0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-23 klockan 16:44. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Spara el – tips & råd

Spara el – tips & råd

Vad kan man göra själv för att sänka sina elkostnader? Här ger vi dig tips & råd på vad du själv kan göra för att påverka din elförbrukning och sänka dina elkostnader.

Vi står inför många utmaningar gällande elförbrukning och snabbt stigande elpriser. Att kunna få ner sina kostnader är viktigt för många och det finns faktiskt en hel del enkla tips som inte kräver speciellt stor insats – eller minskad komfort och standard. Nedan hittar du tips på enkla åtgärder i hemmet, som bidrar till minskad energiförbrukning och elkostnad.

13 tips på hur du kan sänka dina elkostnader

1. Sänk temperaturen i bostaden

Om du sänker temperaturen med 1 grad, minskar uppvärmningsenergin med 5%. Det kan också vara smart att sänka temperaturen ännu mer i rum som inte används lika mycket – så som förråd, garage, klädkammare och tvättstuga.

En riktig energitjuv är den elektriska golvvärmen. Se till att ha den avstängd under sommarmånaderna. Under vintern när du vill ha golvvärmen igång i exempelvis badrummet – se till att hålla dörren till badrummet stängd och sätt golvvärmen på samma temperatur som resten av huset.

2. Täta runt dörrar och fönster

Gamla tätningslister riskerar drag i dörrar och fönster. Byt ut tätningslisterna mot nya, för att minska elförbrukningen.

Termostat

Tips:

Anlita en energirådgivare.
En energirådgivare kommer hem till dig och tar reda på vart mest energi går åt i ditt hushåll – och vilka åtgärder som krävs för att dra ner på elförbrukningen. Alla kommuner eller regioner erbjuder gratis och opartisk energi- och klimatrådgivning för privatpersoner.

Spara el

3. Byt till LED-lampor och ha inte tänt i onödan

Byt alla gamla glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor drar betydligt mindre ström och håller mycket längre än traditionella glödlampor. Ha heller inte tänt i onödan. Använd timers eller rörelsesensor för att se till att lamporna bara lyser när någon är där.

4. Skaffa smarta strömbrytare och grenuttag

Att skaffa smarta tillbehör för att släcka och tända lampor sparar inte bara el utan ger ju också ett bekvämare och enklare liv. Utebelysning och smålampor tänds och släcks enkelt antingen en bestämd tid, eller direkt med en fjärrkontroll eller i mobilen. Även TV, mediaspelare och laddare kan enkelt kopplas via en fjärrstyrd strömbrytare för du ska slippa den dyra och onödiga standbyförbrukningen.

Det absolut enklaste sättet att koppla ifrån apparater är med en grenkontakt med inbyggd strömbrytare. Ett tryck så är både TV, mediaspelare och allt annat avstängt.

5. Använd vattenkokare om du inte har induktionshäll

Att värma vattnet i en vattenkokare går fortare och kräver mindre energi, än om du värmer vattnet på en gjutjärnsplatta eller glashäll. Använd inte bara vattenkokaren till tevattnet, utan också när du ska koka pasta, potatis, ägg, ris och så vidare. Då kokar du helt enkelt vattnet i vattenkokaren och häller sedan över i kastrullen.

6. Tina fryst mat i kylen

När du ska tina fryst mat, är det smart att göra det i kylskåpet. Då använder du kylan som finns i maten och kylskåpet drar mindre el för tillfället. Tänk också på att låta varm mat svalna helt, innan du ställer in den i kylskåpet.

7. Diska i diskmaskin

Diskmaskinen förbrukar mindre el och vatten än om du diskar för hand. Detta gäller oavsett om du diskar under rinnande vatten eller fyller diskhon. Se alltid till att fylla diskmaskinen och inte köra den halvfull. Undvik också att skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen – det räckar att skrapa av restern ner i komposten.

Diskmaskin

Tips:

När du ska vädra huset bör du göra det med tvärdrag och under en kort tid. Då byts luften ut fort, utan att onödig värme försvinner ut.

Tvättmaskin – spara el

8. Välj en lägre temperatur på tvättmaskinen

40°C-tvätt kan oftast sänka till 30°C och 60°C-tvätt kan i många fall sänkas till 40°C. Tvättar du i 40°C istället för 60°C, kräver det bara hälften så mycket el. Använd centifugering – det är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna.

9. Lufttorka tvätt om möjligt

Har du möjlighet att lufttorka tvätt utomhus, eller inomhus på linor så gör gärna det. Finns det inte möjlighet till lufttork, så är torktumlare det bästa alternativet. Ett torkskåp drar upp emot fyra gånger så mycket el som en torktumlare.

10. Fyll tvättmaskinen varje gång

Se till att fylla tvätta maskinen varje gång du tvättar, om det är möjligt. En halvfull tvättmaskin drar i princip lika mycket el som en full.

11. Ladda bara när det behövs

Ta för vana att alltid koppla ur mobilladdare och dylikt när de inte används. Vissa laddare förbrukar el bara de kopplas in och kan dessutom utgöra en brandfara om de ständigt är inkopplade. De flesta moderna batterier mår inte bra av att laddas hela tiden. Ladda när det verkligen behövs och koppla sen ur laddaren.

12. Välj rätt energimärkning på nya produkter

Energimärkningen anger hur mycket energi en maskin använder. Du bör helst välja en apparat som är C-klassad eller bättre.

13. Kortare duschtillfällen

Varmvatten står för ca 1/4 av elanvändningen i ett hus – och här är duschen den stora boven. Bestäm dig för att duscha någon minut kortare per dag (eller till och med dra ner på duschandet till varannan dag samt någon minut kortare per dag). Du kan minska kostnaderna för varmvattnet med flera tusen kronor. Du kan också byta till ett snålspolande duschmunstycke. Det kan minska vattenåtgången med upp till 70%.

Duschmunstycke

Tips:

Införskaffa en duschtimer, som du har sittande på väggen i duschen. Då är det lättare att ha koll på hur länge du duschar.

Du kanske också är intresserad av

upp