Containerkontoret

2021-05-20

Tre vänner behöver en ny studio. De hittar en hall och planerar en riktig kraftinsats – kontorsdelen i två plan ska byggas av gamla containrar.

Containerkontoret

”Hjälp, vår studio ska rivas”, tänkte fotografen Alex Stiebritz och evenemangsteknikern Peter Staudt när deras hyreskontrakt sades upp med kort varsel. För Alex och Peter blir brevet från hyresvärden startskottet till ett av deras livs största projekt hittills. De hittar snabbt en ny hall. Men den är tom och kan inte användas som den är. Alex och Peter behöver ett kontor som också kan användas som verkstad för att bygga kulisser, studio och scener. Eftersom rivningen av den gamla studion ska ske snabbt måste även flytten gå fort. Men hur ska de bygga om den ”nya” hallen på så kort tid? ”Idén med containrarna fick vi av hyresvärden”, säger Alex. Men han föreslog bara en eller två containrar. ”Smart tanke, men det räcker aldrig!” tänkte Alex. De ger sig in i projektet tillsammans med Thomas Schwab. Thomas är teknisk art director och utbildad snickare. Peter kan också lite om teknik och konstruktion. Och Alex då, fotografen? ”Jag är multitalang och en passionerad allfixare”, säger han. OK.

Den konkreta idén till hallen: Två tredjedelar av den 360 kvadratmeter stora ytan ska kunna användas fritt: som en fotostudio, för att bygga upp rum, kök eller till och med husfasader. I den tredjedel som kvarstår ska containerkonstruktionen byggas: Kontor där uppe, verkstad där nere.

En för alla, alla för en: byggarna Alex, Peter och Thomas (från vänster).

Byggarna: Alex, Peter och Thomas (från vänster).

Planen

De tre vännerna söker på internet efter begagnade containrar. Adresser i Hamburg dyker upp i sökningen. För långt bort från Eggenstein i Baden-Württemberg. Till slut blir det en lokal leverantör.

Leverans med lastbil: Alex, Peter och Thomas får sina containrar. Av dem bygger de kontor och verkstad.

Leverans: Alex, Peter och Thomas får sina containrar. Av dem bygger de kontor och verkstad.

De åker till Karlsruhe som ligger i närheten. I ett center för startuppföretag finns det redan en containerbyggnad. ”Där frågade vi vad som fungerar bra eller vad som skulle kunna fungera i stället”, minns Alex. Resultatet då? Jo, nästan allt har blivit bra. Det enda är det övre planet och trapporna som inte är stegljudisolerade och enligt användarna låter ”brutalt högt”. Och de installerade ingen ventilation i Karlsruhe, vilket gör luftkvaliteten dålig inne i kontoren. Noterat, uppfattat.

Thomas skissar på ritningen till en produktionshall med hjälp av ett digitalt konstruktions- och visualiseringsprogram. Behöver du inte en arkitekt till det? ”Nej, ritningen har vi gjort själva.” Och byggnadskonstruktör? ”Nå ja, vi har planerat våra idéer. Vi ville inte stapla containrarna på varandra som på ett fraktfartyg. Byggnadskonstruktören kom in senare i bilden och beräknade och okejade allt.”

Så här ska det se ut när det är klart: CAD ritning av containerkontoret.

Så här ska det se ut när det är klart: CAD-ritning av containerkontoret.

Utmaningen

Containrarna levereras, format 20 fot, de är alltså ”små”. Mer exakt mäter de 6,058 meter gånger 2,438 meter. De väger mer än två ton styck och är mycket stabila. Först måste de igenom porten till hallen. Det är en utmaning. De tre vännerna lånar en teleskoplastare. Den går dock inte igenom själva porten när en container hänger i kroken. ”Så vi lyfte på containern och sköt in framänden i hallen. Under den placerade vi rullvagnar efter varandra medan bakänden fortfarande hängde i luften”, säger Alex. ”Rullvagnarna har vi byggt själva av en kraftig plywoodskiva och fyra kraftiga hjul med en lastkapacitet på 250 kg vardera.” Det blir alltså ett ton per vagn. Efter en halv dags arbete är alla containrar äntligen inne i hallen.

Inne i hallen fick de fortsätta för hand. En tom 20 fots container väger cirka två ton.

Längre in i hallen – för hand. En tom 20-fots container väger cirka två ton.

Skalet

Den andra stora utmaningen: För att göra om containrarna till en kontorslokal måste de först skäras till: alla dörrar väck, några väggar väck, golv väck. Ett jobb för starka grabbar. En dörr väger över 100 kilo och en sidovägg 300 kilo. Hjälpmedlen för detta är självtillverkade ”av material som låg här och skräpade”, som Alex säger. Först fixeras vinkelslipen på en rullvagn för ett vågrätt snitt i den nedre kanten. Sedan används en styrskena av trä för samma sak i den övre kanten. Därefter följer mycket svett, gnistor och metalldamm. Väggarna som väger 300 kg får inte bara ramla ut. Allt är noga kontrollerat och säkert. Efter fem dagar är skalet klart.

För de vågräta snitten med vinkelslip använde de tre byggarna en omgjord rullvagn.

För de vågräta snitten med vinkelslip använde de en omgjord rullvagn.

Återanvändning hör också till. Stora saker: ”Vi sålde tre ton metall till ett återvinningsföretag. Bra för honom, bra för oss. Det gjorde projektet lite billigare”, säger Alex. Små saker: ”För gummitätningarna och gångjärnen på de borttagna dörrarna skickar containerföretaget en medarbetare hit som tar bort dem så de kan återanvändas som reservdelar till andra containrar.”

  • 
				Ett konststycke med en kran. Eftersom kranen inte går in genom porten skjuter de in de egentillverkade vagnarna under containrarna.

    Ett konststycke med en kran. Eftersom kranen inte går in genom porten skjuter de under de egentillverkade vagnarna.

  • 
				Containern placeras på rullvagnar i hallen. Lastkapacitet: ett ton per vagn.

    Containern placeras på rullvagnar i hallen. Lastkapacitet: ett ton per vagn.

  • 
				Dörrarna på en container är inte heller någon lätt konstruktion. Varje dörr väger cirka 100 kilo.

    Dörrarna är ingen lätt konstruktion. Varje dörr väger cirka 100 kilo.

  • 
				Strippad container: Väggarna är väck.

    Strippad container: Dörrar och väggar är väck.

  • 
				Kapskivan före och efter att containerväggarna skurits ut.

    Kapskivan före och efter att containerväggarna skurits ut.

  • 
				En träkonstruktion används för att plana ut golvet. Inuti måste det finnas stegljudsisolering.

    En träkonstruktion används för att plana ut golvet. Inuti måste det finnas stegljudsisolering.

  • 
				Inredningsarbetet: Såga till och bearbeta träplankor.

    Inredningsarbetet: Såga till och bearbeta träplankor.

  • 
				Bara containrar räcker inte. För att kunna använda dem som kontor måste också en trappa byggas.

    För att kunna använda containrarna som kontor måste trappor byggas.

  • 
				Snyggt staplat. För konstruktionen är det bra att ha erfarenhet. Byggnadskonstruktören kom in senare i bilden – han okejade allt.

    Snyggt staplat. För konstruktionen är det bra att ha byggerfarenhet. Byggnadskonstruktören kom in senare i bilden – han okejade allt.

Inredningsarbetet

För det invändiga arbetet tog de hjälp av vänner och familj. En vän som är målare målar innerväggarna. Alex bror är elektriker och hjälper till med eldragning och larmsystem. Installationen av kabelskenor på mer än fem meters höjd utför de på egen hand, liksom träarbetena för golvet på övre plan, stegljudsisoleringen, golven och trappan. Och därefter fönstren, måttbeställda i formatet 240 × 250 cm, 100 kg styck. Även här hjälper en fackkunnig vän till med installationen.

Cirka två kilometer el och datakablar dras.

Cirka två kilometer el- och datakablar dras.

Det är ett jätteprojekt. ”Vi är oerhört stolta. Hela arbetet har lönat sig”, säger en glad Alex. ”Jag gillar utsikten ut i hallen från mitt kontor. Allt passar så bra för våra produktioner. Och kunderna trivs här också.”

Nästan klart: det nya kontoret av containrar.

Nästan klart: det nya kontoret av containrar.

Studion i siffror

  • Byggtid: ca 800 arbetstimmar
  • Material: 9 containrar, 4 ton virke, 2 km el- och datakablar
  • Mått på installationen: 8,4 m × 9,6 m × 6,2 m (L × B × H)
  • Vikt: ca 30 ton

Text: Christian Tröster | Foto: Alex Stiebritz

Hitta mer inspiration och fler tips på olika projekt