0 Önskelista 0 Varukorg

Doften av järn

Vladimír Eperješi, Järnsmed

2021-02-01

Vepi har ett öga för potentialen i saker och ting. När han åker till skrotgården ser han möjligheter i skrot som ingen annan ser.

Lästid: 1 min.

Sedan Vladimír Eperješi, även kallad Vepi, kände doften av järn för första gången, kan han inte leva utan den. Han fann sitt kall och bytte sitt jobb som elektriker mot att bli konstnärlig smed. Han är en spontan man. Han smidde sin egen bil som en drake och bevisade för sig själv att han kunde göra vilket projekt som helst.

Jag ville skapa något som nyttjar mina färdigheter.

Vladimír Eperješi

Inget av de jobb han tidigare hade som elektriker gjorde honom riktigt lycklig. Det var när han började smida han hittade den fysiska och mentala balans som han letat efter. Han har varit smed i 20 år nu och kan inte tänka sig att göra något annat.

Från den första skruven till draken

Vepi lärde sig smida på egen hand genom att experimentera och lära av sina misstag. Han började med små föremål och gick sedan gradvis vidare till dörrar, räcken eller grindar, som han skapade för att testa sina kunskaper. Idag sätter han inte längre några gränser för sig själv. De hundratals drakfjällen av järn i hans bil väger nästan ett ton och han tillbringade tre år med att skapa den.

Konstverk av skrot

Förutom praktiska föremål skapar Vepi tunga konstverk av metallskrot. Övergivna, kasserade eller försummade bitar är inspirationskatter för honom.

När jag går till en skrotgård s er jag potentialen i skrot som ingen annan ser.

Vladimír Eperješi

Text: Samuell Hoffman ׀ Bild: Rasťo Slobodník

Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x