Steg för steg-guide

Så sår du en gräsmatta

Så sår du en gräsmatta

En stark, frodig gräsmatta under dina bara fötter är avgörande för sommaren. Att så en ny gräsmatta är inte svårt. Här förklarar vi – steg för steg – hur du anlägger en ny gräsmatta. Vi har även sammanställt några tips som du bör tänka på när du sår gräsmattan.

Svårhetsgrad
Personer
1

Planering & förberedelser

Innan du börjar anlägga din nya gräsmatta finns det en en del saker du bör planera och förbereda:

  • Välj rätt tidpunkt
    Det är bäst att så din gräsmatta på hösten (augusti/september) eller tidig vår. Det viktigaste är att inte temperaturen understiger 10°C under tiden gräset växer upp.
  • Först huset, sedan gräsmattan
    Om du bygger nytt bör du göra klart allt arbete med huset innan du sår din gräsmatta. Detta för att inte tunga fordon, hantverkare med mera förstör den nya gräsmattan.
  • Planera trädgården
    Innan du sår din gräsmatta är det smart att bestämma vart träd, rabatter, trädgårdsgångar med mera ska placeras någonstans.

Det här behöver du till ditt projekt

Tänk på:

Planera bevattning av gräsmattan i ett tidigt skede. Detta för att rör och sprinklers till automatisk bevattning ska grävas ner.

Så gräsmatta – steg för steg

01

Det första du behöver göra är själva grundarbetet. Börja sedan att luckra upp marken. Om det är stora ytor gör du detta enklast med en jordfräs. Du bör luckra upp marken ungefär en halv meter djupt. Eventuell matjord kan du lägga åt sidan.

 Så gräsmatta
02

Rensa bort rötter, stenar och ogräs från marken.

Lägg tillbaka matjorden, fyll på med kompost eller torv blandat med hönsgödsel. Blanda eventuellt ut med sand om jorden är väldigt lerig.

För att du ska få en stark och rubust gräsmatta bör jordlagret vara cirka 20-30cm tjockt. Gödsla, kalka och vattna jorden så att den är helt genomfuktad. Avsluta med att blanda alla komponenter med jordfräsen.

 Så gräsmatta
03

För att gräsfröerna lättare ska få fäste kan du nu lägga ett lager (2-3cm) sand eller toppdress. Se sen till så att ytan är så jämn som möjligt med hjälp av en kratta. Platta till bädden så pass mycket att du kan gå på den utan att sjunka ner för mycket.

 Så gräsmatta
04

Nu är det dags att börja sprida ut gräsfröerna. Om du ska så på en stor yta är det enklast att använda en spridarvagn. Om du sprider ut gräsfröerna för hand börjar du på längden och sedan på tvären. Samma gäller egentligen om du använder en spridarvagn. Du kör den endast i längsgående eller tvärgående riktning; på så sätt fördelas fröerna jämt.

Räkna med ungefär 1-2kg frön/100m².

 Så gräsmatta
05

Se till att gräsfröerna får bra kontakt med jorden och skyddas från uttorkning genom att försiktigt dra en kratta över sådden, alternativt lägg på ytterligare ett tunt lager sand eller toppdress.

 Så gräsmatta
06

För att få en jämn gräsmatta utan ränder från krattningen plattar du nu till den försiktigt med en gräsvält eller trampa ut den med plattor under fötterna.

 Så gräsmatta
07

Under kommande 3-4 veckor måste du se till att jorden hålls fuktig. Vattna helst på morgonen och se till att du inte vattnar för mycket, då det finns en risk att gräsfröerna flyter iväg. Använd gärna vattenspridare.

 Så gräsmatta

Tänk på:

Gödsla gräsmattan igen efter ungefär sex veckor, eller när gräset blivit några centimeter högt.

08

Du bör klippa gräset först när det är 6-8cm långt. Tänk dock på att aldrig klippa mer än en tredjedel av gräsets höjd. Låt gärna det klippta gräset ligga kvar och ge näring till gräsmattan. Klipp alltså gärna lite och ofta, och byt klippriktning varje gång du klipper.

Du kan nu njuta av din nya, härliga gräsmatta!

 Så gräsmatta

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av