0 Önskelista 0 Varukorg

Storslagna projekt: Att bygga ett eget gym

Storslagna projekt: Bygga gym

2019-12-18

För Joel Fröhlicher var det viktigt att kunna träna när han vill. Eftersom han inte hittade det någonstans byggde han ett eget gym med material från byggmarknaden.

Lästid: 3 min.

Joel Fröhlicher sökte ett välutrustat gym med gott om plats för individuell träning och professionell friskvård, men framför allt med en snygg inredning. Det fanns inte tidigare i Joels hemstad Biel i nordvästra Schweiz. Efter 20 år som professionell ishockeyspelare ville han hålla sig i fortsatt form med intensiv träning. Han beslöt sig för att bygga sitt eget gym, eller vad han kallar Athletic Performance Center – också för andra sportentusiaster. Det var en idé han hade haft länge.

Joel körde igång. Han skrev en affärsplan och fixade finansiering. Sen var det dags att börja bygga och när det gäller att bygga befinner sig Joel i sitt rätta element. När han var liten byggde han trädkojor, men från och med nu är det en storlek större som gäller. Eller några storlekar! Han hittade en gammal industribyggnad på 1000 kvadratmeter i ett naturreservat med vacker utsikt över floden Suze. Jackpott!

Planen

Joel ville bygga en tredelad studio med styrkestationer på bottenvåningen och gott om plats, 400 kvadratmeter, för utbildning och kurser. Träningsutrustning för uthållighet och sprint placerade han på övervåningen. På den stora utomhusterrassen ville han ha en wellness-oas med både bubbelpool och kallt bad. Utöver det, ville han ha utrymme för massage, fysioterapi och en loungedel.

Sen var det dags att dra till byggvaruhandeln för att fylla upp med (nästan) allt som Joel behövde. Massor av OSB-skivor till exempel. De användes till väggarna men delvis också golven. Han använde OSB också för möbler, omklädningsrum, bord och baren på bottenvåningen. Det funkade kanonfint. När det kom till golvet där styrkestationerna skulle stå, ville han ha OSB-skivor där med. Joel drog igång med stor iver, men kom snart fram till att för den extremt höga vikten är OSB-skivor för svagt och kan splittras. – Vad göra? Tänkte Joel som är pragmatiker. Det var bara att lägga ett lager till med OSB-skivor. Det kostade några helger, men var bara bra träning.

Arbetet löpte på. Receptionen och en bistro med sittgrupper på bottenvåningen byggdes av lastpallar men Joel var långt ifrån färdig. Han gjorde underlag för träningsstationerna av fallskyddsmattor från lekplatser och passager mellan styrkestationerna med konstgräs.

Ingredienserna till mitt Athletic Performance Center: Mycket passion, mycket arbete.

Joel Fröhlicher

När det kom till elinstallation insåg Joel att han inte kan allt. En elektriker flyttade anslutningar, uttag och anslöt nya LED-lampor. Under tiden kunde Joel ta itu med jobbet att slipa torkade bitar av drivved från den närliggande floden. Han fäste dem i tak och väggar för att få en rustik look.

Det som saknades sen var skåp. Joel hittade 50 skåp på Ebay som han byggde in med OSB-skivor. På terrassen byggde Joel en badtunna på en bas av lastpallar. Sen avslutade han med konstgräs och gummikuddar för styrketräning utomhus i friska luften.

Efter ett års byggande och mycket svett var det äntligen dags för det stora ögonblicket. Öppningen av gymmet. Men skulle bygget hålla? De första kunderna och den första kursen blev dock en total succé. Joel är överlycklig och stolt över vad han har skapat. Han har bytt tillbaka till träningskläderna men arbetsskjortan hänger redo för nästa byggprojekt.

Storslagna projekt: Att bygga ett eget gym.

Joels Fitness-studio i siffror

Yta: 1000 kvadratmeter

Projektkostnad: cirka 3 000 000, varav cirka 2 500 000 i material och träningsutrustning

Planering: cirka ett halvår

Arbetstid: ungefär ett år (med sena nätter och tidiga morgnar)

Text: Esther Acason | Foto: Joel Fröhlicher & Alex Dietrich

Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x