Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 13:53. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt sorts färg

Så väljer du rätt sorts färg

Med ny färg från HORNBACH på väggar och tak kan hela upplevelsen av ett rum förändras! Fördelarna med att måla är många. Färg är lätt att arbeta med och ytor som målats tidigare är enkla att måla om i en ny kulör. I denna färgrådgivning får du reda på vilken färg som passar bäst i olika utrymmen, och om du behöver förbehandla dina väggar och tak innan målning.

Vilken typ av färg ska jag välja?

Med det stora utbudet av färg som finns kan det vara svårt att veta vilken sorts färg som passar bäst till ditt projekt. Det som vanligtvis är den största skillnanden på olika färger är glansgraden. Glansgraden står för hur blank en färg är, där 2 är helmatt och 90 är högblank. Ju blankare en färg är desto tåligare är den mot rengöring. Glans 2 används vanligtvis endast i tak där det inte ställs några krav på avtorkningsbarhet, medan glans 7-20 är vanligare på väggar inomhus. Glans 90 används för det mesta till snickerier och metall. Nedan får du reda på vilken glans som lämpar sig bäst i hemmets olika utrymmen.

Väggfärg till vardagsrum och sovrum

I vardagsrum och sovrum är den vanligaste väggfärgen en med glansgrad 7. Glans 7 är matt, men är ändå såpass tålig att den går att torka av med en fuktig trasa. Tak i vardagsrum och sovrum brukar målas med en helmatt färg med glansgrad 2 eller 3, för att undvika blänk från lampor och dylikt i taket. Takfärg med glans 2 och 3 bör endast torkas med torr trasa eller dammas av, då en våt trasa riskerar att skapa blanka fläckar i taket.

Väggfärg till kök och hall

Där man har högre krav på tvättbarhet som exempelvis kök och hall, är det bäst att måla med en halvmatt väggfärg med glans 20. Den tål rengöring och är inte känslig mot fukt. Det är även lämpligt med glans 20 (alternativt glans 7 eller 10) i kökstaket för att du lätt ska kunna tvätta bort evetuella fettstänk.

Väggfärg till våtutrymme

För våtutrymme finns en speciell våtrumsfärg som är halvblank med glans 30-40 och som tål fukt och vatten. Denna våtrumsfärg ska användas både på väggar och i tak.

Att färgsätta ett rum

Fördelarna med att måla är många. Färg är lätt att arbeta med och ytor som målats tidigare är enkla att måla om. Här ger vi dig lite tips, när du inreder ditt hem med färg, hur du kan tänka.

Använd dig av 60:30:10-regeln för att skapa en harmonisk färgsättning.

  • 60 % huvudfärg

60 % av ytan ska domineras av en huvudfärg, och användas framförallt på väggarna.

  • 30 % sekundär färg

Den här stödjer huvudfärgen och bidrar med balans och harmoni.

  • 10 % accentfärg

Den här färgen får gärna vara lite kraftfullare och djärvare, för att verkligen få rummet att lyfta.

När du målar inomhus påverkas den valda kulören alltid av faktorer som till exempel omgivning, material och ljus. En beige kulör kan till exempel uppfattas grön om det finns blå-gröna omgivande kulörer i rummet. Då kan man behöva kompensera detta genom att välja en kulör med lite rött i.

NCS Colour är företagandet bakom NCS – Natural Colour System. De är en standard som används globalt för att kommunicera färg. Har du ett NCS nummer så kan du ta med det till varuhuset så blandar vi just den färgen.

Besök HORNBACHs Färgcenter som finns i alla våra varuhus, för att få hjälp. Provmåla och kom ihåg att betrakta resultatet i aktuellt ljus.

Provburk

Du kan köpa hem en provburk med den kulör som du vill måla med så du kan provmåla hemma.

Beige och röda väggfärger

Kombinera väggfärger på ett snyggt sätt

På alla SELECTIONs locketiketter hittar du tips från våra stilexperter om vilka färger som kan kombineras harmoniskt med din valda nyans. Detta är bara två av de många kombinationsmöjligheter som SELECTION erbjuder. Du kan naturligtvis kombinera alla färger med varandra efter smak och tycke.

Är du ute efter vit färg?

Spana då in våra rekommenderade vita färger. HORNBACH Vägg och Takfärg Plus är en snövit, matt dispersionsfärg för kvalitativ vägg- och takmålning. Den imponerar med sin täckförmåga som tack vare mer vita pigment har högsta täckförmågan.

Vilken färg till vilken yta?

Ytor Behandling
Mögel
Nikotin-, sot-, fett- eller vattenfläckar
  • Om du har vattenfläckar från en fuktskada; se först till att orsaken till fuktskadan är åtgärdad.
  • Börja med mycket täckande målning med spärrgrund (2 strykningar kan behövas)
  • Måla sedan med vanlig vägg- eller takfärg med önskad glansgrad.
Gipsade ytor
Betongväggar
Tapetserade väggar
  • Ta bort löst sittande tapet. Spackla om nödvändigt.
  • Grundmåla med en förankringsgrund för att minimera risken att tapeten blåsar sig.
  • Måla sedan med vanlig vägg- eller takfärg med önskad glansgrad.

Mer om målning

upp