0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-16 klockan 18:56. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt sorts kakel och klinker

Lästid: 7 min.
Välja kakel och klinker

Mångfalden av kakel & klinker kan verka obegränsad, eftersom det för varje smak och livsstil finns matchande kakel- och klinkerplattor. Men innan du kan välja plattor, måste några frågor besvaras: Vilket kakel eller klinker är bäst lämpad för min stil och min ordning? Vilka plattor kan kombineras med varandra? Och vilka plattor är bäst lämpade för vilka områden? Här presenterar vi några plattvarianter och ger svar på dina frågor. Klara, färdiga, kakla!

Att tänka på när du väljer kakel och klinker

 • Kvalité
  Ett högre pris för kakel och klinker innebär oftast en längre livslängd. HORNBACH lägger värde på högsta kvalité och saluför därför bara kakel och klinker av 1:a sortering.
  Läs mer om olika kvalitéer på våra kakel och klinker >>
 • Utseende
  Det finns mängder av kakel och klinker med olika utseenden, former och färger. Hitta inspiration och tips om vilket kakel och klinker som passar i ditt hem.
  Kakel- och klinkerinspiration >>
 • Utrymme
  I vilken miljö ska ditt kakel eller klinker sitta? Beroende på om du ska sätta kakel, mosaik eller lägga klinker i ett våtutrymme, utomhus eller i ett kök är olika slags kakel och klinker lämpliga till olika typer av utrymmen. Som tumregel gäller: Ett utrymme bör vara ljusare från botten till toppen; Golv - vägg - tak. Men det finns undantag; högt i tak kan tåla ganska mörka väggar och tak – men slutligen avgör din smak! Stora ljusa kakel och klinker ger ett rum mer bredd. Läs mer om vilka typer av kakel och klinker som passar i vilka utrymmen nedan.

Tips:

Vid beräkning av vilken mängd kakel eller klinker du behöver kan du ta hjälp av informationen på förpackning. Innehållet per kartong anges som total läggningsyta ( exemplevis 1m²).

Välj rätt typ av kakel och klinker för kök

Köket är inte längre bara en plats där det lagas mat. Rummet blir allt viktigare, eftersom hela familjen ofta träffas här. Därför bör utformningen av köket planeras noga. Väggar och golv i köket används mycket, därför ställs det också höga krav på dess kakel och klinker. Det börjar med nötningsgrupp och slutar med halkskydd – vilka kvalitéer och egenskaper ditt nya kökskakel och klinker bör ha, hittar du på sidan Så tolkar du symbolerna på våra kakel och klinker >>

Att sätta kakel i köket är väldigt populärt då det inte bara är snyggt utan även lätt att underhålla! Vid köksdelen där det lätt blir fettstänk på väggarna är kakel ett utmärkt alternativt. Även att lägga klinker i köket är ett bra val då det är ett slittåligt golv som håller länge, och som även detta står emot fettstänk och väta. Det finns en sak du behöver tänka på innan du väljer kakel eller klinker till köket. Köket ett utrymme som har en relativt hög belastning och du bör därför välja klinker som tillhör nötningsgrupp 4. Till väggarna räcker det med nötningsgrupp 1.

Kakel och klinker till kök vidareutvecklas konstant. Där man tidigare brukade sätta små och ljusa plattor, sätter man nu stora plattor i grått, svart eller antracit. Du bör dock tänka på att att ljusa plattor kan få rummet att verka större, och mörka plattor kan få det att kännas mindre. Mosaik är dock fortfarande populärt i kök då det är lättskött, och i kombination med stora klinkerplattor gör det sig riktigt bra. Vilket kakel och klinker du väljer till köket beror i slutändan helt på din personliga smak.

Inspireras inför ditt val av kakel och klinker för kök >>

Kakel och klinker kök

Tips:

Med en harmonisk kombination av två typer av kakel eller klinker kan du uppnå stora effekter. Till exempel: utrycksfulla retroklinkers tillsammans med enfärgade plattor, eller varför inte en kombination av färgstarka kakelplattor med klassiskt vita.

Välj rätt typ av kakel och klinker för badrum

I rum med våtutrymmen som exempelvis badrum, används kakel och klinker eftersom de är vattentäta, lätta att rengöra och extremt tåliga. Golvklinker är kanske viktigast, men även väggen kan täckas med kakelplattor. Antingen kaklar man väggarna helt, eller endast delar av dem. Exempelvis enbart i duschen eller halvvägs upp på alla badrumsväggar.

kakel och klinker badrum

Badrumskakel måste uppfylla högre krav än till exempel kakel i vardagsrummet. Ytan måste vara vattenavvisande och skydda golvet och väggarna från vattenstänk. Först då kan farlig mögeltillväxt motverkas. Halkskydd spelar stor roll i badrummet eftersom lämpliga klinkers förebygger halkning och kan förhindra allvarliga skador.

Idag erbjuds massor av möjligheter för att designa ditt badrum med kakel och klinker – från natursten till mosaik till klinker med träutseende. Kakel och klinker finns i en mängd olika färger där grått, vitt och beige hör till de vanligaste. Svarta plattor i kombination med vita inslag ser modernt och stilrent ut. Starkt färgade kakel blir mer och mer populärt, kombinera dem gärna med neutrala färger, exempelvis klassiskt vita kakel.

Inspireras inför ditt val av kakel och klinker för badrum >>

Tips:

Har du ett litet badrum? Med stora klinkerplattor kan du få de minsta rummen att se större ut.

Välj rätt typ av klinker för vardagsrum och sovrum

Klinkers är inte enbart för badrum och kök! Det går lika bra att lägga klinker i vardagsrummet och sovrummet. Särskilt i kombination med golvvärme, eftersom plattorna har hög värmeledningsförmåga.

Nu har det blivit populärt med klinker i vardagsrummet, exempelvis klinker med träutseende, eftersom de är ett perfekt alternativ till parkett och laminatgolv. De har ett naturligt och rustikt utseende och utstrålar både komfort och värme. Även i vardagsrummet och sovrummet kan du använda allt från småskalig mosaik upp till stora klinker i XXL-format när du vill formge ditt hem.

Särskilt i ett öppet vardagsrum är klinker perfekt för golvet. Här kan du läsa om kakel och klinker för både inne & ute, som passar både vardagsrum och uteplats!

Se vårt sortiment av klinker som lämpar sig för vardagsrum och sovrum >>

Klinker träutseende

Välj rätt typ av klinker för hall

klinker hall

Att lägga klinker i hall är väldigt populärt. Främst för att klinker är optimalt ihop med golvvärme, men också av den praktiska anledningen att klinker är tåligt och lätt att underhålla. Ett hett tips är att välja ett lite mörkare klinker för att dölja all smuts som lätt dras in i en hall.

Utrusta hall, kök och vardagsrum med samma klinker och uppnå på så vis en enhetlig och lugn helhetsbild!

Inspireras inför ditt val av kakel och klinker för hall >>

Mer om kakel och klinker

Så lägger du klinker

Dags att lägga klinker? Då är det viktigt att allt först förbereds ordentligt före läggningen. Ett bra underarbete är A och O om du vill få ett plant och hållbart golv. I vår arbetsbeskrivning går vi igenom alla steg för ...läs mer

upp
HORNBACH