0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:02. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du väljer häcksax

Att tänka på innan du väljer häcksax

Häcksax som häcksax – de beskär häckar, eller? Ja det stämmer till en viss del. Det alla har gemensamt är att man använder dem till att beskära buskar och häckar. Men det finns nu flera olika modeller och valen är många för den som ska välja häcksax.

Olika typer av häcksaxar

Vilket varumärke, svärdlängd och storlek? Ska häcksaxen vara sladdlös, bensindriven eller ska jag välja den hederliga manuella häcksaxen? Ja, det är många beslut som ska fattas! Här har vi sammanställt den viktigaste informationen om de olika häcksaxarna. Ju mer informerad du är, desto lättare blir det att välja häcksax!

Manuell häcksax

Manuella häcksaxar

Fördelen med en manuell häcksax är att den är ljudlös. Det uppskattas inte bara av dina öron – även dina grannar kommer att tacka dig! Den traditionella, manuella häcksaxen är det bästa alternativet vid utformning av känsligare och mindre häckar eller på svåråtkomliga ställen.

Med manuella häcksaxar kan du utforma häckar och buskar med precision. De är också praktiska då de är trådlösa och nätta, så du kommer åt även på de svåraste ställena. Men för dig som ska klippa en rejäl häck och vill se ett snabbt resultat utan att få träningsvärk i armarna är troligtvis inte den manuella häcksaxen rätt val för dig.

Se vårt sortiment av manuella häcksaxar >>

Trädgårdsmaskiner

Batteridrivna häcksaxar

Generellt sett är trådlösa häcksaxar mindre kraftfulla, men istället miljövänliga, lätta, tysta och mycket praktiska! Givetvis är drifttiden begränsad. Drifttiden beror på hur effektiv häcksaxen är, men även på dess batterikapacitet. Du som regelbundet klipper häcken och behöver en häcksax med lång batteritid bör se närmare på häcksaxens drifttid.

På grund av sin höga energitäthet och snabba laddningskapacitet är litiumbatteriet nu standarden för trådlösa häcksaxar. Andra batterityper kan vara billigare, men innbär också att det är tyngre, har längre laddtid och kortare drifttid.

Se vårt sortiment av batteridrivna häcksaxar >>

Elektrisk häcksax

Elektriska häcksaxar

En fördel med elektriska häcksaxar är att de är kraftfullare än batteridrivna häcksaxar. Dessutom är de mer miljövänliga, lättare och tystare än bensindrivna häcksaxar. Nackdelen är så klart att de alltid behöver tillgång till elektricitet. Det innebär vanligtvis förlängningskablar, mindre flexibilitet gällande åtkomsten samt att strömkabeln kan störa skärningen – speciellt vid arbete på en stege.

Se vårt sortiment av elektriska häcksaxar >>

Bensindriven häcksax

Bensindrivna häcksaxar

Med de mycket kraftfulla bensindrivna häcksaxarna behöver du aldrig tänka på att ha en strömkälla i närheten eller tänka på att batterier ska laddas. Kort sagt: med en bensindriven häcksax är du mobil samtidigt som du har det mest effektiva verktyget för att beskära även de kraftigaste häckarna.

Nackdelarna med en besindriven häcksax är den höga ljudnivån, utsläpp av avgas och underhåll av maskinen. Dessutom är dessa modeller vanligtvis tyngre jämfört med elektriska och batteridrivna häcksaxar.

Se vårt sortiment av bensindrivna häcksaxar >>

Svärdlängden – en viktig egenskap

Svärdlängden hos en häcksax spelar en viktig roll i köpbeslutet, speciellt om du ska klippa en bred häck. Ju längre svärdslängden är desto större yta kan klippas åt gången och ju snabbare går det att få klippt häcken. Tänk dock på att ju längre svärdlängden är, desto tyngre blir häcksaxen.

  • Klippbredden och svärdlängden ska inte förväxlas. Klippbredden avser avståndet mellan knivarna, det är avgörande för hur tjocka grenar som häcksaxen kan klippa.
  • Om du ska arbeta på svåråtkomliga områden, till exempel från en stege, ska du hellre använda dig av en häcksax med kortare svärd.
  • Kan häcken endast nås från ena sidan eller om det är en mycket bred häck som ska klippas rekommenderas det att svärdet är så långt som möjligt.
  • Behöver du extra lång räckvidd eller vill du slippa att klättra upp på en stege när du ska klippa häcken? Ja, då rekommenderas häcksaxar med teleskopiska skaft.

Svärdlängd

Tips:

För att knivarna ska hålla så länge som möjligt är lite omsorg att rekommendera. Efter användning bör du rengöra häcksaxens knivar med en borste och ljummet vatten, torka med en trasa och ibland även smörja in knivarna med olja.

När du ska klippa t.ex. en stor häck under flera dagar så är det även bra att spraya in knivarna med hartslösare efter ett pass, eftersom saven från växterna annars kan få knivarna att kärva ihop. Och när saxen inte används ska du alltid täcka med knivskydd!

Säkerhetsdetaljer hos motordrivna häcksaxar

Knivstopp

Knivstopp

Knivstopp kallas även dödmansknapp, en häcksax ska vara utrustad med denna funktion som innebär att knivarna blixtsnabbt stoppas när du släpper taget om handtaget.

Handskydd

Handskydd

Motordrivna häcksaxar bör även vara utrustade med en plastskärm placerad mellan handtaget och svärdet, skärmen skyddar dina händer från knivarna men även taggiga eller snärtande grenar. Tänk även på att om handskyddet är för stort, kan det upplevas störande och försämra din sikt när du arbetar. Av den anledningen är det även fördelaktigt med ett handskydd/skyddande skärm tillverkat i genomskinlig plast.

Nosskydd

Nosskydd

Nosskydd, även kallat knivskydd, är en säkerhetsdetalj avsedd att skydda maskinen. Detta skydd motverkar att knivarna skadas om du av misstag skulle komma åt marken, en mur, en sten eller något annat hårt med häcksaxen.

Startspärr

Startspärr

En del häcksaxar är även utrustade med en startspärr, den kan bestå av en eller flera knappar som måste hållas in för att häcksaxen ska starta, en mycket viktig säkerhetsfunktion som förhindrar att enheten slås på av misstag.

Viktigt att tänka på

Innan du köper din nya häcksax rekommenderar vi dig att besöka ett av våra varuhus och känna på de olika häcksaxarna. Är häcksaxen bekväm i handen? Är den väl balanserad? Hur känns vikten? Om den känns bra och har de funktioner du önskar har vi bara några sista kloka råd åt dig:

  • Om du har en trädgård med buskar och häckar som regelbundet behövs beskäras, bör du välja en modell med anti-vibrationssystem.
  • För att häcksaxen ska kännas så bra som möjlig för dig kan det vara bra att veta om att det även finns häcksaxar som är anpassade för vänsterhänta. Vissa häcksaxar går även att ställa om för både höger- och vänsterhandsfattning.
  • Innan du börjar arbeta, se till att inget ligger inom området där du ska beskära. Ta alltid det säkra före det osäkra och försäkra dig om att inte barn eller djur gömmer sig i buskarna eller är i närheten av området där du ska arbeta!

Häcksax
upp