Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-06 klockan 09:34. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på när du klipper gräsmattan

Att tänka på när du klipper gräsmattan

Det krävs mer än bara gödsel och vatten för att din gräsmatta ska må bra, du måste också klippa den på rätt sätt. Här kan du läsa om hur den ska klippas, när detta ska ske och hur ofta.

Så klipper du din gräsmatta

Om du klipper din gräsmatta på rätt sätt så kommer den att hålla längre. Inget skadar din gräsmatta mer än att slarva med regelbunden klippning. Väntar du för länge mellan tillfällena som du klipper din gräsmatta kommer olika ogräs ta fart och sprida sig snabbare.

Hur ofta du ska klippa din gräsmatta är svårt att svara på, det beror på vilken grässort du har, vilken växtperiod vi befinner oss i och hur gräsmattans förutsättningar ser ut. Den huvudsakliga växtperioden är maj och juni, då kan gräsmattan behöva klippas två gånger i veckan. De övriga månaderna räcker det oftast med en gång i veckan, men detta ska man inte ta som en huvudregel. Från november till ungefär i slutet av februari behöver du inte klippa din gräsmatta alls.

Elektro Rasenmaeher

Rätt klipphöjd för gräsmattan

  • Klipphöjden på en gräsmatta som får utstå ett normalt slitage är mellan 4 och 6cm.
  • När gräsmattan har vuxit 4 till 5cm igen efter klippningen bör du klippa den igen.
  • Finare gräsmattor, som inte får utstå ett större slitage och där markförhållandena gynnar gräsrötter kan man hålla kortare, mellan 2,5 till 4cm.
  • Under varma och torra perioder är det bra att ställa in klipphöjden på gräsklipparen ca. 1,5cm högre än vanligt. På detta sätt kan du förhindra att gräsmattan torkar ut.
  • Om du har slarvat med klippningen och gräset har vuxit sig högt, gör då inte misstaget att klippa den till sin normala höjd direkt. Detta kan den ta skada av. Du ska aldrig klippa gräsmattan mer än hälften av den totala längden. Då är det istället bättre att klippa den igen efter ett par dagar.
  • Det är bäst för gräsmattan om du alltid klipper den i samma höjd.

Mer om sköta och klippa gräsmattan

upp