0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-27 klockan 14:02. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på vid renovering av badrum

Att tänka på vid renovering av badrum

Är det dags att renovera badrummet? Här hittar du tips och råd till din kommande badrumsrenovering och vad du bör tänka på innan du börjar renovera ditt badrum.

Enkel badrumsrenovering

Har du varken råd eller lust att göra en omfattande renovering av badrummet, men känner ändå att du vill förnya det? Då är en enkel badrumsrenovering något för dig. Nedan hittar du tips på hur du enkelt kan fräscha upp och förnya ditt badrum – utan att det behöver kosta skjortan.

Renovera badrum

1. Gör en ordentlig städning

Genom få bort gamla förpackningar samt andra saker som tar onödig plats och står och samlar damm, kan badrummet kännas som nytt! Tips på ett ordentligt röj i badrummet:

Rensa badrumsskåp och hyllor

Gör rent badkar/dusch och rensa från prylar

Tvätta duschdraperiet

Byt ut gamla urtvättade handdukar och badrumsmattor mot nya fräscha

Pynta med gröna växter

2. Fixa till badrumskaklet

Om du har kakel i ditt badrum kan du enkelt förnya det genom att sätta upp kakeldekor och fräscha upp fogarna. Det går också att måla kakel, så länge det inte sitter i våtzon 1 (ytor i och runt dusch och badkar). Undvik att måla på våtrumsmattor. Våtrumsmattor innehåller plaster som i sin tur innehåller mjukgörande medel. Om du målar på en våtrumstapet kan du därför ha oturen att färgen aldrig riktigt känns torr – utan klibbar. Vilket inte är särskilt kul när det fastnar damm från handdukar och dylikt i färgen.

Se vår guide ”Så målar du på kakel” >>

Se vår guide ”Förnya gamla kakel- och klinkerfogar” >>

Renovera badrum
Renovera badrum

3. Byt ut tvättställsblandare & duschblandare

Har du varken råd eller lust att byta ut hela tvättstället och duschen, kan en sådan enkel sak som nya blandare göra underverk.Tänk dock på att den nya duschblandare behöver ha samma CC-mått som den gamla. Standardmåttet i Sverige för duschblandare med dolda rör är 160mm. Vid synlig rördragning är det vanligaste måttet 40mm, men det kan dock variera. Det är därför viktigt att du mäter ut CC-måttet innan du köper en ny duschblandare. Du mäter från mitten av det ena röret till mitten av det andra röret, för att få fram CC-måttet.

Se vårt sortiment av tvättställsblandare >>

Se vårt sortiment av duschblandare >>

4. Byt ut detaljerna i badrummet

Små detaljer gör stor skillnad! Vi rekommenderar därför att du byter ut detaljerna i badrummet för en ny och fräsch känsla. Tips på detaljer du kan byta ut till nytt:

Renovera badrum

Omfattande badrumsrenovering

Det finns en del frågor som kan vara bra att besvara innan du påbörjar din omfattande badrumsrenovering. Allt för att badrummet ska vara så välplanerat som möjligt. Nedan hittar du frågor som kan vara bra att besvara samt tips på vad du bör tänka på innan du börjar din badrumsrenovering.

Frågor som kan vara bra att fundera över:

 • Behöver jag eluttag i badrummet?
 • Passar dusch eller badkar bäst för mina/våra behov?
 • Ska jag välja en vägghängd eller golvstående toalettstol?
 • Vilket kakel och klinker ska jag välja? Hitta inspiration till kakel och klinker för badrum >>
 • Har möblerna jag tänkt köpa tillräckligt med plats för mina badrumsprylar?
 • Är ytan på badrumsmöbeln lättskött eller ser man snabbt fingeravtryck?
 • Kan man utöka badrumsserien? Det är praktiskt om du behöver mer plats med tiden.

Badrumsinspiration
Planera badrumsrenovering

Tips & råd:

 • Djupa badrumsmöbler har extra mycket förvaringsutrymme.
 • Det är praktiskt med badrumsmöbler som redan har ett inbyggt tvättställ.
 • Tänk i förväg på hur många personer som använder badrummet regelbundet och om barn, gamla eller funktionshindrade personer finns bland dem. Så att det kan anpassas till deras speciella behov (låga badrumsmöbler, rullstolsanpassat och så vidare).
 • Ställ inte in allt för mycket möbler i badrummet. Risken är att det blir trångt och ser stökigt ut.
 • Utnyttja hörn och nischer.
 • Tänk på att det måste finnas god ventilation. En dörr med luftspjäll, ett luftschakt med fläkt eller ett fönster som öppnas regelbundet.
 • Dörrar och lådor med Soft-Close och inbyggd belysning är ytterligare praktiska detaljer.

Renovera badrum – de fyra förberedande stegen

1. Klargöra behov och välja stil
Vad finns det för speciella behov? Är det en gästtoalett som ska inredas eller ett komplett badrum? Olika behov kräver olika inredningar. I samband med att behov kartläggs, är det bra att bestämma vilken stil badrummet ska ha.

Inspireras inför ditt val av badrumsinredning >>

2. Mäta och skissa
Planera ditt badrum genom att mäta och rita upp en skiss av badrummet. Ta sedan reda på vilka mått inredning du ska köpa har, och lägg in i skissen. Detta för att säkerställa att din valda inredning får plats i badrummet och för att få en uppfattning hur slutresultatet kommer att bli. Tänk på att det är lättare att lägga tid på en skiss än att i efterhand rätta till fel!

3. Skriva inköpslista
Skriv en inköpslista med allt du behöver till ditt projekt. Titta runt i butiken ( varuhus eller på webben) och ersätt eventuellt de produkter som inte uppfyller dina förväntningar.

4. Börja ditt projekt
Köp allt du behöver för ditt nya projekt – antingen på webben eller i ditt närmsta varuhus. Välj själv om du vill hämta din order i varuhuset eller få de hemskickade. Sedan är det bara att påbörja ditt badrumsprojekt – lycka till!

Planera badrumsrenovering

Tips som gör badrummet extra användbart

 • Sätt dolda eluttag inne i väggskåp och kommoder till hårtork, rakapparat och eltandborstar, så slipper du att ha dessa framme. Eluttagen monteras på väggen och sedan sågas ett hål i baksidan av skåpet.
 • Planera in en nattbelysning så att både barn och vuxna lätt hittar till toaletten utan att behöva tända i taket.
 • En del dyr kosmetika och läkemedel bör förvaras kallt. Varför inte placera ett minikylskåp i badrummet till detta?
 • Dubbla handfat kan vara guld värt för att undvika krockar i badrummet morgon och kväll.
 • Glöm inte ett välplacerat eluttag till radio eller mobilladdare.
 • I större familjebadrum, fundera på om toaletten kan byggas avskilt så att flera kan använda badrummet samtidigt. Samma sak gäller duschen i tonårsfamiljer.

Renovera badrum

Ge ditt renoverade badrum det där lilla extra

Läs mer om att lägga golvvärme >>

Badrumsinredning

Förvaringsmöjligheter för badrum

badrumsinredning

 • Högskåp kan monteras antingen på väggen eller golvet och har mycket förvaringsutrymme.
 • Väggskåp har plats för allt möjligt och kan monteras i passande höjd.
 • Ett badrumsunderskåp (utan utskärning för vattenlås och liknande) samt tvättställsskåp (med utskärning för placering under tvättstället) är en platssparande och ytterst praktisk installation. Tänk på att mäta ordentligt i förväg.
 • Behöver du praktiska tillbehör till badrumsmöblerna? Med korgar och lådor skapar du ordning och får en bättre badrumsförvaring.
 • Ett måste inne i badrummet är en spegel. Med ett spegelskåp får du både förvaring och spegel i ett.

Frågor & svar om att renovera badrum

Vad räknas som våtutrymme?

Våtutrymme avser golv och väggar i badrum och duschrum samt golv i toalettrum, tvättstugor och utrymmen med varmvattenberedare.

I badrum och duschrum ställs i regel krav på vattentäthet hos golv och väggar. I toalettrum, tvättstuga och utrymme med varmvattenberedare räcker det normalt sett med tätskikt på golv med ett uppvik på vägg.

Vilka våtzoner finns i ett badrum?

Badrum delas in i olika våtzoner. Hela golvet och utrymmet i, och omkring själva duschutrymmet eller badkaret räknas som våtzon 1. Våtzon 2 börjar en meter ut från duschen/badkaret. Försäkringsbolagen ställer krav på att all infästning i våtzon 1 utförs på ett fackmannamässigt vis och att man strikt följer Byggkeramikrådets branschregler för våtrum.

Våtzoner badrum
Får man borra hål i badrum?

Ja, det får man. Har du inte möjlighet att limma upp hyllor och dylikt i badrummet, kan du borra. Men det kräver tätning, då du bryter tätskiktet när du borrar i väggarna. Om du bor i en hyresrätt bör du först kolla med din hyresvärd, om det är okej att du borrar i badrummet.

1. Fyll varje borrhål med silikonmassa.

2. Tryck dit pluggen.

3. Fyll pluggen med silikonmassa.

4. Skruva.

Observera: Använd inte en slagborrmaskin när du borrar i kakel. Det finns en stor risk att kaklet spricker om du använder en slagborrmaskin.

Infästning badrum
Hur högt bör man montera en spegel i badrummet?

Optimal monteringshöjd för en badrumsspegel beror naturligtvis på brukaren och spegelns mått, men vi rekommenderar att spegeln monteras så dess överkant hamnar 2m från golvet.

För att få en bra spegelbild utan skuggor, måste ansiktet belysas framifrån. Om badrumsspegeln inte har integrerad belysning, kan du komplettera med en separat lampa som är anpassad för badrum.

Montera badrumsspegel
Montera duschblandare och takdusch – vad bör man tänka på?

 • Normal höjd att montera duschblandaren är ungefär 110cm från färdigt golv.
 • Har du utanpåliggande rör är det viktigt att se till att takduschen har justerbara fästen i djupled, då detta bygger ut cirka 20mm extra från väggen.
 • De flesta takduschar är anpassningsbara i höjdled, för att passa även om du har något lägre i takhöjd.

Mer om badrumsrenovering

upp