Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 00:54. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så tolkar du de olika lampsymbolerna

Så tolkar du de olika lampsymbolerna

Nästa gång du ska köpa nya lampor är ett tips att du tar en ordentlig titt på förpackningen. Där kommer du att hitta olika märkningar som upplyser dig om lampans ljuseffekter, användning och teknik. Men vad de olika symbolerna betyder är inte helt lätt att lista ut, därför går vi igenom allt du behöver veta om dom olika lamporna och dess symboler – så att du snabbt och enkelt hittar den lampa som du behöver.

Livslängd

Lampans livslängd

Den kan ligga mellan 1000 och 15 000 timmar.

Energimärkning ljuskällor

Energimärkningsetikett

EU-energietiketten informerar om en lampas energiförbrukning. Jämförelsevis delas produkterna in i olika energiklasser (A till G). Dessutom nämns den mätta energiförbrukningen på förpackningen. Den anger vilken elektrisk effekt som lampan tar upp vid drift under 1000 timmar.

Dimbar

Dimbar

Inte alla lampor är gjorda för att reglera ljusstyrkan med en dimmer. Halogenlampor kan vanligtvis dimras, men inte alla LED- och energisparlampor. Hänvisningar angående dimbarhet visar den överstrukna, respektive inte överstrukna symbolen på förpackningen. En lampa med symbolen vi visar här, är med andra ord dimbar.

Obeservera:

När du dimrar en lampa minskas effekten och du sparar energi. Dimmern själv behöver bara lite energi till det.

Tändnings och släckningstålig

Tändnings- och släckningstålig

Denna märkning anger hur ofta en lampa kan tändas och släckas. Lampor som inte kan tändas och släckas ofta bör inte användas i rum där ljuset ofta tänds och släcks – exempelvis i badrum, hallar eller trappuppgångar.

Tändningstid

Startbeteende/tändningstid

Startbeteendet anger vilken tid lampan behöver för att uppnå 60% av sin ljusstyrka. Halogen- och LED-lampor startar direkt medan lysrörslampor behöver lite längre tid. Därför bör lysrörslampor inte användas där lampan bara ska vara tänd en liten snabb stund – exempelvis i hall, toalett eller trappuppgångar.

Dimensioner

Dimensioner

Angivelserna om längd och diameter hjälper till att visa om ljuskällan passar i en lampa eller inte.

Kvicksilver

Kvicksilver

Hg står för hydrargyrum och anger om, och hur mycket kvicksilver en ljuskälla innehåller. Det kemiska elementet är mycket giftigt och lyder därför under EU-förordningen (EG) 1272/2008 (CLP). Lampor som innehåller kvicksilver kan inte kastas bland hushållssoporna utan måste lämnas in till den kommunala återvinningen.

Observera:

Ikonerna på den här sidan är exempel och kan variera från tillverkare till tillverkare.

Mer om belysning

upp