Är du igång med ditt projekt men behöver lite hjälp? Boka ett digitalt möte med våra säljare >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-28 klockan 13:36. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du lägger heltäckningsmatta

Att tänka på innan du lägger heltäckningsmatta

Är du intresserad av att lägga in en heltäckningsmatta i hemmet? Här hittar du tips och råd på vad du bör tänka på innan du köper en heltäckningsmatta, hur du lägger heltäckningsmatta och hur du rengör den.

Att tänka på innan du köper heltäckningsmatta

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på, och ha bestämt, innan du köper din heltäckningsmatta. Nedan hittar du tips och råd på vad som kan vara bra att tänka på innan du köper heltäckningsmatta.

Kvalité på heltäckningsmattor

Ska du lägga en heltäckningsmatta på en yta med högt slitage, exempelvis i en trappa eller i en hall, är det extra noga att mattan är av hög kvalité och är extra slitstark. En heltäckningsmatta av lägre kvalité går att köpa till lägre pris, men då den inte har lika lång livslängd, kan det ändå i längden löna sig att köpa en heltäckningsmatta av hög kvalité. Detta då den har en längre livslängd och inte slits lika snabbt.

På produktsidan för varje enskild heltäckningsmatta i vår webbshop, hittar du information om hur slitstark den är, och i vilka utrymmen den lämpar sig.

Färg på heltäckningsmattan

Att välja färg på heltäckningsmattan är inte alltid helt lätt. Att välja en heltäckningsmatta som matchar den nuvarande väggfärgen kanske inte är helt optimalt, då du med största sannolikhet kommer byta väggfärg innan det är dags att byta mattan. Vi rekommenderar därför att du väljer en neutral och tidlös färg som håller länge.

Ska du lägga heltäckningsmatta i en trappa eller hall, bör du välja en färg där inte smuts syns så tydligt. En vit eller svart matta är inte att rekommendera till dessa ytor.

Heltäckningsmatta
Lägga heltäckningsmatta

Olika mattor för olika rum

Om du ska lägga heltäckningsmatta i ett rum med högt slitage och där risken för smuts och grus är större, bör du välja en tåligare matta och som inte har för lång lugg. I en hall kan det till exempel vara bra att lägga en flätvävd matta. Den är lättare att dammsuga upp grus från, då det inte finns någon lugg för gruset att gömma sig i.

I ett sovrum där slitaget inte är lika högt, och där det inte blir lika smutsigt, kan en velourmatta vara att föredra. Den är betydligt mjukare än en flätvävd matta. I ett vardagsrum eller matsal kan det vara smart att lägga in en matta med kortare lugg. Detta för att det ska vara enklare att flytta runt stolar, och övriga möbler, obehindrat i rummet.

Mäta

Innan du köper din heltäckningsmatta behöver du mäta rummet, för att se hur mycket matta du behöver. Se till att mäta noggrant och lägg till 5cm i skärsmån, åt alla håll. Även om ett rum är helt kvadratiskt, så är vinklarna oftast inte helt räta. Det kan därför vara bra att ha några centimeter över.

För- och nackdelar med en heltäckningsmatta

Fördelar med en heltäckningsmatta

 • Ljuddämpande
  Heltäckningsmattor dämpar ljudet i rummet och skapar en ombonad känsla.
 • Binder damm
  Heltäckningsmattor fångar upp dammet i rummet. Så istället för att damm yr omkring i luften så lägger det sig i mattan. Och där är det lätt att dammsuga upp.
 • Varmt och mysigt för fötterna
  Självklart är det mysigare att sätta fötterna på en varm och gosig matta, än ett kallt golv, när du kliver upp ur sängen på morgonen.
 • Håller värmen i rummet
  Heltäckningsmattor är värmebevarande, och till skillnad från klinker eller trägolv håller de värmen i rummet.
 • Andas
  De flesta heltäckningsmattor andas och fungerar därför som golv i källare.

Heltäckningsmatta
Heltäckningsmatta

Nackdelar med en heltäckningsmatta

 • Risk för stötar
  Heltäckningsmattor ger ofta statiskt elektricitet och det finns en risk att du får små stötar.
 • Krångligt att rengöra
  Visst, en heltäckningsmatta är inte svårare att dammsuga än ett trägolv, men när det kommer till en mer omfattande rengöring, är den helt klart krångligare att få rent.

Läs mer om att rengöra heltäckningsmattor >>

Frågor & svar om att lägga heltäckningsmatta

Vad ska det vara för underlag under heltäckningsmattan?

En heltäckningsmatta går att lägga på alla typer av underlag. Det villl säga att du kan lägga mattan oavsett om det är parkettgolv, linoleummatta eller betong som underlag.

Om betonggolvet är i en källare, rekommenderar vi att att du väljer en heltäckningssmatta med en baksida som andas. Fusionback, actionback och filtbaksida är alla tre alternativ av baksidor med god andningsförmåga. Undvik gummibaksida i källare, då denna inte andas. Vet du med dig att det är fukt i källaren bör du undvika heltäckningsmatta helt.

Tejpa eller limma heltäckningsmatta?

Det går både att tejpa och limma en heltäckningsmatta. Den bästa metoden är dock att limma mattan, då det säkerställer ett professionellt och långvarigt resultat.

Ska du lägga heltäckningsmatta i ett mindre rum, så som en klädkammare eller i ett mindre sovrum eller barnrum, krävs det inte att du inte limma mattan. I dessa rum räcker det att du använder dubbelhäftande tejp längs kanter och skarvar.

I större rum rekommenderar vi att heltäckningsmattan limmas. Det kan vara bra att en erfaren mattläggare utför själva jobbet när det kommer till limning av heltäckningsmatta. Det kan vara svårt att utför jobbet själv om man är ovan.

Hur lägger man heltäckningamatta?

1. Börja med att rengöra underlaget från smuts. Ta även bort golvlister om det är möjligt. Fördelarna med att lägga golvlisten på mattan, är att du inte behöver skära helt perfekta kanter och att golvlisten hjälper mattan att ligga på plats.

2. Tejpa med dubbelhäftande tejp längs kanterna på golvet. Du kan också lägga några rader med tejp i mitten av golvet. Är rummet större än 25m², rekommenderar vi att du istället limmar mattan.

3. Rulla ut heltäckningsmattan på plats i rummet. Pressa mattan från mitten och ut mot kanterna. Använd gärna en bräda eller dylikt, att pressa med. För att få mattan på plats utmed kanterna, kan det vara bra att använda en tapetlinjal att pressa med.

4. Skär bort överflödig matta med en vass mattkniv, utmed väggen. Sätt tillbaka golvlisterna och jobbet är nu klart!

Hur rengör och sköter jag om min heltäckningsmatta?

Självklart behöver du regelbundet (runt en gång i veckan, beroende på hur mycket rummet används) gå över din heltäckningsmatta med en dammsugare, för att få bort smuts och damm.

Utöver det kan det krävas rengöring om något spills på mattan, men också en mer omfattande rengöring. Hur ofta en omfattande rengöring krävs beror helt på hur mycket rummet används. Ligger heltäckningsmattan i ett sovrum kan det gå flera år utan att den behöver rengöras. Ligger mattan däremot i en offentlig miljö kan man behöva utföra en omfattande rengöring oftare.

För den omfattande rengöringen rekommenderas mattvätt med en extraktionsmaskin. Antingen kan du hyra maskinen från en uthyrningsfirma, eller så anlitar du ett företag som rengör heltäckningsmattan åt dig.

Rengöra heltäckningsmatta

Hur får jag bort fläckar från min heltäckningsmatta?

Råkar du spilla något på din heltäckningsmatta, är det viktigt att du behandlar fläckarna så fort som möjligt. De fläckar som redan torkat in är mycket svårare att få bort.

Få bort feta fläckar från heltäckningsmatta

Till feta fläckar rekommenderas ph-neutrala rengöringsmedel (pH-värde mellan 6-8). Neutrala rengöringsmedel innehåller färre kemikalier och gör dem mer användarvänliga och inverkar mindre negativt på miljön. Undvik blekmedel och rengöringsmedel med högt pH-värde (alkaliska rengöringsmedel). Vanligt handdiskmedel brukar vara pH-neutralt och fungerar normalt sett för feta fläckar. Testa först rengöringsmedlet på en undanskymd del av heltäckningsmattan.

Blanda rengöringsmedlet med vatten och lägg på fläcken. Gnugga försiktigt med en svamp. Avsluta med att skölja bort rengöringsmedlet genom att upprepade gånger badda heltäckningsmattan och sedan suga upp med hushållspapper.

Heltäckningsmatta

Få bort rödvinsfläckar från heltäckningsmatta – salt:

1. Häll på salt så fort som möjligt för att öka chanserna att bli av med fläcken. Täck hela fläcken med salt. Om fläcken redan råkat torka in, kan du hälla på lite vatten först, för att blöta upp den igen. Lägg på salt direkt efter du blött upp med vatten.
2. Låt saltet ligga i 4-5 timmar eller över natten.
3. Ta nu bort saltet genom att dammsuga mattan. Förhoppningsvis har hela vinfläcken nu försvunnit!

Få bort rödvinsfläckar från heltäckningsmatta – vinäger:

1. Blanda ca 3 dl varmt vatten med en matsked vitvinsvinäger och en matsked diskmedel.
2. Applicera blandningen med en disksvamp på vinfläcken och låt sedan torka in. Gör likadant 2-3 gånger. Låt torka helt.
3. Avsluta med att blöta ner fläcken med kallt vatten för att späda ut vinfläcken. Torka rent med en torr pappersduk. Upprepa tills fläcken är helt borta.

Rengöra heltäckningsmatta

Du kanske också är intresserad av

upp