen tillgång till både solljus och skugga?
  • Vilka örter vill jag odla?
  • Hur många fröer eller växter behöver jag?

Plantera örter

Du kan odla örter på många olika sätt. Örter trivs bra i krukor och blomlådor på balkongen, i drivhus eller i växthus. Du kan odla örter i högbäddar genom att anlägga en upphöjd odlingsbädd själv, eller så kan du odla örter ute i trädgården. Olika örter har olika behov när det kommer till hur mycket solljus de behöver och vad för jord de trivs i. Detta bör du ha i åtanke när du väljer örter till din odling. Har du exempelvis bara plats för din örtodling där det är väldigt mycket sol, ja då kanske inte gräslök är det optimala valet, då den trivs bäst på en halvskuggig plats. En delvis skuggad plats är optimal för många örter. Har du inte möjlighet att odla örter utomhus, kan du välja örter som trivs bra inomhus. Exempel på örter som kan odlas inomhus är basilika och koriander.

Örter som trivs tillsammans

När du har bestämt dig för vilka örter du vill odla, samt vart de ska odlas, behöver du vara uppmärksam på vilka örter som går bra att odla tillsammans. Olika örter tycker nämligen mer eller mindre om att växa tillsammans med andra örter.

Örter som trivs ihop:

Örter som inte trivs ihop:

Plantera örter
Plantera örter

När ska jag plantera och skörda mina örter?

Nedan kan du ta del av vår planterings- och skördekalender, som du kan använda som riktlinjer när du ska plantera örter. Den visar när det bäst lämpar sig att så, plantera och skörda olika typer av örter.

Planteringskalender örter

Förbered platsen för odling

Ska du odla i trädgården bör du förbereda marken innan du börjar odla dina örter. Nedan tipsar vi om hur du kan förbereda marken för din örtträdgård.

  • Ta bort ogräs så tidigt som möjligt.
  • Ska du odla på en plats där du har odlat innan, bör du gräva igenom den gamla jorden ordentligt. Då kan du säkerställa att gamla växter eller rötter inte gömmer sig kvar i jorden, vilket kan påverka din örtskörd.
  • Låt jorden vila under vintermånaderna. Frosten gör nämligen att större jordklumpar separeras till mindre bitar, vilket lämpar sig bättre för örter.
  • Berika lerig och komprimerad jord med grus, sand och kompost.

Plantera örter

Sköt om din odling

Oavsett om du väljer att odla örter i krukor, i en högbädd eller i trädgården bör du se till att jorden är lämplig för örterna. Du kan berika jorden med speciell örtjord, gödsel eller växtnäring. Om du ska odla i en kruka eller i en högbädd är det även viktigt att se till att det finns en bra dränering för överblivet vatten. Du kan själv borra hål i krukan eller högbädden, eller använda exempelvis lecakulor som dränering under jorden. Nedan har vi sammanställt fler tips som du kan använda dig av för att ta hand om dina örter.

Plantera örter

Plantera

När du ska så dina örter är det bäst att låta dem stå inomhus eller i ett växthus i början. Vissa örter har nämligen mycket svårt för kyla och kan skadas av frost och låga temperaturer. Du kan börja så dina örter i februari. När fröerna har växt till sig till unga plantor, kan de runt slutet av april till början av maj, ställas ut.

Plantera örter

Vattna

Det är vanligare att örter dör av övervattning än av uttorkning. Så vattna sparsamt och alltid efter behovet hos den enskilda örten. Det är bättre att vattna mer sällan och noggrant, än att vattna lite oftare. För att undvika att plantan dränks bör du ta bort överflödigt vatten som inte har absorberats från krukfatet, eller planteringen efter ungefär en halvtimma. Vattna inte dina örtplantor ovanifrån, det kan nämligen främja svampangrepp. Om örterna samtidigt utsätts för starkt solljus kan det till och med resultera i att bladen brännskadas.

Plantera örter

Gödsla

Olika örter föredrar olika typer av gödsel. Så läs noga på om vad för typ av gödsel som passar till just dina örter. Vissa örter bör inte gödslas efter sommaren då örterna går in i viloläge. Gödsel kan nämligen stanna kvar i jorden och rötterna under väldigt lång tid, vilket inte uppskattas av örter i vila.

Plantera örter

Klippa

Genom att klippa dina växter kan du hålla plantorna produktiva. Även örter som används regelbundet i köket mår bra att av snittas på våren. Särskilt örtplantor som rosmarin, timjan, salvia och lavendel bör klippas på våren. En andra klippning kan vara passande på försommaren, runt midsommar, för att ge kraft till en andra blomning. Om din planta skulle bli hög och gles på grund av att du glömt klippa den, kan en ordentlig klippning hjälpa. Örter ska inte klippas på hösten eftersom detta berövar dem från deras viktiga vinterskydd.

Skörda dina örter

Om du har tagit hand om dina örter väl, kan du förvänta dig en ordentlig skörd. Örter kan ätas direkt efter skörd eller torkas för att användas vid ett senare tillfälle. Nedan har vi sammanställt hur du skördar olika delar av dina örtväxter.

Skörda blad och skott: Ettåriga och fleråriga örter kan skördas kontinuerligt när de hunnit bli ungefär 10cm. De flesta örter ger mest smak strax före blomning. Undantag gäller för timjan, rosmarin, salvia, oregano och lavendel. De har kvar sin smak och sina aromer även efter blomning.

Skörda blomman: Blomman på vissa örtplantor kan användas som dekoration, till matlagning eller kosmetika. Exempel på dessa örter är lavendel, oregano, timjan och rosmarin. Blomman på dessa örter bör skördas när den precis har börjat blomma.

Skörda fröer: Fröer från örter kan skördas när de gröna fröhuvudena har blivit gula. Exempel på örtfröer som kan skördas är dill, fänkål, koriander och kummin.

Skörda rötter: Rötter på exempelvis rotpersilja kan skördas på hösten, efter att lövverket har samlats.

Förvara och använd dina örter

Örter har som mest smak direkt efter de har skördats, därför är det bra att använda dina örter kort efter skörd. Ska örterna inte användas med en gång, kan du hålla dem färska i några timmar eller ibland även några dagar. Du kan antingen vika in örterna i ett fuktigt papper och förvara dem i kylskåpet. Du kan även ställa örterna i ett vattenglas. Dock riskerar örterna att tappa sin smak snabbare i ett vattenglas. Därmed är denna metod som mest lämplig om du ska använda örterna senare samma dag. Det finns även örter som går att frysa in, exempelvis dill, persilja, gräslök, citronmeliss och koriander.

Plantera örter

Vill du låta dina örter torka så finns det olika tillvägagångsätt för att lyckas med detta.

  • Du kan lägga ut dina örter på ett trådnät eller träplattor för att torka utomhus.
  • Du kan även hänga upp örterna i löst bundna buketter på en torr och skuggig plats.
  • Vill du torka dina örter i ugnen kan du lägga dem på ugnsgallret i några timmar på ungefär 35 till 40 grader. Ugnsluckan bör hållas öppen så fukten kan osa ut. Örterna har torkat klart när dem är frasiga.

Förvara dina torkade örter i mörka, lufttäta behållare så de behåller sin arom. Rötterna bör rengöras och krossas innan de torkas. Torkade örter gör sig utmärkt i grytor, vinäger och olja. Låt örterna vila i vinägern eller oljan i cirka 4 veckor innan den förtärs.

Du kanske också är intresserad av

upp