Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 01:58. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så monterar du profillister

Så monterar du profillister

Tänk på att skaffa passande profiler till ditt golv. Beroende på läggningssätt, avslut och användningsområde behöver man en övergångsprofil, anpassningsprofil, ändprofil eller trappkantlist. Här presenterar vi de viktigaste profillisterna och hur du monterar dem.

Olika typer av profillister

övergångslist

Övergångsprofil

Vill du sätta ihop två lika höga golv med varandra? Då passar övergångsprofilen. Den skapar en skarvlös övergång mellan de två golvnivåerna och jämnar eventuellt ut mindre ojämnheter (till ca 8mm – beroende på tillverkare).

Nivålist

Nivålist

Från ett golv till ett annat: med en nivålist skapar du en utseendemässigt perfekt övergång mellan två olika golvbeläggningar (till 17,5mm höjdskillnad – beroende på tillverkare).

Trappkantlist

Trappkantlist

Trappa upp, trappa ner: för säkert fäste och eventuellt anpassning av olika tjocka golv vid trappan passar trappkantlister perfekt. Hög belastbarhet och säkerhet efter monteringen är det som utmärker dessa lister.

Slutprofil

Slutprofil

En änd-, ram- eller slutprofil är en perfekt profil för vägganslutningar och även som avslutning för en golvbeläggning vid balkongdörrar.

Så monterar du övergångsprofiler

Montering av övergångsprofiler

Steg 1

Där olika golvbeläggningar stöter mot varandra blir det lätt en kant som man kan snubbla på, exempelvis i dörröppningar. Med så kallade övergångsskenor kan du täcka över sådana kanter. Kapa övergångsskenan så att den passar till dörrens mått. Tjockleken på dörrkarmen som tas bort kapar du av från skenans längd.

Montering av övergångsprofil

Steg 2

Sätt i grundskenan i utskärningen i golvet (håll kantavståndet!). Markera och borra plugghålen. Skruva fast skenan.

Montering av övergångsprofil

Steg 3

Lägg ut en expansionsfog med 10mm träremsor och lägg trägolvet utefter denna fog. Tryck sist av allt in täcklisten i övergångsskenan. Klart!

Så monterar du profiler för pluggning

Vill du inte se borrhål eller skruvhuvuden? Profiler med pluggfästning ger en optimal och kontinuerlig hållning av profilen. Dessutom har de den elasticitet som krävs för en nivålös anpassing av profilen när det gäller höjd och lutning.

Montera profiler för pluggning

Steg 1 – borra hålen

Ta bort det gamla golvet först av allt. Borra sedan ett hål med en borr 6mm i diameter (tänk på expansionsfogen!). Använd alla medföljande pluggar. Hålavstånden kan väljas valfritt, de två yttersta hålen ska vara så långt i ytterkant som möjligt. Ta bort borrdammet och kontrollera djupet på borrhålet (= plugglängd + 1cm).

Montera profiler för pluggning

Steg 2 – stick i pluggarna och fäst profilen

Skjut in alla medföljande pluggar i profilens spår. Rikta in pluggarna ovanför borrhålen. Tryck fast profilen och pluggarna gemensamt i borrhålen och fäst den jämnt på golvet. Slå fast profilen med en slagkloss. Klart!

Demontera pluggprofilen
För demontering med hjälp av en spackelspade måste du dra den noggrant under profilen till de enskilda plugghuvudena. Slå sedan av pluggen med en hammare på det stället. Använd nya plugg för att montera profilen på nytt.

Så monterar du profiler med clips

Ett clipsystem fungerar med en bågtandat led som hakar i som en kulled i profilen. På så sätt blir profilen extremt belastningsbar, har inga skruvhål och är även enkel att demontera.

montera profiler med clips

Steg 1 – limma och rikta in basprofilen

Det bästa är att limma basprofilen på underlaget. Använd ett montagelim (vid bra betong eller på trä) eller tvåkomponentslim (vid dålig betong och porösa expansionsfogar) till detta. Justera in basprofilen i limbädden och ta försiktigt bort överflödigt lim. Tänk på att hålla expansionsfogen mellan golvbeläggning och profil. Limmet måste vara helt torrt innan du hakar i överprofilen fullständigt.

Montera profil med clips

Steg 2 – skruva fast basprofilen och fäst överprofilen

Rita dit borrhålen (tänk på expansionsfogarna!). De yttersta borrhålen bör sitta så lågt utåt som möjligt, max 4cm från kanten. Använd skruvar med kullrig skalle till monteringen. Lägg överprofilen på basprofilen och tryck fast den så att den hakar i. Beroende på behov anpassar sig profilen automatiskt till höjdskillnaden tack vare leden. Fäst överprofilen med hammare och slagkloss.

Demontera clip-profilen
För att demontera med en spackelspade måste du dra den försiktigt under profilen och efter 20cm dra upp den försiktigt. När överprofilen hakar ur på grund av den inbyggda bågtänderna är det bara att dra bort profilen. Överprofilen kan monteras på samma sätt igen efter att den demonterats.

Så monterar du profiler med skruv

Skruvade profiler gör att de sitter fast runt om och ger ett perfekt fäste i den tillhörande sockeln. Ett skarvlöst och hållbart fäste samt en steglös höjdinställning och lutning är garanterad.

Montera profil med skruv

Steg 1 – montera basprofil

Limma eller skruva först fast basprofilen på underlaget. Rikta in basprofilen när du skruvar fast den (beakta expansionsfogen!), borra 5mm hål genom skruvhålen på profilen, fäst pluggarna och skruva fast. Använd ett tvåkomponentslim eller ett annat mycket starkt lim när du limmar fast. Låt limmet torka helt när profilen satts fast.

Montera profillister

Steg 2 – lägga överprofilen och fästa den

Sätt dit basprofilen på överprofilen. Överprofilen anpassar sig automatiskt till höjdskillnaden. Fäst sedan överprofilen med passande borrskruvar i skruvhålen på profilen. Valet av skruvar beror på uppbyggnadshöjden (beakta tillverkarens angivelser!). Dra helst åt skruvarna med en batteridriven skruvdragare (med vridmoment) och tryck samtidigt lite lätt.

Demontera skruvprofilen
För att demontera behöver du bara skruva ut skruvarna igen.

Så monterar du kabelkanaler

Montera kabelkanaler

Steg 1 – montera basprofil och skyddsledare

Skruva eller limma fast basprofilen (se skruvprofil). Om strömförande ledningar läggs i kabelkanalen måste profilen jordas med en skyddsledare av en expert. Lägger du flera kanaler efter varandra bör dessa kopplas ihop med kabelbryggor. Data- och högtalarkablar behöver ingen skyddsledare.

Montera kabelkanaler

Steg 2 – lägga i kablarna och fästa överprofilen

Lägg kabelledningarna i kabelspåret på basprofilen. Samla ihop flera kablar till en bunt var 30:e cm. Ledningarna får inte kapas eller förlängas inne i kabelkanalen! Lägg på överprofilen, försäkra dig om att inga kablar sitter i kläm. Välj passande borrskruvar och fäst överprofilen på basprofilen med en batteridriven skruvdragare (mellersta vridmomentet). Klart!

Så monterar du trappkantlister

Montera trappkantlist

Steg 1 – förbered trappstegen och skruva fast basprofilen

Jämna ut trappstegen med ett reparationsspackel om det behövs. Skär till sättstegen och limma fast dem på trappstegen. Lägg nu på bas- och överprofilen och skruva fast. Tryck fast överprofilens lodräta vinkel mot sättsteget och borra hål i trappsteget genom skruvhålen på basprofilen med ett 5mm tjockt borr. Skruva fast profilen med pluggar (utan plugg på trätrappor).

Montera trappkantlist

Steg 2 – lägg planstegen och sätt fast överprofilen

Ta bort överprofilen och limma eventuellt fast ett dämpningsunderlag (2mm) på trappstegen för att jämna ut materialtjockleken till basprofilen. Kapa beläggningen för plansteget och limma fast det också. Lägg på överprofilen och fäst den med de passande borrskruvarna. Slå fast överprofilen med hammare och slagkloss och dra åt borrskruvarna. Klart!

Demontering av skruvprofiler
För att demontera skruvprofiler kan de fästa skruvarna enkelt skruvas ut igen.

Mer om golv

Så lägger du laminatgolv

Laminat är en golv med många fördelar: det är slittåligt, lättskött, finns i ett stort urval med många olika utseenden till bra pris och är lätt att lägga. Vi visar dig hur du lägger laminat, vilket material och vilka ve ...läs mer

upp