0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 02:47. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Hydroponisk odling – tips & råd

Hydroponisk odling – tips & råd

Här går vi igenom hur hydroponisk odling fungerar och hur du kommer igång med din egna hydroponiska odling – steg för steg.

Hydroponisk odling – så fungerar det

Hydroponisk odling innebär att du använder vatten och näring istället för jord när du odlar. Det är mycket enkelt och även nybörjaren kan få grönsaker och växter att växa på kort tid.

Du kan enkelt odla sallad, kryddor och örter hydroponiskt, men även tomat, chili och andra fruktbärande växter går bra. Tänk dock på att dessa kräver mer plats. Har du endast en liten yta att odla på, rekommenderar vi att du håller dig till sallad, kryddor och örter.

Fördelen med hydroponisk odling är att du kan få en stor skörd på en liten yta och att du slipper krångla med jord. Du kan också enkelt kontrollera näringsnivån och fylla på om det behövs.

Vad behövs för att börja odla hydroponiskt?

För att odla hydroponiskt behöver du en hydroponisk odlingslåda, odlingskorgar, odlingspluggar, fröer, vatten, näring och ljus. Det smidigaste är att köpa ett startpaket där det mesta ingår.

Det går att odla hydroponiskt både inomhus och utomhus. Men tänk på att om du odlar utomhus, så behöver du flytta in odlingen när kylan och mörkret kommer. Inomhus han du odla hydroponiskt året om!

Fördelar med hydroponisk odling

Det finns flera fördelar med hydroponisk odling:

Du får en stor skörd snabbt
Odla mer på en mindre yta
Du slipper krångla med jord
Perfekt för den som saknar trädgård
Växterna tar upp näring snabbare
Växterna får inga jordburna sjukdomar
Fungerar både inomhus och utomhus
Odla inomhus hela året om
Perfekt för kryddor, örter och grönsaker

Odla hydroponiskt – steg för steg

1. Placera en hydroponisk odlingslåda i ett fönster eller på annan ljus plats. Ska du odla under den mörka årstiden kan du behöva använda extra belysning. Ett bra alternativ är att köpa presentpaketet, där belysning ingår.

2. Blanda näring med vatten (2ml hydroponisk näring per liter vatten) och fyll på till den övre markeringen "start", i odlingslådan.

3. Lägg på locket och sätt i odlingspluggarna i pluggkorgarna. Du kan välja att köpa antingen pluggar med frön i, eller plugg där du sätter i egna frön.

4. Ta bort klisteretiketterna från odlingspluggarna och tryck ner pluggkorgarna i lockets hål.

5. Vänta på att dina grödor börjar växa (cirka 3 veckor). Står din odling mycket varmt och soligt kan du behöva fylla på vatten redan innan det gått 3 veckor. Lyft på locket och kolla så att rötterna når vattnet.

6. Fyll på med kallt vatten och näring (2ml per liter vatten) upp till ”Start”-markeringen, tills ett rotknippe tjockt som en penna har bildats (tar cirka en månad), därefter till ”Grow”-markeringen.

Hydroponisk odling

Du kanske också är intresserad av

upp