0 Önskelista 0 Varukorg

Storslagna projekt: Det beboeliga piratskeppet

Storslagna projekt: Det beboliga piratskeppet

2019-06-18

Ett trädgårdshus med fyra väggar och tak? Gustl Hänschs hade större planer än så. Han ville bygga ett piratskepp i trädgården och på en äng bakom hans hus står numera enmastaren "Aeryn". Det finns många galna idéer – och som tur är – människor som vågar förverkliga dem. I MACHER-bloggen berättar vi om några av dem.

Lästid: 2 min.

Arbetet

"Aeryn" – dotter av Irland" är ett 3,8 meter långt, 1,8 meter brett och 3,5 meter högt piratskepp av trä med en 6,5 meter hög segelmast. Insidan är utrustad med bord, bänkar, en fängelsehåla, ett soldäck och en öltapp för trevliga kvällar med Gustls medpassagerare.

Tillverkaren

Gerhard August Hermann-Hänsch från Bayern – även kallad Gustl – är 49 år gammal och utbildad smed. Egentligen ville han bli snickare och nu bygger han fantasifulla projekt i stor skala. Utöver enmastaren Aeryn har han också byggt upp ett pittoreskt häxhus bakom sitt eget hus. Hans vänner kallar honom för en konstnär och riktig ”doer” som gör istället för att bara planera och prata.

Genomförandet

En grovskiss utan mätningar? Ja, Gustl behövde inte mycket mer än så för att starta sitt piratprojekt. Han sågade till rätt längd på basplattan och bottenramen med en kapsåg. Sedan spikade han fast träreglar på bottenplattan med en spikpistol och fortsatte med de yttre väggarna som han klädde uppifrån och ner med brädor. Därefter byggde han bågar och ett typiskt piratfönster i aktern. Vad mer saknades? Ett däck! Han behövde bara några brädor och sen var det i princip klart. Fönstren fick gammalt målat glas och bordsben från en restaurang förvandlades till räcken. Slutligen satte han upp masten och monterade ett solsegel för årets varma dagar. Rodret – en present från vänner, var det enda Gustl inte byggde själv. Skepp ohoj!

Motivationen

Gustl är ett stort fan av filmerna "Pirates of the Caribbean" och känner till varenda scen. Han fascineras av tiden då sjörövare härjade på haven. När han byggde sitt häxhus – som nästan såg ut som ett skeppsskrov med sin böjda yttervägg – kom han på idén att han skulle bygga ett riktigt minnesmärke för piraterna.

Priset

Materialkostnad: cirka 16000 kronor. Arbetstid: cirka 100 timmar. Hittills… För Gustl är långt ifrån färdigt med sitt piratskepp. Han planerar bland annat att bygga till en pool i mitten av skrovet, och såklart en bar där man kan dricka rom – som en riktig pirat.

Text: Esther Acason | Foto: Ulrike Frömel

Vi vill se ditt projekt!

Oavsett om det är färdigt eller fortfarande i planeringsstadiet. Visa oss! Skicka bilder och en beskrivning av ditt projekt till marketing-se@hornbach.se

Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x