Är du igång med ditt projekt men behöver lite hjälp? Boka ett digitalt möte med våra säljare >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-28 klockan 14:35. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så vattnar du din gräsmatta

Så vattnar du din gräsmatta

Vatten är viktigt för en frisk, stark och vacker gräsmatta. Men du har förmodligen ingen lust att vattna hela gräsmattan med en vattenkanna. Och absolut inte två gånger om dagen. Men oroa dig inte - det finns alternativ!

Så vattnar du en nysådd gräsmatta

Det spelar ingen roll om du har sått med gräsfrön eller rullat ut din gräsmatta, det viktigaste är nu: vatten! Den nya gräsmattan måste hållas jämnt fuktig de första 3–4 veckorna!

Vattna gräsmattan genom att rikta vattenstrålen uppåt så att vattnet regnar uppifrån - som ett litet sommarregn. På så sätt spolas inte de nya gräsfröna runt på ett okontrollerat sätt och vattnet är vid rätt temperatur eftersom det värms upp lite i luften.

Regelbunden bevattning av gräsmattan

Om ditt fotavtryck förblir synligt på gräsmattan bör du använda trädgårdsslangen!

För då är vatteninnehållet i gräset inte längre tillräckligt för att de enskilda grässtråna ska orka resa sig igen. Liksom de flesta växter gillar inte gräsmattan en oregelbunden vattning. Först torka, sen mycket vatten, torka, mycket vatten osv.

  • Efter torka bör tillräcklig med vatten tränga djupt in i rötterna, dvs cirka 10 till 15 liter per kvadratmeter gräsmatta.
  • När det gäller träd, frodiga planteringar eller andra vattentörstiga trädgårdsinvånare, bör du vattna gräsmattan ännu mer intensivt.
Det finns ingen exakt information om den perfekta mängden vatten för gräsmattan. Det gäller att "lära känna" sin gräsmatta. Jord som är väldigt lera och därför inte genomtränglig, behöver inte vattnas lika ofta. Då behöver du inte ens vattna varje dag under sommaren. Du kan också vattna din gräsmatta för mycket. Då kan gräsmattans rötter ruttna. Då finns det ingen hjälp tillbaka. Då är gräsmattan förstörd. Om marken i din trädgård är mycket genomtränglig, dvs sandig eller stenig, behöver du vattna oftare.

Olika alternativ för att vattna gräsmattan

Vattenspridare

Vattenspridare

Är du trött på att vattna din gräsmatta för hand? Då är en vattenspridare en bra investering för dig! En vattenspridare placerar du direkt på din gräsmatta och kopplar den enkelt till din vattenslang. Du kan sedan luta dig tillbaka medans vattenspridaren vattnar ytor upp till 500m² samtidigt.

Köp vattenspridare i webbshoppen >>

Bevattningssystem

Bevattningssystem

Sprinklers är en slags vattenspridare som poppar upp ur gräsmattan när det är dags för att vattna och sjunker sedan tillbaka ner i marken igen när det är färdigvattnat. Detta bevattningssystem kräver såklart mer planering, då hela systemet med slangar och kopplingar är nergrävt i din gräsmatta.

Köp bevattningssystem i webbshoppen >>

Strålpistol

Strålmunstycke & strålpistoler

För dig med en mindre gräsmatta och som vill ha större kontroll över vattningen kan välja att vattna sin gräsmatta med en strålpistol. En strålpistol eller strålmunstycke har som regel olika varianter på hur dukan få vattenstrålen att se ut, olika hårdhet på strålen. Så har du en nysådd gräsmatta så är detta ett bra alternativ.

Köp strålmunstycken & strålpistoler i webbshoppen >>

Bevattningsdator

Bevattningsdator

Sommar innebär också semester, så det är inte säkert att du är hemma alla dagar då din gräsmata behöver vatten. En bevattningsdator kan du i förtid programmera hur många gånger om dagen det ska vattnas utan att du behöver vara hemma när det händer.

Köp bevattningsdator i webbshoppen >>

Läs mer om bevattning och hur du sköter din gräsmatta

upp