0 Önskelista 0 Varukorg

Storslagna projekt: Lekstugan med extra allt

Storslagna projekt: Lekstugan med extra allt

2019-06-20

Bakom Dieter Sluiters första hus står hus nummer två, mitt i trädgården. Det har kök, vardagsrum och veranda – fast är byggt en storlek mindre än normalt. Det finns så många bra idéer. Som tur är finns det även människor som vågar förverkliga dem. Vi berättar om några av dem i vår MACHER-blogg.

Lästid: 2 min.

Arbetet

En lekstuga, fast byggd som ett riktigt litet hus, åt Dieters dotter Amélie, 8 år. Huset är 2,5 x 2,5 meter och 3,8 meter högt. Insidan av huset är utrustat med ett miniatyrkök, ett vardagsrum och en loungehörna på övervåningen som Amélie når med en stege. Från fönstren har Amélie utsikt över sin egen lilla miniträdgård – precis som i ett riktigt hus. Självklart finns det även belysning i stugan.

Tillverkaren

36-årige Dieter Sluiter är maskin- och anläggningsoperatör till yrket. Han gillar att arbeta med mindre byggprojekt på sin fritid och älskar sin trädgård. Och sin dotter. Så varför inte bygga något alldeles unikt åt Amélie, i trädgården?

Genomförandet

En ritning? Nä. Dieter behövde bara sin fantasi och rätt verktyg. Han visste att han ville bygga ett trähus i skandinavisk stil. Sådana har både han och dottern Amélie alltid gillat. Under ett stort körsbärsträd hittade han den perfekta platsen. Med såg, hammare och vinkelslip satte han igång. Väggarna byggde han med regelvirke täckta med OSB-paneler och vädertålig färg och satte sedan in fönster av plexiglas. Taket byggde han med takpapp och korrigerad plåt, därefter monterade han hängrännor och stuprör – precis som på ett vanligt hus. Därefter var det dags att styla huset både in- och utvändigt. En liten veranda byggdes, med en mini-hammock, blomsterlådor på verandataket och inbyggda spotlights med LED-lampor ovanför fönstren och ytterdörren. Sen anslöts det lilla huset till elnätet. Leksaksbilen fick plats på uppfarten och sen var det klart. Dieter byggde allting på egen hand, med moraliskt stöd – och en del önskemål från Amélie såklart.

Motivationen

Dieter ville bygga en lekstuga åt Amélie som skulle ge henne glädje under lång tid framöver. En unik stuga som ingen annan har.

Många frågade honom om lekstugan verkligen behövde bli så storslagen. – Till dem svarade jag att det viktiga är att den sprider glädje. Och det gör det ju, både för barn och vuxna, säger Dieter.

Priset

När Dieter nådde 10 000 kronor i materialkostnader slutade han räkna. Samma sak var det med arbetstiden. Han spenderade många timmar i trädgården tills lekstugan blivit precis som han och Amélie tänkt sig.

Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x