0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-12-07 klockan 07:00. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Expansionskärl


3 resultat(9 varianter)
Expansionskärl AMR 150l/10 bar
5 varianter
Webbköp ej möjligtKan ej reserveras
Expansionskärl CMF 12l/5 bar
3 varianter
Köp på webbenReservera & hämta
Köp på webbenReservera & hämta
3 av 3 resultat har visats
Sida 1 av 1
Kategorier inom samma överkategori

Köp expansionskärl på HORNBACH.se

Ett expansionskärl är en liten tank som används för att skydda ditt värme- och kylsystem. Expansionskärlet är en viktig komponent för att hantera vattnets volymökning som uppstår på grund av variationer i temperaturen. Vattnet utvidgas när det värms upp och ökar därför i volym. Det orsakar ett större tryck i systemet och då behövs ett expansionskärl för att undvika övertryck och att värme- och kylsystemet sprängs. Ett expansionskärl installeras även för att du ska slippa fylla på systemet så fort det svalnar. Det vanligaste användningsområdet är fastigheter med värme- och kylsystem, men även fjärrvärmesystem samt pannanläggningar har användning av expansionskärl. På HORNBACH finner du ett brett utbud av expansionskärl, både i våra varuhus och på webben!

Ska du ha ett slutet eller öppet expansionskärl?

Det finns två typer av expansionskärl – öppna och slutna. Både slutna och öppna expansionskärl ska kopplas in så nära pumpens sugsida som möjligt, för att på så vis minska risken för undertryck i systemet.

Ett öppet expansionskärl är en behållare som placeras vid värmesystemets högsta punkt, t.ex. det högst belägna elementet i bostaden eller på vinden. Ett säkerhetsrör dras från kärlet till en golvbrunn. Volymen på expansionskärlet måste vara minst 5% av den totala vattenvolymen. Tänk på att installera en säkerhetsventil för att förhindra eventuella frysskador.

Ett slutet expansionskärl däremot är ett tryckkärl med ett gummimembran i. Det används framförallt i mindre värmesystem som t.ex. i villor och småhus. Ett slutet expansionskärl tar upp det expanderade vattnet och en säkerhetsventil öppnas om trycket blir hör högt. Ventilen öppnas också när temperaturen stiger och tar upp överskottet. Vattnet ångar alltså inte. När temperaturen sedan sänks pumpas överskottet tillbaka in i systemet. Volymen på ett slutet system måste motsvara minst 10% av den totala vattenvolymen.

Expansionskärl med tryck blir alltmer vanliga och installeras inte bara vid nybyggnationer, utan även där gamla öppna system ska bytas ut. Idag används främst slutna expansionskärl med lufttryck, även kallat förtryck.

Beställ på webben eller ta hjälp av våra kunniga medarbetare

På HORNBACH finner du ett brett utbud av expansionskärl till ett lågt pris tack vare vår lågprisgaranti. I vår webbshop kan du beställa ditt expansionskärl med hemleverans, så skickar vi det direkt till dig. Snabbt, smidigt och prisvärt! Skulle du föredra att hämta ditt expansionskärl själv så kan du reservera det direkt på vår webbsida för upphämtning i ditt närmaste HORNBACH-varuhus samma dag. Då kan du passa på att utnyttja vår välkända projektrådgivning, våra kunniga medarbetare hjälper dig mer än gärna med smarta tips kring vad du ska tänka på kring installation av expansionskärl!

upp