Steg för steg-guide

Så installerar du automatiskt sprinklersystem

Så installerar du automatiskt sprinklersystem

Installera ett automatisk sprinklersystem och spar både tid, pengar och vatten, din gräsmatta och dina växter kommer att tacka dig. Här visar vi dig, steg för steg, hur du går tillväga!

Det här behöver du till ditt projekt

Installera automatiskt sprinklersystem – steg för steg

Märk ut

01

Lägg ut delarna enligt din plan. Lägg ut vattenspridarna på gräsmattan enligt de avstånd som anges på ritningen. Tips: Minska avståndet mellan vattenspridarna på ritningen om det är blåsigt på platsen.

 Automatisk bevattning arbetssteg 1

Gräv

02

Gräv en 20cm djup fåra längs markeringen (25cm för cirkelspridare). Montera en dräneringssventil vid bevattningsanläggningens djupaste punkt för en frostsäker installation. Förbättra dräneringen genom att skapa en så kallad stenkista. Tips: Separera grässkikten från jorden så att du senare kan återanvända gräsmattedelarna.

 Automatisk bevattning Arbetssteg 2

Koppla ihop

03

Rulla ut PE-slangen från vattenkranen längs den markering du har gjort (bild 1). Torka av slangen innan du kapar den. Korta av slangen med en sax eller en såg till korrekt längd och jämna till den med en fil. Koppla sedan in anslutningarna enligt ritningen för gräsmattan. Se till att ingen jord kommer in i slangen. Tips: Lägg stenar på PE-slangen för att få den rak.

 Automatisk bevattning Arbetssteg 2

Anslut

04

Anslut PE-slangen till kranen eller till en timer. Tips: Se till att skapa en flexibel anslutning mellan vattenkranen och ledningens början när du planerar dragningen. Det gör det lättare att säkra systemet inför vintern.

 Automatisk bevattning Arbetssteg 4

Spola igenom

05

Skruva av sprinklerhuvudena och silarna innan genomspolningen. Spola därefter igenom ledningarna manuellt för att få bort smuts. Skruva på sprinklerna på kopplingarna och ställ in bevattningsvinkeln så den når önskad bevattningsyta.

 Automatisk bevattning Arbetssteg 5

Testkör

06

Testkör anläggningen för att kontrollera att den är tät innan du gräver igen fårorna. Fyll fårorna med jord och gräsmattebitar igen och tryck fast ordentligt.

Tips: Vattna fårorna och gräsmattan så får gräset snabbt nya rötter.

 Automatisk bevattning Arbetssteg 6

Mer om bevattning