0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 02:55. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på när du väljer sockellister

Att tänka på när du väljer sockellister

Ditt nya golv ger inte ett bra helhetsintryck förrän du hittat de rätta sockellisterna. Dessutom förhindrar avslutningslister mellan golv och vägg att det kommer in smuts i expansionsfogen, eller att man slår emot väggen så den blir smutsig t. ex. när man rengör eller dammsuger golvet.

Vilken typ av sockellist ska jag välja?

Vita lister är moderna och mycket populära. Men det är inte bara färgen på listerna som påverkar effekten i rummet utan även höjden och formen. Nedan kan du se de vanligaste sockellisterna och dess olika form. Vilken färg, höjd och form du sedan väljer på dina lister är en ren smaksak!

Se HORNBACHs sortiment av lister här >>

 • 
			Sockellist vit

  Allmogesockel i vitmålad furu

 • 
			Sockellist vit

  Allmogesockel i vitmålad furu

 • 
			Sockellist vit

  Vitmålad funkissockel i furu

 • 
			Sockellist vit

  Vitmålad funkissockel i furu

 • 
			Sockellist vit

  Slät standardsockel i vitmålad furu

Vilka formdelar ska jag välja?

Kompletterande till sockellister finns det även passande formdelarna i olika varianter. Gavlar, inner- och ytterhörn samt mellanstycken finns det för det mesta med ytor som passar utseendemässigt till listerna. Det finns formdelar i mässing-, aluminium- eller guldnyanser som sätter optiska highlights i rummet, men även mer klassiska nyanser som vita och träfärgade. Vanligast är att välja formdelar i samma nyans som själva listen, men även vilka formdelar du väljer är en ren smaksak!

Se HORNBACHs utbud av av formdelar här >>

Formdelar lister

Tips:

Slut på kabeltrassel! Golvlister med inbyggda kabelkanaler är jättebra att för att gömma högtalar- och antennkablar, eller andra längre sladdar.

Tips för montering av sockellister med clipsystem

Det finns många olika sorters lister och monteringssystem. Ett clipsystem (för laminat- och äkta trälister) som du kan montera listen snabbt och enkelt på, utan synligt montage, har visat sig vara särskilt bra. När du monterat den speciella hållaren inklusive kabelkanalen kan du enkelt klicka fast listen, och därefter är den lätt att ta bort igen. Vi har gjort en sammanfattning av de viktigaste monteringstipsen för monteringen av detta speciella system.

Sockellist-clippen kan antingen skruvas fast på väggen, limmas med vanligt PUR-lim som finns i handeln, eller nitas fast med en spikpistol. Därefter är det bara att klicka fast listen i hållare och vid behov ta bort den igen, respektive demontera clipsystemet igen. Vid montering på vägg rekommenderas ett avstånd på 25-50cm mellan clipsen – på så sätt behövs 2 till 4 clips per löpmeter sockellist.

Fördelar med clipsystemet:

 • Kan även användas vid sneda väggar och oregelbundet murverk.
 • Speciell låsningsteknik förhindrar att listen lyfter från golvet.
 • Snabb, enkel och dold monterings- och demonteringsbar

Så monterar du sockellister vid hörn

Steg 1 – Mät först på innerhörnets sida.

Steg 2 Kapa sedan listen med innergerering och fäst denna på väggen.

Steg 3 – Mät nu väggdelen för nästa list med hjälp av en vinkel.

Steg 4 – Kapa liständen till innerhörnet med innergerering och änden till ytterhörnet med yttergerering. Passa in listen och fäst den på väggen.

Steg 5 – Mät sedan ut vinkeln för nästa väggdel.

Steg 6 – Kapa liständarna enligt hörnena till antingen inner- eller yttergerering och fäst de på väggen.

Rosetter för elementrör är tvådelade och finns tillgängliga i alla färger. Båda delarna placeras runt elementröret och trycks sedan ihop.

Observera:

Sockellister skruvas alltid fast på väggen och inte i golvbrädorna!

Mer om golv

upp