0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:17. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så luftar du din gräsmatta

Så luftar du din gräsmatta

En gräsmatta behöver luftas för att den ska må bra. I samband med att du luftar eller vertikalskär den ger du den bättre förutsättningar för att ta upp vatten och näring. Du gynnar tillväxten och den blir härdigare mot skadedjur och ogräs.

En kompakt gräsmatta behöver luftas eller vertikalskäras en till två gånger per säsong. Det innebär att du använder ett redskap med knivar som går ner ett par centimeter i jorden, som du rullar över din gräsmatta. Dessa knivar delar gräsplantorna och skär av dess rötter. Detta stimulerar produktionen av fler sidoskott, vilket gör gräsmattan tätare.

 • 
			Vertikalskära gräsmattan

  1. När du vertikalskär eller luftar din gräsmatta gynnar det tillväxten

 • 
			Vertikalskära gräsmattan

  2. Detta leder till att gräsrötterna stimuleras och nya plantor bildas

 • 
			Vertikalskära gräsmattan

  3. Efter en vertikalskärning eller luftning kommer din gräsmatta bli både tätare och friskare

Vertikalskära betyder att lufta

Alla gräsmattor behöver ventilation, särskilt de med tung och lerig jord eller som får utstå hårt slitage. På grund av tung användning blir gräsmattytan tätare och blir då mossig och mättad. Rotområdet lider då av brist på luft. Efter att du har luftat din gräsmatta kommer den 'kunna andas' lättare, samt ta upp både vatten och näringsämnen bättre.

Péče o trávník, vertikutace a provzdušnění

Vertikalskära gräsmattan - steg för steg

1. Börja med att klippa gräsmattan, längden ska vara mellan 2–4cm.

2. Vertikalskär endast en torr gräsmatta. Jorden ska vara torr men inte uttorkad, då skär inte knivarna ner i jorden och separerar gräsrötterna effektivt.

3. Gå över gräsmattan med vertikalskäraren i en jämn, lite snabbare takt.

4. Om du håller efter din gräsmatta så räcker det med att du skär din gräsmatta i en riktning. Är den däremot eftersatt så bör du även korsa dina tidigare skär, så det bildas ett kryssmönster.

5. När du är färdig med din vertikalskärning så har du rivit upp en hel del löst material som du får kratta bort. Detta material kan du kompostera. Kala fläckar kan ha bildats, där får du stödså med nya gräsfrön.

6. Om det råder sol och torrt väder så kommer du behöva vattna din gräsmatta efter en vertikalskärning. Du bör också ge den ett par veckor för att få återhämta sig, innan den börjar att beträdas och nyttjas igen.

7. Det är även viktigt att du tillför ny näring till jorden efter denna behandlingen.

8. En vertikalskärning bör du göra varje vår, för att din gräsmatta ska må bra. I vissa fall behövs det även en gång under hösten.

Vertikalskära och lufta gräsmattan

Observera:

Med en vertikalskärning drar du upp en hel del material i form av gräs, jord och rötter, som behöver forslas bort. Detta innebär att du behöver stödså gräsmattan och att den inte bör beträdas under en tid.

Så fungerar en vertikalskärare

Efter att du har luftat din gräsmatta kommer det ner mer luft till rötterna. Den blir med det både gröna och friskare. Experter kallar denna process "att lufta".

Gräsmattan kan luftas antingen med hjälp av en speciell gräsmatteluftare eller med en motordriven vertikalskärare. I båda fallen pressas knivar ner i marken och klyver gräsrötterna.

 • För mindre gräsytor är vanligtvis en manuell gräsmatteluftare tillräcklig för att lufta.
 • En motordriven vertikalskärare används då till större gräsytor.

Att ventilera sin gräsmatta är nödvändigt för att denna ska må bra. Oavsett om din gräsmatta får utstå ett hårt slitage eller nästan obefintligt, så kommer jorden att komprimeras – detta innebär mindre syre och luft för rötterna. Dessutom kan det regnvatten som samlas på gräsmattan få svårt att rinna därifrån, och det kan då bli stående pölar på din gräsmatta.

En konsekvens av detta blir uppkomsten av mossa och alger, som kommer ta en stor plats i din gräsmatta.

Viktigt:

Vertikalskär aldrig en nyanlagd gräsmatta! Din gräsmatta måste vara ordentligt rotad när du luftar den. Vänta minst 2-3 år innan du gör det första gången.

Stödså gräsmattan efter mossa eller vertikalskärning

Använd toppdress för att jämna ut svackor och ge gräsfröna en bra förutsättning för att gro. Toppdress gör också att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödseln. Lägg först på ett tunt lager, cirka 1–2 centimeter toppdress och så sedan de nya gräsfröna. Avsluta gärna med att strö över lite sand. En nysådd gräsmatta är som ett smörgåsbord för fåglar, dem äter gärna upp fröna när de ser dem. Slutligen. Glöm inte att vattna!

För mycket vatten på en gång gör att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. För absolut bästa resultat ska du vattna en nysådd gräsmatta tre till fyra gånger per dag beroende på jordart.

Mer om att vårda gräsmattan

upp