Potatisens dag – 26 oktober

Potatisens dag

Den 26 oktober firas vår kära knöl – potatisen. Tanken är att potatisen ska firas i hela landet, och just i oktober är den skördad och tillgången god. Fira potatisens dag med HORNBACH!

Pyssla med potatis – potatistryck

Du behöver:

Gör så här:

1. Dela potatisen i två delar, med en kniv. Bestäm vilken form stämpeln ska ha.
2. Skär antingen ut konturerna till formen på frihand, eller tryck i en pepparkaksform i potatisen och använd som kontur. Konturerna bör vara cirka 0,5cm djupa.
3. Skär bort all potatis som är utanför konturerna.
4. Doppa din potatisstämpel i färg och gör sedan tryck på papper, canvas eller tyg. Nu kanske det är dags att testa en ny form?

Potatistryck

Potatisrecept

Det finns otroligt mycket man kan laga på potatis – här har vi samlat några favoriter.

Patatas bravas

4-5 portioner (som tapas)
Ingredienser:

Potatis:

  • ca 700 g fast potatis, tärnad i ca 2x2cm
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl olivolja
  • Salt & svartpeppar

Salsa:

  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • ½ msk rökt paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • Några skvätt Tabasco
  • 1 tsk salt
  • ½ msk honung

Aioli:

  • 2 dl majonnäs
  • 1 stor vitlöksklyfta, pressad
  • 2 tsk citronsaft

Gör så här:

Potatis: Ställ in en ugnsplåt i ugnen och sätt på 250 grader. Koka upp vatten, bakpulver och salt i en kastrull. Lägg i potatisen och låt koka i 1-2 minuter. Häll av vattnet och rör runt i potatisen i cirka 30 sekunder och tillsätt sedan olivolja, salt och peppar. Rör runt noga. Ta ut den varma ugnsplåten från ugnen och häll ut potatisen på den. Sprid ut potatisarna på plåten så att inga ligger på varandra. Ställ in i ugnen och kör i 15 min. Ta ut, vänd potatisen och ställ in och kör i 15-20 min till, eller till att potatisen är gyllenbrun och krispig.

Salsa: Gör salsan under tiden potatisen är i ugnen (eller innan du börjar med potatisen). Stek den gula löken i olivoljan på medelhög värme i ca 5 min. Lägg i vitlöken och kör i ca 1 min till. Tillsätt krossade tomater, salt, paprikapulver, cayennepeppar, Tabasco och honung. Låt sjuda i 20 min och smaka av. Låt svalna och mixa sedan salsan slät.

Aioli: Blanda (egengjord eller köpt) majonnäs med vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis i skålar eller på fat och fördela ut salsa och aioli över.

Recept
Avdelare

Krämig potatisgratäng

4 portioner
Ingredienser:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 25 g smör (plus lite extra att smörja formen med)
  • 2 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor (3-4mm). Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i potatisen i kastrullen och pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt samt svartpeppar och rör om. Låt sjuda utan lock i cirka 10-15 minuter (eller tills potatisen är mjuk). Smörj en ugnsform med smör och häll i potatisen. Hyvla smör med en osthyvel och lägg på potatisblandningen. Strö över riven ost och ställ in i mitten av ugnen. Låt gratinera i cirka 10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Servera till en kött, halloumi eller svamp ihop med en god sallad.

Potatisgratäng
Avdelare

Krossad potatis med parmesan & vitlök

4 portioner
Ingredienser:

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 50 g smör
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk flingsalt
  • Svartpeppar, nymald
  • 2 dl riven parmesan
  • 2 msk persilja, finhackad

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Koka potatisen nästan färdigt. Häll av och låt svalna. Smölt under tiden smöret.
Sprid ut potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pressa till varje potatis med botten av ett glas.
Blanda i den pressade vitlöken i det smälta smöret och pensla på potatisen.
Krydda potatisen med flingsalt samt svartpeppar och strö över den rivna parmesanen.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och kör tills potatisen ser krispig ut och fått en gyllenbrun yta.
Ta ut plåten ur ugnen och strö över den finhackade persiljan.

Krossad potatis

Sätta, skörda och lagra potatis

Vill du komma igång med din egna potatisodling? I guiden nedan ger vi dig tips & råd för att lyckas med att sätta, skörda och lagra potatis.