Steg för steg-guide

Så målar du på kakel

Så målar du på kakel

Går det att måla på kakel? Svaret är ja, och det är inte särskilt svårt! Om du har gammalt kakel som du vill fräscha upp, utan att behöva renovera väggarna helt, är kakelfärg ett bra alternativ. Här visar vi hur du målar om ditt kakel – steg för steg.

Detta behöver du till ditt projekt

Måla kakel – steg för steg

01

Börja med att ta bort allt som är möjligt från väggarna. Det som inte går att plocka bort skyddas bäst med täckplast och maskeringstejp. Om du ska måla kaklet i ett badrum med badkar, täck även detta med täckplast.

 Måla kakel
02

Skär upp de gamla silikonfogar med exempelvis en brytbladskniv och dra loss dem.

 Måla kakel
03

Slipa kakelplattorna lätt med sandpapper med korninghet 240. Rengör sedan kakelplattorna noga med målartvätt, och låt dem torka i minst 90 minuter. Plattorna måste vara torra, rena och fria från fett innan målning.

 Måla kakel
04

Kakelplattor målas med fördel med 2-i-1 kakelfärg – då slipper du använda dig av en grundfärg. Rör om färgen ordentligt med en omrörningspinne. Häll sedan färgen i ett tråg, för att få upp en jämn mängd färg på rollern.

 Måla kakel
05

Börja med att måla fogarna med en pensel. Men måla inte fler fogar än att du hinner gå på med rollern innan färgen torkar.

 Måla kakel
06

Applicera det första färgskiktet på själva kakelplattorna med lackrollern, medan lacken i fogarna fortfarande är våt – ju jämnare du målar med rollern, desto bättre blir slutresultatet.

 Måla kakel
07

Låt första färgskiktet torka i cirka 12 timmar. Nu är det dags att lägga den sista strykningen med färg. Gör på samma sätt som första strykningen. Tänk på att ytan är yttorr efter 12 timmar, men det dröjer cirka 3-5 dagar innan den tål belastning och vattenstänk.

Avsluta med att lägg ny sanitetssilikon på de ställen där du tog bort den gamla. Ditt projekt är nu klart!

Läs mer om hur du lägger silikon här >>

 Måla kakel

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.


Mer om målning