Steg för steg-guide

Så sätter du kakel

Så sätter du kakel

Planering och underarbete är A och O! I vår steg för steg-guide för att sätta kakel visar vi vad du behöver tänka på innan du sätter igång att kakla och sedan hur du sätter själva kaklet. Oavsett om du ska sätta kakel i köket, badrummet eller i en helt annan miljö. Vad väntar du på? Sätt igång!

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

Av försäkringsmässiga skäl bör hantverk i våtrum vara fackmannamässigt utfört. Är du osäker – rådfråga en behörig hantverkare.

Sätta kakel – steg för steg

Vår steg för steg-guide innehåller den information du behöver för att lyckas med ditt kakelprojekt – med allt från hur du förbereder underlaget till hur du sätter kakelplattor och fogar.

Planering och underarbete

01

Först mäts rummet så att du kan bestämma rätt mängd material. Det är lättare om du gör en grov skiss innan du sätter igång. Kontrollera att väggarna är jämna med en helt rak linjal eller vattenpass. Kontrollera även så att golvanslutningen är jämn.

Sätta kakel steg 1
Sätta kakel steg 1
02

Sprickor och fogar måste sedan spacklas. Använd lämpligt spackel för underlaget. För att skydda mot stänk kan du tejpa runt dörrar och fönster med skyddsfolie. Absorberande ytor, som exempelvis gipsskivor på väggtoalettelement, måste behandlas med djupgrund före kakelsättning.

Sätta kakel
Sätta kakel
03

Planera därefter kakelmönstret inför själva plattsättningen. Det blir snyggast om plattorna är ordnade symmetriskt. När du sätter dit kakelplattorna bör du sträva efter att placera dem symmetriskt runt tvättställ och andra sanitärobjekt.

Sätta kakel steg 3
Sätta kakel steg 3

Tips: Beräkna fogbredd

Ju högre materialets måttolerans (exempelvis grovkeramik), desto större blir även fogbredden.
Det finns en rekommenderad fogbredd för varje kakel/klinker. Mer information finns i respektive produkts beskrivning. Bästa möjliga fogbredd som passar till plattornas storlek beräknar du enligt följande:

Typ av kakel/klinker Fogbredd
Keramikplattor till 150mm kantlängd 2mm
Keramikplattor från 150mm kantlängd 2-8mm
Spaltplattor/klinker 4-10mm
04

Ytorna i duschen och badkaret måste tätas noggrant mot vatten. Vattenanslutningar förses med tätningsmanschetter. Självhäftande manschetter är särskilt praktiska. Det upprättgående hörnet förseglas med självhäftande tätningsband. Dra av en bit av den bakre skyddsfolien och starta uppifrån med tätningsbandet. Bandet bör klistras jämnt på båda sidor av hörnet. Markera sedan ytan där du vill kakla på väggen (med ett tillägg på 10cm). Här kan du med fördel använda en korslaser.

Sätta kakel steg 4
Sätta kakel steg 4
05

Efter att tätningsband och tätningsmanschetter monterats, tätas duschområdet inom din markering med en flytande tätning två gånger. Applicera med en utslätande murslev (utan tänder) för tätningsmassa. Efter torkning kan du rulla ett andra lager med djupgrundning. På detta sätt kan du se var du redan varit, eftersom jobbet bör genomföras konsekvent i två lager. Stryk över de tidigare installerade tätningsmanschetterna och tätningsbanden i två lager med flytande tätning.

Sätta kakel steg 5
Sätta kakel steg 5

Kakla väggar

06

Påbörja arbetet genom att förbereda underlaget inför plattsättningen. Följ tillverkarens anvisningar och kontrollera att rätt produkter används beroende på väggmaterial och om du arbetar i våtrum eller ej.

Sätta kakel
Sätta kakel
07

Om väggen ska kaklas från golv till tak börjar du vid golvet med en rad helt kakel. Om du planerat att kaklet ska sluta i en viss höjd börjar du på denna höjd med hela kakelplattor (markera höjden innan).

Sätta kakel steg 7
Sätta kakel steg 7
08

Sprid ut fix över delar av väggen och fördela med fixkam. Börja med en mindre yta. Allt eftersom du får upp farten kan du sprida fix över större ytor.

Sätta kakel steg 8
Sätta kakel steg 8
09

Sätt därefter kakelplattorna mot fixet och tryck samtidigt fast dem. Se till att du inte sätter kakelplattor där det inte finns något fix. När alla kakelplattor är på plats skall fixet torka innan fogning. På väggar är den normala fogbredden 2-3mm.

Sätta kakel steg 9
Sätta kakel steg 9

Observera:

Av tillverkningstekniska skäl är det möjligt att det uppkommer färgavvikelser mellan enfärgade plattor, dekorer och nivåplattor och sockellister. Därför ska du med tanke på brännfärgen ta plattor från flera olika kartonger för att skapa ett harmoniskt slutresultat.

10

Använd kakelsnöre för att få kaklet att sitta helt vågrätt. Spänn snöret mellan två ändplattor, då får du en noggrann sättning utan extra markeringar. Du ser på foglinjerna om en vägg är välkaklad.

Sätta kakel steg 10
Sätta kakel steg 10
11

Använd kakelkors för att få till en jämn fogbredd. Du kan också använda enbart kakelkryss för att få raka linjer. Se till att få jämna fogar även i inner- och ytterhörnen.

Sätta kakel steg 11
Sätta kakel steg 11
12

Vid ytterhörn låter du kakelplattan sticka ut med kakeltjockleken samt fixets tjocklek. På den andra väggen skärs kakelplattan av så att fogbredden bibehålls.

Sätta kakel steg 12
Sätta kakel steg 12


Göra hål i kakelplattor

13

Det finns olika metoder för att göra hål i kaklet. Det är dock alltid viktigt att exakt märka ut hålets mittpunkt.

Sätta kakel steg 13
Sätta kakel steg 13
14

Om det behövs olika dimensioner är det en fördel att använda en hålsåg för kakel. Den passar för hål upp till cirka 90mm i diameter.

Sätta kakel steg 14
Sätta kakel steg 14
15

Kakelhålsågen lämpar sig för lite större hål, som exempelvis strömbrytare eller eluttag kräver. Tänk på att stänga av slagfunktionen på borrmaskinen.

Sätta kakel steg 15
Sätta kakel steg 15
16

Till mindre hål (kabelgenomföringar och liknande) kan du använda en kakelborr.

Sätta kakel steg 16
Sätta kakel steg 16

Fogning

17

Se till att inget fix sticker ut från fogarna. Skrapa bort eventuella fixrester (till exempel med en liten träkil).

Sätta kakel steg 17
Sätta kakel steg 17
18

Använd en blandarvisp för att blanda pulvret till fogmassan så att massan blir smidig och klumpfri.

Sätta kakel steg 18
Sätta kakel steg 18
19

Sprid ut fogmassan diagonalt över kaklet med en gummiskrapa, och var noga med att den tränger in i fogarna. Massan bör inte ha några lufthål. Ta sedan bort överflödig fogmassa och grovrengör ytan.

Sätta kakel steg 19
Sätta kakel steg 19
20

Efter att fogmassan har härdat och blivit matt rengörs kaklet först med en fuktig svamp och poleras därefter med en trasa. För att få maximal styrka i fogarna kan de hållas fuktiga under ett par dygn med exempelvis en sprayflaska. Avsluta sedan med att lägga silikon (eventuellt våtrumssilikon) i hörn och golvfogar. Ditt kakelprojekt är nu klart!

Sätta kakel steg 20
Sätta kakel steg 20

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Tips:

Det kan alltid förekomma att du efter en tid måste byta ut kakel och klinker. Därför är det inte fel att spara en del kakel och klinker som ett förråd för att möjliggöra ett byte i samma färgton även efter några år.

Mer om kakel och klinker

Så lägger du klinker

Dags att lägga klinker? Då är det viktigt att allt först förbereds ordentligt före läggningen. Ett bra underarbete är A och O om du vill få ett plant och hållbart golv. I vår arbetsbeskrivning går vi igenom alla steg för ...läs mer