Steg för steg-guide

Så reparerar du väggar

Lästid: 5 min.

Har dina väggar sett bättre dagar? Att fräscha upp väggarna behöver inte nödvändigtvis betyda en komplett renovering. I många fall är väggarna endast i behov av en lättare reparation och små brister kan åtgärdas snabbt med spackel, tapet och färg. Här visar vi hur du går tillväga!

Förberedelser

Innan du tapetserar eller målar om en vägg bör det gamla skiktet tas bort, speciellt i de fall det är tjockt. Även sprickor och hål i väggen bör spacklas igen. Om väggen är slät och utan några skador, kan du fortsätta arbetet direkt. Men tänk på att trots att väggen är fri från skador bör du alltid rengöra ytan från fläckar, fett och damm. Tips på hur du tar dig an ytor av olika material:

  • Limfärger ska tvättas av med vatten och tapetlösning, sedan ska putsen stärkas med djupgrund utan lösningsmedel.
  • Dispersionsfärg, om den fortfarande håller bra är det bara att tapetsera eller måla över.
  • Lack- eller oljefärger måste slipas av och limmas över med renoveringstapet.
  • Mjuk och sandig puts måste stärkas med djupgrund utan lösningsmedel.
  • Rost- eller vattenfläckar ska spärras av med isoleringsgrund, annars syns de igenom den nya tapeten eller den nya väggfärgen.
  • Mögel ska tas bort med bekämpningsmedel mot mögel och gnuggas noggrant av efter verkningstiden och väggen ska låta torkas.

Det här behöver du till ditt projekt

Reparera hål och sprickor i väggen – steg för steg

01

Kontrollera först väggarnas tillstånd och åtgärda helst alla skador på en gång. Ytan måste vara jämn, ren, sprickfri, bärkraftig och torr. Skadade ställen bättras ut med en lämplig reparationsspackelmassa.

Innan du spacklar, måste alla lösa putsrester tas bort med en stålborste.

Reparera väggar
Reparera väggar
02

För att reparera sprickor river du upp dem lite med en spatel, för att reparationspackelmassa ska hålla bra. För fyllning måste sprickor och hål vara dammfria.

Reparera väggar
Reparera väggar
03

Hos skadade ytor med stor uppsugningsförmåga ska dessa fuktas lite med en borste innan de bättras på.

Reparera väggar
Reparera väggar
04

Djupa sprickor som uppstått av att väggarna rört på sig, måste förstärkas. Lägg då på en remsa glasfibervävnad i spackelbädden. Dra sedan över ett till skikt ytspackelmassa och bredspackla ytan. Efter att massan har stelnat kan eventuella ojämnheter jämnas ut med slippapper.

Reparera väggar
Reparera väggar

Laga ytliga skador på väggen – steg för steg

01

Små reparationsarbeten på putsen och murverket kan utföras inomhus med en reparationsspackelmassa. Täck över golvet inför kommande arbete. Fina sprickor förstoras med målarspackel i V-form, för att kunna fyllas med spackelmassa. Rengör reparationsställen noggrant. Ta bort allt löst material, tapeter, målarfärg som lossnat och fettfläckar. En starkt sugande väggyta som puts grundmålas med djupgrund. Rör om reparationsspackelmassan före användning.

Reparera väggar
Reparera väggar
02

Större och djupare ytor spacklas i flera arbetssteg. Den maximala skikttjockleken per spacklingsomgång är 10mm. Stryk på spackelmassa efter omröring i en första arbetsomgång. Se till att det inte uppstår några tomrum. Efter att ytan har torkat kan mer spackelmassa strykas på. För att bättra ut djupare skadställen eller utbrott används helst en djupgrund. För att bredspackla ytan ska mursleven föras endast med lätt tryck över spackelmassan så att det inte uppstår några fördjupningar.

Reparera väggar
Reparera väggar
03

En ännu mer slät yta får du genom att slipa ytan efter att den har torkat. När du slipat klart och torkat av slipdammet kan du måla väggen!

Reparera väggar
Reparera väggar

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att förbereda väggar