Oktoberfest

Oktoberfest med HORNBACH – köp allt inför festen hos oss!

Har du tänkt ha en egen Oktoberfest hemma i trädgården? Hos HORNBACH hittar du massar av grejer som kan vara bra att ha till festen – allt från ölbänkar, partytält och belysning, till värme, grillar och dekoration.

Mat till oktoberfesten

Så vad äter man egentligen på en oktoberfest? Ett måste är bretzel (pretzel/kringlor), weisswurst (vit, tysk korv) och surkål! Sedan finns det givetvis massa annan mat du kan servera under din oktoberfest.

Exempel på maträtter till din oktoberfest:

  • Bretzel
  • Weisswurst
  • Surkål
  • Grov senap
  • Schweinshaxe (ugnsbakad fläsklägg)
  • Grillad rotisserie-kyckling
  • Kartoffelpuffer (ungefär som raggmunk) Recept >>
  • Flammkuchen (Tarte flambée) Recept >>

Oktoberfest

Recept till oktoberfesten

Recept: kartoffelpuffer

Kartoffelpuffer recept

Ingredienser:

  • 1,2 kg fast potatis, skalade och fint rivna
  • 1 gul lök, fint riven
  • 2 stora ägg, lätt vispade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
  • 0,6 dl vetemjöl, mer vid behov
  • 1,5 tsk salt
  • Rapsolja, för stekning
  • Gräddfil eller äppelmos, till servering (valfritt)
  • Gräslök eller kanel, till garnering (valfritt)

Gör så här:

1. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag och tryck ur vätskan med händerna.

2. Lägg över potatisen i en stor skål ihop med lök, ägg, vitlök, mjöl och salt. Blanda om ordentligt. Om blandningen är för blöt, tillsätt mer mjöl, en tesked åt gången, och rör om tills blandningen är klibbig.

3. Tillsätt cirka 3 msk rapsolja i en stor stekpanna och sätt på medelhög värme. När stekpannan är varm tillsätter du 0,5 dl potatissmet per plätt. Platta till dem med baksidan av en sked.

4. Stek ca 3-5 minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna och krispiga på utsidan. Lägg de färdiga potatisplättarna på ett stort fat med hushållspapper. Arbeta i omgångar tills du gjort slut all smet.

5. Servera genast med valfri topping (exempelvis gräddfil och gräslök eller äppelmos och kanel)

Recept: Flammkuchen

Flammkuchen recept

Ingredienser:

Botten:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl varmt vatten

Topping:

  • 300 g rökt sidfläsk, skuret i små kuber
  • 2 gula lökar, skalade och tunt skurna
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl riven västerbottensost
  • Flingsalt
  • Grovmalen svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp vattnet till degen. Arbeta sedan in mjölet i vattnet.

2. Tillsätt sedan olivolja, salt samt äggula och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt med plast i en timme.

3. Sätt ugnen på 250°C varmluft. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli helt varm.

4. Dela degen i tre bitar och kavla ut en deg åt gången, på ett mjölat bord. Kavla degen cirka 2-3 mm tunn. Lägg över den utkavlade degen på bakplåtspapper.

5. Smeta ut ett lager med crème fraiche över degen. Sprid ut ost, lök och fläsk över crème fraichen.

6. Ta ut den varma ugnsplåten och lägg över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Under tiden den första flammkuchen gräddas i ugnen kan du börja förbereda nästa.

7. Ta ut den färdiggräddade flammkuchen ur ugnen och toppa med flingsalt och nymald peppar. Servera direkt.

Du kanske också är intresserad av