0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 04:16. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så lagar och rengör du laminatgolv

Så lagar och rengör du laminatgolv

Barnvagnar, skateboards, höga klackar... Ditt laminatgolv får utstå en hel del. Men det går lätt att reparera! Tänk på att du inte kan slipa laminat så som du kan med parkett. Små repor, sprickor eller tryckmärken kan du enkelt fixa till med ett reparationskit i samma färg som golvet. Vid större skador bör du rådfråga en expert.

Laga laminatgolv

Om laminatbrädan är mycket skadad kan du byta ut brädan mot en ny. Vi rekommenderar att du tar bort golvet fram till den skadade delen, byter ut brädan och lägger tillbaka brädorna på samma ställe igen.

Om brädorna inte är skadade och du bara har fläckar på golvet som inte ser så fina ut, räcker det kanske med en grundlig rengöring. Svarta märken går lätt att ta bort genom att gnugga med en vanlig tennisboll.

Rengöring och underhåll av laminatgolv

Ett laminatgolv är ytterst oproblematiskt när det gäller dess rengöring och underhåll! Detta goda golv är både hygieniskt och lättskött.

Rengöra laminatgolv

Med en torkning är allt borta!

  • Den dagliga rengöringen av laminat kräver bara en kvast eller dammsugare.
  • Fotspår och smuts på laminatgolv kan torkas av med en fuktig trasa. Använd då alltid väl urvridna trasor. Rengör aldrig laminat med en blöt trasa eller genom att hälla över vatten!
  • Vid kraftigare smuts rekommenderas att du använder rengörings- och underhållsprodukter. För rengöring av laminatet kan du använda alla vanliga hushållsrengöringsprodukter, dock aldrig poleringsmedel, vax eller polityr!
  • Grövre fläckar kan enkelt tas bort med aceton eller andra alkoholhaltiga lösningsmedel.
  • För det regelbundna golvunderhållet rekommenderas att du använder en speciell torkprodukt för laminat.
  • I områden som utsätts för smuts, som ingångar eller hallar, är det bäst att använda dörrmattor.
  • På rullbara möbler och stolar bör du använda mjuka hjul av gummi, typ M/mjuk (enligt EN 12529). Även möbeltassar är en god idé!

Underhåll – på rätt sätt

Länge leve mitt laminat! Hur får jag lång glädje av mitt golv?

  • För underhåll efter rengöringen och för att undvika en extrem uttorkning av laminatgolvet bör inomhustemperaturen inte överstiga 20–22 grader. Dessutom bör det vara en luftfuktighet på ca 50–60% i rummet.
  • Det idealiska inomhusklimatet för dig och ditt laminatgolv kan du uppnå med hjälp av en (elektrisk) luftfuktare.
  • En efterbehandling av golvets yta är generellt inte nödvändig eftersom laminat i motsats till parkett har en färdigbearbetad yta.

Mer om laminatgolv

Så lägger du laminatgolv

Laminat är en golv med många fördelar: det är slittåligt, lättskött, finns i ett stort urval med många olika utseenden till bra pris och är lätt att lägga. Vi visar dig hur du lägger laminat, vilket material och vilka ve ...läs mer

upp