Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr (gäller t.o.m. söndag). Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-27 klockan 05:52. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Örter med läkande effekt

Har du ont i musklerna, blåmärken eller skärsår? Det finns örter som kan hjälpa lindra besvären. Vi avslöjar hur nässlor och andra växter kan förvandlas till salvor, oljor och varma bad.

Örter med läkande effekt

Röllika & brännässla

Achillea millefolium & Urtica dioica

Vilda örter

Varför?
Röllika och brännässla har en avslappnande effekt. De funkar bra i ett avslappnande bad för att lindra ömma muskler och spänningar.

Var?
Röllika gillar soliga, torra platser. De finns ofta på sandiga stigar i söderläge, men också på vilda ängar. Brännässlan växer överallt där den finner gott om näring, exempelvis i hagar, på ängar, i skogsbrynet och på gödselhögar.

Hur?
Utmärkande för röllikan är dess ömtåliga, flikiga och fjäderliknande blad. Örten spirar upp till cirka 90 centimeter i höjd. Brännässlan blir 0,5–1,5 meter hög. Vid skörd av brännässla bör du använda sax och bära handskar.

När?
Brännässlan växer under vår, sommar och höst i Sverige. Röllika växer mellan vår och höst och blommar mellan juni och september.

Avkopplande bad med röllika och nässlor

Ett örtbad med brännässla och röllika är perfekt efter en lång dag på jobbet. Det är avslappnande, lindrar ömma muskler och spastiska spänningar. Som te fungerar röllika mot huvudvärk och magsmärtor och brännässlor är effektiva för avgiftning.

Ingredienser:

  • 2–3 nävar färsk röllika (löv och blommor) och brännässla (endast blad)
  • 1 liter varmvatten

Förberedelser:

Koka vildörtsblandningen i vatten och låt dra i 10–15 minuter. Sikta och tillsätt brygden i badvattnet. För att du ska slippa bränna dig på nässelbladen kan du breda ut dem på en kökshandduk och rulla med en kavel över dem några gånger. När du gör det förstörs de små brännande håren på bladen.

Örter med läkande effekt

Gråbo

Artemisia vulgaris

Vilda örter

Varför?
Gråbo värmer, lugnar, verkar avslappnade och fungerar bra som fotbad.

Var?
Gråbo tillhör släktet malört och är ganska lätt att hitta. Du hittar den ofta längs vägkanter och på kväverika avfallsplatser.

Hur?
Karaktäristiskt för gråbo är dess lätt rödaktiga, kantiga stjälk. Bladets ovansida är kal och mörkgrön och undersidan är vitgrå och finluden. Under blomningsperioden (juli till september) är bladen smala och parflikiga, annars är de ganska breda. Växten når en höjd på upp till 1,4 meter.

När?
Gråbo är en flerårig ört som finns över större delen av landet, men är sällsynt från Norrbotten och uppåt.

Om du vill torka och lagra gråbo bör du samla ihop bladen innan blomningsperioden.

Fotbad på Gråbo

Gråbo värmer, lugnar, slappnar av musklerna och hjälper även mot reumatiska besvär. När den dricks som te hjälper örten mot sömnlöshet och främjar fettsmältningen. Gravida kvinnor bör dock inte dricka det. Tänk på att Gråbo kan vara giftig att konsumera i större mängder!

Ingredienser:

  • 2 nävar färsk gråbo
  • 3 liter varmvatten

Förberedelser:

Blötlägg gråbon i det varma vattnet i drygt tio minuter innan du badar fötterna i minst 15 minuter.

Örter med läkande effekt

Vallört

Symphytum

Vilda örter

Varför?
Vallört har en smärtlindrande effekt. I form av en olja hjälper den mot bland annat blåmärken och stukningar.

Var?
Vallört gillar att ha det fuktigt och växer ofta på flodbanken, i diken och på frodiga ängar.

Hur?
Vallört kan kännas igen på sina långa, smala och distinkt ådriga blad. Bladytan är lite lurvig och blommorna är violetta, rosa eller gulaktiga och blommar i perioden mellan juni och augusti. Äkta vallört (Symphytum officinale L) blir cirka 60–80 centimeter hög.

När?
Det är bäst att gräva fram rötterna med en spade på hösten.

Observera:

Använd endast för utvärtes bruk, då oenighet finns kring om vallörten har skadliga egenskaper vid konsumtion. Vallört förväxlas ibland med den giftiga fingerborgsblomman (Digitalis purpurea L.), som kan kännas igen på sina mycket större blommor.

Vallörtsolja

Gnid in smärtsamma blåmärken eller stukningar med vallörtsolja, två till tre gånger om dagen. Hjälper även vid skador på bindväven, men ska inte appliceras på öppna sår.

Ingredienser:

  • 1–2 nävar vallörtsrötter (gräv upp med en spade)
  • Olivolja
  • Sil
  • Tratt

Förberedelser:

Tvätta rötterna väl med en grönsaksborste och skär i fina skivor. Lägg rötterna i en kastrull och täck med olivolja. Värm och låt sjuda (det får inte koka) i 20 minuter. Sila och använd en tratt för att hälla oljan i en opak (ej genomskinlig) glasflaska. Oljan kan förvaras i kylen i flera veckor.

Örter med läkande effekt

Svartkämpar / Groblad

Plantago lanceolata & Plantago major

Vilda örter

Varför?
Grobladsväxter som svartkämpar har en desinficerande, hemostatisk och sårläkande effekt. Som salva hjälper den till exempel mot skärsår eller brännskador.

Var?
Svartkämpar/groblad växer på ängar och längs vägkanter.

Hur?
Långa, lansformade blad med parallella och tydligt utskjutande bladådor är typiskt för groblad.

De bruna blommorna med vita ståndare blommar i maj till augusti och kan ätas råa och smakar som svamp.

När?
Svartkämpar/groblad kan hittas från vår till höst.

Observera:

Pollen framkallar ofta allergisk snuva!

Grobladssalva

Groblad desinficerar, har en hemostatisk och sårläkande effekt. Applicera salvan på skärsår, insektsbett, blåsor eller brännskador två till tre gånger om dagen. Som te är den vilda örten utmärkt mot hosta och heshet.

Ingredienser:

  • 2–3 nävar färska groblad
  • 500 milliliter olivolja
  • Ostduk
  • 50 gram bivax

Förberedelse:

Skär bladen tvärs över kornet i grova strimlor, lägg i en kastrull och tillsätt olivoljan. Värm och låt sjuda (får inte koka) i 20 minuter. Sila genom en ostduk i en skål och lös upp bivaxet i het olja. Häll upp i små glasburkar med en slev och förvara i kylen. Salvan har en hållbarhet på runt ett år.

Örter med läkande effekt

Du kanske också är intresserad av

upp