Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 12:18. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Skötsel hortensia – tips & råd

Skötsel hortensia – tips & råd

Stora blommor i nästan alla regnbågens färger – och dessutom relativt lättskötta. Hortensian är en favorit i många trädgårdar, men hur tar man hand om den på bästa sätt? Här går vi igenom hur du sköter om din hortensia, så att den får bästa möjliga förutsättningar att frodas.

Så trivs hortensia

 • Planteringsplats
  Hortensian föredrar en halvskuggig plats med mestadels fuktig jord. Växterna är inte förtjusta i vind. Därför bör du se till att planteringsplatsen är står så vindskyddat som möjligt.

 • Krukplantering
  Hortensian går också bra att ha på balkongen eller terrassen, planterad i kruka. Även här bör du se till att växten står halvskuggigt och skyddat från vind.

 • Jord
  Planteringsjorden bör vara lätt sur, närings- och humusrik. Eftersom hortensian behöver mycket vatten, men är känslig för vattensjuka i rotområdet, är en jord som suger upp stora mängder vatten utan att bilda vattensjuka idealisk. Om du vill vara på den säkra sidan, fungerar rhododendronjord alldeles utmärkt. Det är också viktigt att jorden är så djup som möjligt, så att plantan får tillräckligt med utrymme att växa och kan spridas optimalt.

Hortensia skötsel

 • Bevattning
  Hortensian är väldigt törstig och har dessutom en stor bladyta som gör att stora mängder vatten kan avdunsta snabbt. Regelbunden vattning är därför viktigt. Börja vattna ofta och regelbundet direkt efter plantering. Under varma sommardagar kan du behöva vattna dem både på morgonen och på kvällen.

  Läs mer om bevattning av hortensia >>
 • Gödsel
  Hortensianäring främjar växtens naturliga tillväxt och säkerställer många och frodiga blommor. Den balanserade kombinationen av näringsämnen är exakt anpassad till växtens behov. Gödsla din hortensia en gång om året, gärna på våren eller försommaren. Information om hur mycket näring du ska tillsätta hittar du på förpackningen.

Hortensia skötsel

Beskära hortensia

Att beskära eller inte beskära? Det är frågan. I allmänhet är det fördelaktigt att ta bort vissna blommor från växten. Grenarna bör även gallras ut lite i augusti, så att hortensian får in mer ljus till hela växten.

 • Beskära trädgårdshortensia, sammetshortensia och tallrikshortensia
  Dessa bildar sina blomknoppar för följande år, redan på hösten. Varje snitt kan därför ha en negativ effekt på blomningen. Med dessa hortensiaarter beskär du bara bort de frusna skotten och gamla blomställningarna på våren.
 • Beskära vipphortensia
  Här formas blommorna på de nya skotten, som växten skjuter på våren. Därför är beskärning på hösten eller tidig vår, (när frosten är borta) att rekommendera.

Hur mycket beskärning som behövs beror också på hortensias ålder. Växter som fortfarande är unga behöver bara en lätt beskärning, medan en äldre hortensia behöver en lite mer omfattande beskärning.

Hortensia skötsel

Plantera hortensia

Den bästa tiden att plantera hortensia är på våren, då det inte längre är någon risk för frost. Då har hortensian bästa förutsättningarna för att rota sig. Men du kan även plantera växten under sommar och höst utan problem. Se dock till att förse hortensian med ordentligt med vatten, särskilt efter plantering och varma dagar.

Plantera hortensia

Förberedelser

 • Innan du planterar din hortensia, blötlägger du rotklumpen i vattnet i 5 till 10 minuter utan kruka.
 • Gräv ett planteringshål som är dubbelt så stort som krukan.

Plantera hortensia

Plantera hortensia i rabatten

 • Gräv en stor grop och luckra upp kanterna, så att planteringshålet blir väldränerat.
 • Tillsätt gödsel och plantera försiktigt.
 • Fyll planteringshålet med jord och pressa ner ordentligt ( rhododendronjord är idealisk).
 • Vattna mycket, men för att undvika vattensjuka, så hellre lite och ofta än sällan och mycket.

Plantera hortensia

Plantera hortensia i kruka

 • Se till att krukan är i rätt storlek.
 • Samma förhållande mellan jord och växt som om du planterar hortensian i rabatten.
 • Det är bäst att använda rhododendronjord.
 • Se till att det finns bra dränering i krukan.

Frågor & svar om hortensia-skötsel

När blommar hortensia?

Hortensian blommar vanligtvis från juni till oktober, beroende på sort.

 • Vipphortensian blommar mellan augusti och oktober.
 • Sammetshortensia blommar mellan juli augusti.
 • Vidjehortensia blommar mellan juli och september.

Skugga eller sol?

Hortensian gillar inte den gassande middagssolen, men är heller inte förtjust i en helskuggig plats. För att din hortensia ska trivas så bra som möjligt bör du placera den i penumbra (halvskugga). Morgon- och kvällssol är perfekt.

Hur mycket utrymme behöver min hortensia?

Hur mycket utrymme din hortensia behöver beror på vilken sort du har valt. Vissa hortensior kan bli riktigt frodiga, medan andra förblir små.

I vår webbshop hittar du denna information under "Artikeldetaljer" inne på vald produkt.

Exempel:

Hortensia skötsel
Hur mycket vatten behöver hortensian?

Här talar namnet för sig självt. Det botaniska namnet för hortensia är " Hydrangea macrophylla", vilket betyder ungefär "vattenkärl".

Hortensian behöver verkligen mycket vatten, speciellt under högsommaren när det är varmt och torrt flera dagar, eller veckor i sträck. Under denna period bör hortensian vattnas dagligen. Se dock till att undvika vattensjuka. Det gör du genom att vattna lite mindre fast ofta, istället för mycket på en gång.

Hortensior gillar lågkalciumvatten, vilket regnvatten är. Så det bästa är att ha en vattentunna som samlar upp regnvatten, som du sedan använder till dina hortensior. Att tillsätta lite vinäger kan också ha en positiv effekt på pH-värdet.

Hur skyddar jag min hortensia på vintern?

Hortensian klarar sig oftast ganska bra under vintern, även om det också finns skillnader mellan arterna. Det bästa sättet att skydda din hortensia från frost är med ett vinterväxtskydd. Hortensia i kruka kan du inlinda i kokosmattor och täcka upptill med täckbark.

Det enklaste sättet för hortensian att övervintra, är på en vindskyddad och skuggig plats, som ligger så nära husväggen som möjligt.

Varför får min hortensia gula blad?

Om din hortensia får gula blad under vår eller sommar, men bladvenerna förblir gröna, beror det antingen på ett för högt pH-värde eller järnbrist. I dessa fall är det bäst att vattna din hortensia med regnvatten och ge den ett surt gödningsmedel, exempelvis Rhododendrongödsel.

Om bladen är helt gula beror det på kvävebrist. I det fallet tillsätter du lite kväverikt gödsel, exempelvis hönsgödsel eller benmjöl, till din hortensia.

Varför vissnar min hortensia?

En hortensia kan vissna av olika anledningar:

 • Torr jord
  Om din hortensia är hängig på sommaren, beror det ofta på att jorden är för torr. Se då till att vattna!

 • Skydd mot överdriven vattenavdunstning
  Om hortensian vissnar trots att jorden är lätt fuktig, kan det vara en naturlig process för växten att skydda sig mot överdriven vattenavdunstning. I det här fallet reser sig blommorna igen när temperaturerna är lägre.

 • Vattensjuka
  En annan orsak kan vara vattensjuka, vars resultat är rotröta. I detta fall tar du bort växten från krukan, tar bort de trasiga rötterna och placera den i en ny kruka med rhododendronjord. Innan du vattnar, kontrollera alltid att jorden är torr.

 • Behöver "beskäring"
  Till sist kan hortensian vissna av naturliga skäl. I det här fallet hjälper du växten att få nya blommor genom att klippa bort, eller ännu hellre bryta av, de vissnade blommorna.

Du kanske också är intresserad av

upp