Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 09:03. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så gödslar du din gräsmatta

Så gödslar du din gräsmatta

Alla vill vi ha en välmående gräsmatta. Den ska vara grön, tät och fri från ogräs och mossa. För att detta ska bli verklighet så behöver din gräsmatta gödsel. Gräsgödsel är näring för din gräsmatta, något som den behöver flera gånger under en säsong för att klara alla de krav vi ställer på den.

Tänk på detta - innan du gödslar din gräsmatta

  • Innan du strör på gödningsmedlet bör du lufta gräsmattan och jorden, till exempel genom att vertikalskära den. Då kan regnvattnet enklare tränga ner och in i rötterna.
  • Se till att sprida gödningsmedel jämnt. En spridarvagn kan vara till god hjälp här.
  • Det bästa sättet att distribuera flytande gödningsmedel är med en vattenkanna.
  • Viktigt: Efter gödsling är det viktigt att gräsmattan får vatten, antingen genom regn eller att du manuellt vattnar den. De näringsämnena som du just spridit ut till gräsmattan löses endast upp i vatten.

Gödsla gräsmattan – när, hur och med vad?

Varför ska du gödsla din gräsmatta över huvudet taget? En frisk gräsmatta växer snabbt under ett år och producerar 3 till 6 kilo gräsmatteklipp per kvadratmeter. Med denna tillväxt extraherar gräsmattan de näringsämnen som finns i jorden och lakar därmed ut den. Glesa fläckar kan då uppstå i din gräsmatta, samt mossa och ogräs.
Om du ser dessa tecken på din gräsmatta är det en tydlig indikation på att den saknar viktiga näringsämnen. Med gräsmattegödsel kan du undvika sådana "fläckar". Gödningsmedel innehåller de viktigaste näringsämnena för gräsmattan: kväve, fosfor och kalium.
När är den bästa tiden att gödsla gräsmattan?

  • Det är bäst att gödsla gräsmattan på våren (när gräset börjar att växa i mars) och på hösten. Detta räcker för en gräsmatta som inte används särskilt mycket.
  • Gräsytor som exempel har en lekplats är dock betydligt mer utsatta. På sådana gräsytor kan du behöva gödsla din gräsmatta med ytterligare näringsämnen, upp till fyra gånger om året.
  • I maj kan du till exempel gödsla igen, då kommer din gräsmatta att förbli riktigt grön under sommaren.
  • I september kan du ge gräsplantorna ett gödseluppsving så att växterna kan ta sig igenom vintern.

Tips:

Använd gärna flytande gödningsmedel eller gräsmattegödsel. Växter som finns i anslutning till gräsmattan ska inte ha för mycket kväve innan vintern, då kväve minskar frostbeständigheten hos dessa.

Välj rätt sorts gräsgödsel

Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i hyllorna bland gödselmedel. Valen är många. Be en projektrådgivare i ditt HORNBACH-varuhus om råd för att hitta rätt. Men i princip görs det en skillnad mellan gräsmattegödsel, vår/sommar och höstgödsel.

Gräsgödsel

Gräsgödsel

Detta är ett specialgödselmedel för gräsmattan som består av just den näringssammansättning som gräsmattan behöver. Gräsmattegödsel är framförallt rikt på kväve, det näringsämne gräset behöver mest av. Gödsla inte gräsmattan med gräsmattegödsel senare än slutet av juli.

Köp gräsgödsel i webbshoppen >>

Stroller mossa

Kombi/mosspreparat

Detta fungerar på samma sätt som gräsmattegödsel, men innehåller bekämpningsmedel mot mossa och mot ogräs. Preparatet dödar mossan och ogräset, vilken efter ett par veckor lätt kan krattas bort från gräsmattan. Samtidigt gödslas gräset vilket ger ökad konkurrenskraft för gräset mot mossan i framtiden.

Köp mosspreparat i webbshoppen >>

Flytande gräsgödsel

Flytande gräsmattegödsel

Detta är ett gräsmattegödsel som du ansluter direkt till din vattenslang. Fördelen med att använda ett flytande gräsmattegödsel är att du inte behöver vara orolig att gödslet kommer att bränna på gräsmattan. Du behöver alltså inte vattna gräsmattan efteråt.

Köp flytande gräsgödsel i webbshoppen >>

Höstgödsel till gräsmattan

Höstgödsel

Detta är egentligen inget specifikt gräsmattegödsel, utan kan användas till hela trädgården. Höstgödsel innehåller inget kväve, något du bör undvika under höstarna. Det gäller de flesta trädgårdsväxter.

Köp höstgödsel i webbshoppen >>

Välja gräsgödsel

4 fakta du bör veta om din gräsmatta

1. Gräsmattor behöver kväve på våren.

2. Gräsmattan behöver kalium på hösten.

3. Gräsmattor som utsätts för hårt slitage rekommenderas en dos extra av båda dessa näringsämnena på sommaren.

4. Om du vill göra det lätt för dig kan du använda en långtidsverkande gräsmattegödsel, som har en speciell sammansättning för att gynna gräsmattan under en längre tid.

Mer om att vårda gräsmattan

upp