Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-01 klockan 08:13. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på när du ljussätter ditt hem

Att tänka på när du ljussätter ditt hem

Lampor får rum att stråla. Behöver du lite råd om vilken typ av lampa som passar bäst för respektive rum? Då har du kommit rätt, här upplyser vi dig om belysning!

Rätt ljussättning gör skillnad

Med kontraster kan du få rum att verka levande och intressanta – även när det gäller ljussättningen. Blandningen av ljus och skugga är viktig, dock bör riktigt mörka skuggor undvikas. Det bästa är att hitta en bra blandning mellan direkt, indirekt, punktuellt och utspritt ljus. Det ger variation!

För att lysa upp ett rum så bra som möjligt bör du ta extra hänsyn till ljusets färg, och strålarnas riktning. Nedan kan du läsa mer om hur du anpassar strålarnas riktning beroende på belysning; allmän belysning, arbetsbelysning och accentbelysning.

Perfect day

Allmän belysning

Taklampor i mitten av rummet är den klassiska, och mycket omtyckta ljuskällan i rummet. Med takstrålkastare eller olika ljuskällor vars käglor möter varandra, kan du sätta snygga accenter som presenterar rummet i ett helt nytt ljus.

Arbetsljus

För att skona dina ögon bör skrivbord, arbetsytor och läsplatser vara ljusa och läsvänligt belysta.

Accentbelysning

Accentbelysning använder du för att diskret betona vissa detaljer i rummet. Exempelvis ett vitrinskåp, en skulptur eller en målning. Tänk på att denna typ av belysning gör sig bäst med ett svagare ljus och med en varm färgtemperatur.

Läs mer om ljusstyrka och färgtemperatur här >>

Tips för rätt belysning

  • Ljuskällorna bör kopplas separat.
  • Lampor med ställbar, eller vridbar ställning gör att det blir flexibelt.
  • Rum verkar större om ljuset är riktat mot väggen.
  • Du bör generellt sett aldrig se lampans sockeln.
  • Ljus som lyser i de övre delarna av rummet skapar en harmonisk atmosfär.

Inredningstrend Take it easy

Färgåtergivningseffekt

Färger har inflytande på vårt vardagliga liv och påverkar vår hälsa direkt. Ljus har ett avgörande inflytande på hur vi upplever föremåls färger. Tänk därför på färgåtergivningseffekten när du planerar. Det bästa är att använda lampor som har ett bra färgåtergivningsindex. Det kan göra att exempelvis maträtter ser aptitligare ut. Både färgtemperaturen och färgåtergivningsindex finns på förpackningarna.

Tänk på:

  • Den bästa färgåtergivningen har halogenlampor (Ra 95-100).
  • LED-lampor överträffar lysrörslampornas färgåtergivning nu för tiden (Ra minst 80).
  • Energilampor och lysrörslampor är de sämsta (Ra 80-90).

Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och ljusstyrkan mäts numera i Lumen (lm). Läs mer om färgtemperatur och ljusstyrka här >>

Mer om belysning

upp