Oktoberfest med HORNBACH – köp allt inför festen hos oss!
Har du tänkt ha en egen Oktoberfest hemma i trädgården? Hos HORNBACH hittar du massar av grejer som kan vara bra att ha till festen – allt från ölbänkar, partytält och belysning, till värme, grillar och dekoration.
Plats för många
Mat till oktoberfesten
Så vad äter man egentligen på en oktoberfest? Ett måste är bretzel (pretzel/kringlor), weisswurst (vit, tysk korv) och surkål! Sedan finns det givetvis massa annan mat du kan servera under din oktoberfest.
Exempel på maträtter till din oktoberfest:
Laga maten utomhus
Skydd mot väder & vind
Extra stämningsfullt
Recept till oktoberfesten
Recept: kartoffelpuffer
Ingredienser:
- 1,2 kg fast potatis, skalade och fint rivna
- 1 gul lök, fint riven
- 2 stora ägg, lätt vispade
- 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
- 0,6 dl vetemjöl, mer vid behov
- 1,5 tsk salt
- Rapsolja, för stekning
- Gräddfil eller äppelmos, till servering (valfritt)
- Gräslök eller kanel, till garnering (valfritt)
Gör så här:
1. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag och tryck ur vätskan med händerna.
2. Lägg över potatisen i en stor skål ihop med lök, ägg, vitlök, mjöl och salt. Blanda om ordentligt. Om blandningen är för blöt, tillsätt mer mjöl, en tesked åt gången, och rör om tills blandningen är klibbig.
3. Tillsätt cirka 3 msk rapsolja i en stor stekpanna och sätt på medelhög värme. När stekpannan är varm tillsätter du 0,5 dl potatissmet per plätt. Platta till dem med baksidan av en sked.
4. Stek ca 3-5 minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna och krispiga på utsidan. Lägg de färdiga potatisplättarna på ett stort fat med hushållspapper. Arbeta i omgångar tills du gjort slut all smet.
5. Servera genast med valfri topping (exempelvis gräddfil och gräslök eller äppelmos och kanel)
Recept: Flammkuchen i ugn eller pizzaugn
Ingredienser:
Botten:
- 4 dl vetemjöl
- 1 äggula
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 dl varmt vatten
Topping:
- 300 g rökt sidfläsk, skuret i små kuber
- 2 gula lökar, skalade och tunt skurna
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl riven västerbottensost
- Flingsalt
- Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
1. Koka upp vattnet till degen. Arbeta sedan in mjölet i vattnet.
2. Tillsätt sedan olivolja, salt samt äggula och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt med plast i en timme.
3. Sätt ugnen på 250°C varmluft (eller starta pizzaugnen och låt den bli riktigt varm). Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli helt varm.
4. Dela degen i tre bitar och kavla ut en deg åt gången, på ett mjölat bord. Kavla degen cirka 2-3 mm tunn. Lägg över den utkavlade degen på bakplåtspapper (eller på en pizzaspade).
5. Smeta ut ett lager med crème fraiche över degen. Sprid ut ost, lök och fläsk över crème fraichen.
6. Ta ut den varma ugnsplåten och lägg över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Om du använder pizzaugn: Lägg in flammkuchen i pizzaugnen, håll koll och vänd efter ca 30 sekunder. Ta ut flammkuchen när den fått fin färg.
Under tiden den första flammkuchen gräddas i ugnen/pizzaugnen kan du börja förbereda nästa.
7. Ta ut den färdiggräddade flammkuchen ur ugnen/pizzaugnen och toppa med flingsalt och nymald peppar. Servera direkt.