0 Önskelista 0 Varukorg

Skära och borra i kakel och klinker

När du sätter kakel eller lägger klinker går raderna inte alltid jämnt upp. Dessutom måste urtag göras för armaturer, och hål borras eller skäras i plattorna för rör och liknande. På grund av den höga ytspänningen kan du inte bara såga eller borra i plattorna hur som helst, då går de oftast sönder. Därför får du veta här om de viktigaste tricken och handgreppen när det gäller att bearbeta plattor.

Skära och borra i kakel och klinker

Skapa öppningar i en klinkerplatta

Det finns olika metoder för att skapa öppningar (exempelvis för värmerör) i kakel- och klinkerplattor. Vid alla metoder är det viktigt att exakt märka ut hålets mittpunkt.

  • Cirkelsåg för kakel och klinker
    Om du behöver hål i många olika dimensioner är det en fördel att använda en justerbar cirkelsåg för kakel och klinker. Den skär exakta cirkelformade öppningar i plattan och passar för en diameter för upp till ca 90mm.
  • Hålsåg för kakel och klinker
    Hålsåg för kakel och klinker använder du för att borra hål för exempelvis kontakter. De säljs i standardstorlekar för de vanligast urtagsstorlekarna.
  • Glasborr eller hårdmetallborr
    För mindre hål, exempelvis för kabelgenomdragning, kan du även använda en glasborr eller en vass hårdmetallborr.

Borra i plattor

Markera stället som ska borras med en körnare. Använd en 3 till 4mm tjock stenborr för att förborra. Borrmaskinen får inte vara inställd på hammarläget, då kan plattan spricka! Det fungerar bättre med en sladdlös skruvdragare (7,2 Volt). Om plattan är genomborrad använder du den slutgiltiga borrtjockleken.

borra i kakel

Kapa kakel och klinker

En kakelskärare är idealisk för raka snitt vid kapning! Plattan läggs in i kakelskäraren så att plattans ovanyta kan ristas på lämpligt ställe. Ofta har skärarna en brytriktning. Om inte, får du ett rakt brott över en underliggande kant.

skära i kakel och klinker

Urtag i plattans kant

Urtag i plattans kant "tuggar" du bäst ut med en papegojtång. Öva först detta på en restplatta. Senare kan du täcka de oregelbundna kanterna med en täckplatta. Rena snitt får du med specialsågblad eller -trådar som spänns en i bygelsåg eller elektrisk sticksåg.

urtag i kakel
Se HORNBACHs stora sortiment av kakel- och klinkerverktyg Köp kakel- och klinkerverktyg i webbshoppen

Mer om att sätta kakel, mosaik och lägga klinker

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x