Steg för steg-guide

Så målar du väggar och tak

Så målar du väggar och tak

Väggar kan vara äkta konstverk – vilken stil passar dig? Låt din kreativitet flöda och formge dina väggar och tak helt efter din smak. Vi visar hur du går tillväga och ger dig värdefulla tips!

1

Måla väggar & tak – förberedelser

För att få ett bra resultat vid målning eller putsning, är en optimal grundning och val av rätt verktyg avgörande. Därför hittar du i HORNBACHs sortiment ett stort utbud av målarverktyg anpassade för alla typer av målarjobb. I regel är de angivna arbetsstegen vid målning av tak och väggar alltid desamma. Observera dock tillverkarinformation på produkten som du använder, där kan förbrukningsvärden och torktider skilja sig mellan de olika produkterna.

Hur du reparerar dina väggar visar vi dig i vår steg för steg-guide Så reparerar du dina väggar.

Varför ska man grundmåla?

  • Skapar en rå och bra häftande yta
  • Bidrar till optimal häftning av följande beläggningar
  • Mer andningsförmåga, luktar inte och kan enkelt bearbetas

Det här behöver du till ditt projekt

Måla väggar och tak – steg för steg

Förberedelser

01

Täck över alla möbler i rummet med täckplast innan du börjar måla. Lättare möbler är bäst att ta ut ur rummet. Stora och tunga möbler kan placeras i mitten av rummet. Fäst maskeringstejp på alla delar som inte ska målas, till exempel golvlister, fönster och dörrar, och täck hela golvet med golvskyddspapp.

 Så målar du väggar och tak
02

Börja nedifrån och tejpa så att remsorna överlappar varandra. Kåpor för eluttag och strömbrytare kan du ta bort efter att du har slagit av strömmen och sedan skruva fast igen efter att du målat klart. (Observera: Det får inte finnas någon risk för att någon kommer i kontakt med strömförande delar).

 Så målar du väggar och tak
03

För att få ett bra resultat måste väggen vara ren och slät. Hål och ojämnheter kan du jämna ut med väggspackel. Damma även av väggarna ordentligt. Om ytan är dammig fäster inte färgen.

 Så målar du väggar och tak
04

Porösa eller kritande underlag bör du grunda med djupgrund.

 Så målar du väggar och tak

Vi blandar din färg!

Med vår Färgbrytningsservice, som finns tillgängligt för dig i alla HORNBACH-varuhus, blandar vi den önskade färgtonen enkelt och snabbt.

Jämn färgtäckning

05

Vid målning av strukturerade väggar, till exempel på rå puts eller ytterväggar, används vanligtvis rollers med lång lugg. Den långa luggen gör att färgen lättare tränger ända in i fördjupningarna i väggstrukturen. Mindre strukturerade väggar målas med en kortluggad roller.

 Så målar du väggar och tak
06

För att uppnå ett jämnt lager med färg, bör färgrollen som doppats i färghinken inte strykas direkt på väggen. Stryk alltid av den överflödiga färgen på ett färgtråg. Endast på detta sätt täcks färgrollern jämnt med färg och det blir möjligt att stryka på färgen jämnt.

 Så målar du väggar och tak

Måla tak

07

Börja med att måla taket utmed kanterna mot väggen med en vinkelpensel. Lämna ett litet avstånd till kanten vid första strykningen. Direkt därefter stryker du ända intill kanten.

 Så målar du väggar och tak
08

Föreställ dig att taket är indelat i jämnstora fyrkantiga fält. Börja vid fönstret och måla sedan ett fält i taget. Rolla sedan de stora ytorna.

 Så målar du väggar och tak
09

Eftersom det är svårt att nå ända upp till taket bör du använda ett förlängningsskaft. Alternativt kan du använda en målarbock.

 Så målar du väggar och tak

Måla väggar

10

Arbeta alltid i riktning bort från ljusinsläppet när du målar väggar. Måla också väggen utmed kanterna mot taket med en vinkelpensel. Lämna ett litet avstånd till kanten vid första strykningen. Direkt därefter stryker du ända intill kanten.

 Så målar du väggar och tak
11

Den första strykningen ska du alltid börja dra nedifrån och uppåt. Pressa aldrig ur rollern medan du målar. Rolla 3 till 4 banor och jämna sedan till banorna ytterligare en gång utan att ta ny färg. På så sätt får du en jämn färgtäckning. Om du använder olika färger i taket och på väggarna täcker du kanterna som redan målats med maskeringstejp.

 Så målar du väggar och tak
12

Under korta pauser kan du lägga rollern på det uppochnedvända locket till färgburken. Vid längre uppehåll lägger du målarverktygen i en plastpåse och försluter den så att det inte tränger in någon luft. Efter avslutat arbete rengör du färgburkens övre kant och sluter till lufttätt så att det inte bildas en hinna på färgen. Rengör till sist målarverktygen ordentligt med vatten.

 Så målar du väggar och tak

Måla väggar i två olika färger

13

Börja med att måla taket och den övre vägghalvan med den första färgen.

 Färgövergång
14

Med hjälp av vattenpass och blyertspenna drar du sedan en vågrät linje där färgövergången ska vara. Ovanför sätter du en remsa markeringstejp hela vägen längs linjen.

 Färgövergång
15

Stryk färg 1 över skarven mellan markeringstejpens underkant och väggen. På så sätt tätar den första färgen den fina springan mellan tejpen och väggen och förhindrar att den andra färgen tränger in under tejpen och skapar en ojämn övergång.

 Färgövergång
16

När den första färgen har torkat målar du hela undre halvan av väggen med den andra färgen ungefär upp till mitten av maskeringstejpen.

 Färgövergång
17

Dra bort tejpen medan färgen fortfarande är fuktig. Ditt projekt är nu klart!

 Färgövergång

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om målning